Sexuella trakasserier
Uppdaterad: 15.06.2022
Sexuella trakasserier kan vara verbalt, icke-verbalt eller fysiskt beteende av sexuell karaktär som uppfattas som icke-önskvärt av den som utsätts för det. Beteendet kränker antingen avsiktligt eller omedvetet den berörda personens psykiska eller fysiska integritet, särskilt genom att skapa en skrämmande, fientlig, förnedrande, förödmjukande eller trakasserande atmosfär.
Sexuella trakasserier kan till exempel vara
- beröring
- oanständiga eller antydande historier
- förslag
- att komma för nära
- rop
- bilder
Det väsentliga är att den utsatta anser det vara icke-önskvärt.
Sexuella trakasserier på arbetsplatsen uppfattas vanligtvis som något som sker inom arbetsgemenskapen. Ett särdrag inom servicebranscherna är att de sexuella trakasserierna även, och i synnerhet, kommer från kunderna.
Vad ska du göra om du upplever trakasserier på arbetsplatsen?
Förbli inte ensam i situationen. Det är tungt att vara utsatt för trakasserier och det krävs styrka för att lyfta fram det. I arbetsgemenskapen kan behandlingen av ett trakasserifall också orsaka konflikter som tär på resurserna.
Ta kontakt med arbetarskyddsfullmäktigen eller förtroendemannen på din arbetsplats. Också PAM:s anställningsrådgivning hjälper.
Om du blir fysiskt angripen på ett allvarligare sätt av kunder eller arbetskamrater, ska du kontakta polisen direkt. Våldtäkt är alltid ett brott.
Långvariga trakasserier som inte kan lösas med arbetsplatsens egna metoder ska alltid anmälas till arbetarskyddsmyndigheten. Om arbetsgivaren anses ha försummat sina åligganden kan det leda till åtal.
Om den som trakasserar är en medlem i arbetsgemenskapen
1. Be personen sluta
Om du upplever sexuella trakasserier på arbetsplatsen är din första uppgift att göra klart för den som trakasserar att du upplever hens agerande som icke-önskvärt och be personen sluta.
Detta är viktigt eftersom det väsentliga då det gäller trakasserier är att den som är utsatt upplever det som icke-önskvärt. Det kan hända att den som trakasserar tolkar situationen på ett annat sätt och inte förstår att hen trakasserar.
2. Om det inte upphör – berätta för chefen
Om den som trakasserar ändå inte upphör med sitt störande beteende, berätta om saken för chefen. Om den som trakasserar är en chef, berätta för hens chef.
Bered dig på att du måste redogöra för vad som har hänt och när.
Enligt jämställdhetslagen, diskrimineringslagen och arbetssäkerhetslagen är arbetsgivaren skyldig att ingripa i situationen.
I praktiken ska arbetsgivaren uppmana den som trakasserar att sluta. Om trakasserierna inte upphör kan arbetsgivaren ge personen en varning. I sista hand kan arbetsgivaren säga upp den som trakasserar.
3. Om inget händer ännu heller – berätta vidare
Om arbetsgivaren ännu efter att du berättat om dina erfarenheter inte ingriper i ärendet, om trakasserierna inte upphör eller om arbetsgivaren själv är den som trakasserar, ta kontakt med förbundets anställningsrådgivning, jämställdhetsombudsmannen eller arbetarskyddsmyndigheten.
Om arbetsgivaren inte ingriper mot sexuella trakasserier tolkas detta som diskriminering som är förbjuden enligt jämställdhetslagen. Arbetsgivaren kan också ha brutit mot eller försummat sina skyldigheter enligt arbetssäkerhetslagen.
Om den som trakasserar är en kund
1. Be personen sluta
Du kan också på ett på arbetsplatsen överenskommet sätt tala om för kunden att dennes beteende är icke-önskvärt.
2. Berätta om saken för din chef
Det är arbetsgivarens ansvar att se till att din arbetsmiljö är hälsosam och säker. Arbetsgivaren måste ge anvisningar om hur man ska agera i en dylik situation – till exempel ge tillstånd att vid behov avbryta kundservicen.
Arbetsgemenskapens regler i ordning
På arbetsplatsen bör det finnas en färdig plan och anvisningar för trakasseri- och mobbningssituationer. Då skulle förfarandet vara färdigt uttänkt då ett trakasserifall uppdagas. Samtidigt skulle arbetsplatsen förbinda sig till att där inte accepteras någon form av trakasserier eller mobbning. Då skulle alla medlemmar i arbetsgemenskapen veta vad som är tillåtet och vad som är förbjudet. Samtidigt kunde man komma överens om hur man går tillväga om en kund trakasserar.
Jämställdhetslagen kräver att företag med över 30 anställda ska göra upp en jämställdhetsplan. För att göra detta måste man med en enkät riktad till de anställda reda ut jämställdhetssituationen inom företaget. Om det i enkäten kommer fram att det förekommer sexuella trakasserier från arbetskamraternas eller kundernas sida, ska man i jämställdhetsplanen skriva in åtgärder för att åtgärda problemet.