Omställningsskydd
Uppdaterad: 11.01.2023
Omställningsskydd är en modell som förbättrar uppsagda arbetstagares ställning och stöder dem i omställningssituationer och återanställningen. Det gäller personer som blir uppsagda på grund av företagets produktionsrelaterade och ekonomiska orsaker eller på grund av omstrukturering av arbetsgivarens verksamhet. Parterna i dessa förhandlingar är arbetsgivaren, arbetstagaren och arbetsförmedlingen.
Syftet med omställningsskyddet är att hjälpa och stödja en anställd som blir uppsagd på grund av företagets produktionsrelaterade och ekonomiska orsaker eller på grund av omstrukturering av arbetsgivarens verksamhet. Parterna i dessa förhandlingar är arbetsgivaren, arbetstagaren och arbetsförmedlingen.
I och med omställningsskyddet har arbetstagaren många rättigheter och arbetsgivaren många skyldigheter. Dessa inkluderar bland annat lediga dagar under uppsägningstiden, utbildning som betalas av arbetsgivaren, företagshälsovård och förhöjt arbetslöshetsskydd. Dessa rättigheter beskrivs mer detaljerat nedan.
Rätt till sysselsättningsledighet under uppsägningstiden
En uppsagd anställd har rätt till 5-20 dagars avlönad sysselsättningsledighet under uppsägningstiden. Längden på ledigheten är beroende på uppsägningstidens längd.
Sysselsättningsledighet beviljas för utarbetandet av en sysselsättningsplan tillsammans med en sakkunnig på TE-byrån samt en plan där man kommer öve¬rens om jobbsökning på eget initiativ eller med hjälp av TE-byrån samt för deltagande av sysselsättningsfrämjande åtgärder. För sysselsättningsledigheten betalas full lön enligt arbetstidssystemet.
Ledigheten kan också tas ut under en del av arbetsdagen. Arbetsgivaren måste informeras om detta i ett så tidigt skede som möjligt och en rapport över ledigheten måste lämnas på begäran. I allmänhet måste ledighet beviljas för den period som arbetstagaren anger, såvida tidpunkten inte anses innebära väsentlig olägenhet för arbetsgivaren.
Rätt till träning eller utbildning som bekostas av arbetsgivaren
Om företaget regelbundet har minst 30 anställda, ska uppsagda personer som varit anställda i minst fem år utan avbrott erbjudas tillfälle att antingen under uppsägningstiden eller i början av arbetslösheten delta i sysselsättningsfrämjande träning eller utbildning som bekostas av arbetsgivaren.
Principer enligt vilka arbetsgivaren erbjuder den uppsagde tillfälle att delta i sysselsättningsfrämjande träning eller utbildning bör ingå i företagets personal- och utbildningsplan. Arbetsgivaren bör planera träning eller utbildning med hänsyn till arbetstagarnas behov. Träning eller utbildning kan tillhandahållas som personlig service eller service i grupp.
Träningen eller utbildningen ska till sitt värde motsvara minst arbetstagarens kalkylerade lön för en månad eller den genomsnittliga månadsinkomsten för personal som arbetar vid samma verksamhetsställe som den uppsagda arbetstagaren. Alternativet som har det större beloppet väljs.
Träningens eller utbildningens värde kan också bestämmas lokalt. Träningen eller utbildningen ska genomföras inom två månader från det att uppsägningstiden gått ut eller av vägande skäl även senare.
En arbetsgivare som inte har iakttagit sin skyldighet att ordna träning eller utbildning är skyldig att i engångsersättning till arbetstagaren betala ett belopp som motsvarar utbildningens eller träningens värde. Om skyldigheten har försummats endast delvis, uppkommer ersättningsskyldighet endast till den del skyldigheten försummats.
Rätt till företagshälsovård
Arbetsgivaren är skyldig att ordna företagshälsovård för en uppsagd arbetstagare i sex månader efter att skyldigheten att arbeta har upphört i enlighet med avtalet om företagshälsovård om företaget regelbundet har minst 30 anställda och den uppsagda personen varit anställd hos arbetsgivaren i minst fem år utan avbrott.
Arbetsgivarens skyldighet att ordna företagshälsovård upphör när den uppsagda arbetstagaren inleder ett nytt anställningsförhållande hos en annan arbetsgivare som fortgår tills vidare eller som är tidsbundet men fortgår minst sex månader.
Rätt till förhöjt arbetslöshetsskydd
Den uppsagda arbetstagaren har rätt att få förhöjt arbetslöshetsskydd, dvs. förhöjd dagpenning, under den tid sysselsättningsplanen eller en ersättande plan är i kraft. Förhöjt stöd betalas ut i högst 200 dagar.
Nytt omställningsskydd för arbetstagare som fyllt 55 år (från 1.1.2023)
Det nya omställningsskyddet är för personer som blivit uppsagda och är över 55 år och jobbat minst fem år för samma arbetsgivare. Syftet är att förbättra arbetsmarknadsställningen och arbetshälsan för personer som fyllt 55 år.
Omställningsskyddet omfattar omställningspenning och -utbildning för uppsagda arbetstagare över 55 år enligt följande:
- rätt till omställningsutbildning som motsvarar två månaders lön och som erbjuds av TE-byrån;
- rätt till omställningspenning som motsvarar en månads lön;
- rätt till längre sysselsättningsfrämjande ledighet under uppsägningstiden, dvs. rätt till 5, 15 eller 25 dagars sysselsättningsledighet;
- rätt till förkortad arbetstid om man jobbat minst tre år för samma arbetsgivare.
Genom TE-byrån får man möjlighet att ta del i omställningsutbildning vars värde motsvarar högst två månaders lön för den uppsagda. Utbildningen kan starta under uppsägningstiden, under sysselsättningsledigheten, eller senast tre månader efter anställningens slut. Syftet med utbildningen är att utveckla den uppsagdes yrkeskompetens eller färdigheter att agera som företagare. Så utbildningen är till för att uppdatera kompetensen och dess syfte är inte att ersätta utbildning som leder till en examen. Om utbildningen avtalas i sysselsättningsplanen.
Omställningspenningen betalas av FPA eller den arbetslöshetskassa vars medlem den uppsagda personen är. Den påverkar inte arbetslöshetsdagpenningen på något sätt, t.ex. minskar den eller flyttar på utbetalningstidpunkten. Det enda villkoret är att penningen ska ansökas inom tre månader efter anställningens slut.
Sysselsättningsledigheten har förlängts som mest till 25 dagar för personer som fyllt 55 år när ledigheten för yngre arbetstagare är högst 20 dagar. Sysselsättningsledigheter bestäms enligt samma principer som omställningsskyddet för yngre, dvs. enligt uppsägningstiden. Genom att ge fler sysselsättningsledighetsdagar för lite äldre arbetstagare vill man säkerställa att de kan inleda en omställningsutbildning eller göra en kartläggning av sin kompetens och arbetsförmåga.
Rätten till arbetstidsförkortning syftar till att förbättra förutsättningarna för äldre att orka i arbetet. Det är dock inte en subjektiv rättighet, så i sista hand är det arbetsgivaren som avgör om anställningsförhållandet kan ändras till deltid. Även anställda som är på väg att sjukskriva sig på deltid, ta förtidspension eller delinvalidpension kan få förkortad arbetstid.
För att omfattas av det nya omställningsskyddet måste den arbetslösa anmäla sig som arbetslös arbetssökande på TE-byrån inom 60 dagar efter uppsägningen.
Mer information om omställningsskyddet: Handbok för PAM:s aktiva medlemmar (på finska).