Osakligt bemötande, trakasserier och mobbning
Uppdaterad: 15.06.2022
Osakligt bemötande på arbetsplatsen innebär sådant beteende som inte kan anses vara allmänt godtagbart och som medvetet och avsiktligt kränker en annan person som känner sig oförmögen att försvara sig. I en arbetsgemenskap talar man ofta om arbetsplatsmobbning.
Vem som helst i arbetsgemenskapen kan göra sig skyldig till osakligt bemötande, antingen ensam eller som en del av gruppen. Både anställda och chefer kan bli utsatta. Också parter som står utanför arbetsgemenskapen, såsom kunder eller samarbetspartner, kan göra sig skyldiga till osakligt bemötande.
Osakligt bemötande tar sig olika uttryck. Enligt arbetarskyddslagen ska arbetsgivaren ingripa i situationen så fort som möjligt efter att ha fått kännedom om saken.
Trakasserier
Trakasserier talar man om då man anser att det oönskade bemötandet orsakar, eller kommer att orsaka om det fortgår, hälsomässiga skador för den som är utsatt. Trakasserier är vanligtvis upprepad och långvarig förnedring av en annan människa eller grupp. Trakasserier eller osakligt bemötande kan bland annat vara
- svartmålande av en persons individuella egenskaper, karaktärsdrag eller privatliv
- förringande
- åsidosättande
- isolering
- hot och lindrigt fysiskt våld
- överskridande av maktbefogenheter på arbetet
- ensidigt ändrande av överenskomna villkor
- kontinuerlig och grundlös kritik av arbetsprestationer
- grundlös ojämlik fördelning av arbetsuppgifter
Långvariga trakasserier orsakar vanligtvis först ångest och psykosomatiska symptom. Om situationen fortskrider kan den förvärras och leda till långa sjukledigheter eller förtidspensionering. Trakasserier kan tillspetsa arbetsklimatet och försämra allas trivsel på arbetsplatsen och produktiviteten i arbetet.
Vad ska du göra om du upplever trakasserier på arbetsplatsen?
Om den som trakasserar är en chef eller arbetskamrat, gör genast klart för personen att du inte accepterar hens beteende.
Om detta inte hjälper eller om du inte vågar säga till, be en arbetskamrat eller en representant för arbetstagarna (förtroendemannen eller arbetarskyddsfullmäktige) om hjälp. Be tillsammans den som trakasserar att ändra sitt beteende. Det är klokt att kräva att trakasserierna upphör så att åtminstone en annan person är närvarande. På så sätt kan man bevisa att den som trakasserar vet att hens beteende kränker den andra och att hen gör det avsiktligt om trakasserierna fortsätter.
Om den som trakasserar fortsätter att trakassera trots förbudet, ska man meddela personen att saken kommer att föras till arbetsgivaren. Det är bra att i ett så tidigt skede som möjligt också göra den arbetarskyddsfullmäktige och/eller förtroendemannen medveten om saken. Om du är medlem kan du även få instruktioner och råd från PAM:s regionkontor om hur man tar upp frågan och hur man går tillväga på arbetsplatsen.
Om den som trakasserar är en kund, kan du på ett sätt som ni kommit överens om på arbetsplatsen säga till personen att detta beteende inte är acceptabelt.
Arbetsgivaren är skyldig att få slut på trakasserierna
Arbetsgivaren eller den chef som har arbetsledningsbefogenheter är skyldig att ingripa vid alla trakasserier på arbetsplatsen.
Arbetarskyddslagen ålägger också arbetstagarna att undvika trakasserier och annat osakligt bemötande av andra anställda på arbetsplatsen. Varje chef är dock ansvarig för att rätta till sina underordnades felaktiga beteende. Den lägre chefens ineffektivitet när det gäller att lösa problemen måste rapporteras till den högre chefen.
Ett ingripande är på chefens ansvar först efter att trakasserierna har kommit eller förts till hens kännedom. Om anvisningar och råd inte hjälper då en anställd trakasserar en annan, har arbetsgivaren med stöd av sin arbetslednings- och övervakningsrätt befogenhet att vidta disciplinära åtgärder.
Ibland är den som trakasserar själv i arbetsgivarens ställning. Om arbetsgivaren trots begäran inte slutar trakassera en anställd, och den anställdas hälsa tar skada till följd av detta, kan arbetsgivaren åtalas för att ha försummat arbetssäkerheten, till och med för arbetssäkerhetsbrott.
Arbetsgivaren måste också reagera på osakligt bemötande och trakasserier från kundernas sida. Arbetsgivaren har inte alltid effektiva medel att förebygga osakligt beteende från personer utanför arbetsgemenskapen, men man måste tillsammans i arbetsgemenskapen bilda sig en uppfattning om situationerna och planera hur man ska ingripa i dem.
Det måste vara klart för de anställda i vilket skede och på vilket sätt man har rätt att meddela kunden att man upplever dennes beteende vara osakligt. Man måste komma överens om hur man rapporterar om och reder ut situationerna, samt om hur man följer upp eventuell stress efteråt. Arbetstagarna måste veta var de kan få hjälp.
Ytterligare material:
Arbetarskyddscentralen: Trakasserier och osakligt bemötande
Arbetarskyddsförvaltningen: Osakligt bemötande
Guide:
Förebyggande och hantering av osakligt bemötande på arbetsplatsen