Ändring av villkoren i arbetsavtalet
Uppdaterad: 15.09.2022
Varken arbetsgivaren eller den anställda får ändra på några väsentliga villkor i arbetsavtalet, t.ex. minimiarbetstid eller lön, utan den andra partens samtycke.
Det är möjligt att ändra ett väsentligt villkor endast med en grund för uppsägning enligt arbetsavtalslagen och genom att följa uppsägningstiden. Därför är tröskeln för att ändra ett avtal mycket hög.
I praktiken sker ändringen så att arbetsavtalet sägs upp och därefter ingår man ett nytt arbetsavtal med nya villkor. Om motparten, i praktiken ofta arbetstagaren, inte godkänner förändringen upphör arbetsavtalet efter uppsägningstiden. Om arbetsgivaren däremot godkänner ändringen kommer de nya villkoren att träda i kraft efter uppsägningstiden. Det förändrade villkoret får inte underskrida minimivillkoren i kollektivavtalet.
Det förekommer ofta oenighet om när arbetsgivaren har rätt att göra ändringar på basis av sin arbetslednings- och övervakningsrätt och när det är fråga om att ändra ett väsentligt villkor i arbetsavtalet. Ibland finns det också oklarhet om när det är fråga om ett väsentligt villkor.
I oklara situationer lönar det sig att kontakta förtroendemannen eller, om en sådan inte finns, PAM. Om arbetsgivaren försöker ändra ett väsentligt villkor utan grunder, bör arbetstagaren informera arbetsgivaren skriftligt om att ändringen saknar fog och att man förbehåller sig möjligheten att undersöka om förändringen är motiverad. Det lönar sig inte att vägra arbeta om man vill att anställningen fortsätter.