Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Sexuella trakasserier och hot om våld 2020 (enkät bland PAM-medlemmar)

Uppdaterad: 18.11.2020

Mer än hälften av serviceanställda upplever våld eller hot om våld i sitt arbete. Ännu fler upplever sexuella trakasserier. Svårast är situationen bland unga anställda och restauranganställda. Jämfört med hur läget var för fem år sedan verkar situationen ha försämrats. Uppgifterna framgår av en färsk undersökning utförd av PAM.

Mer än hälften av de som svarade på undersökningen har under det senaste året blivit utsatta för utskällning eller hot från kunderna. En av tio hade till och med upplevt fysiskt våld eller hot om våld med ett föremål (t.ex. en kniv).

Av de som arbetar i kundtjänst hade 57 % upplevt sexuella trakasserier. Under det senaste året hade 37 % av dem utsatts för det. Servitörer upplever det oftare än andra, 7 % i nästan varje arbetsskift.

Sexuella trakasserier är något som speciellt unga anställda utsätts för. Över 70 % av de som var under 25 år sade sig ha upplevt det. Detta är dock ett fenomen alla åldersgrupper är bekanta med: 32 % av dem som var över 55 år sade sig ha upplevt det någon gång, men bara 4 % hade upplevt det under det gångna året. Också män upplever sexuella trakasserier. Var femte man hade utsatts för det.

Trakasserier är ändå ungefär fyra gånger vanligare hos kvinnor än hos män.
Trakasseri sker vanligtvis i form av kränkande kommentarer, men alla former av trakasseri förekommer. ”Det kan handla om kommentarer om ens kläder, tillsynes oskyldig beröring, snoppbilder på WhatsApp, direkta frågor om möjligheten att ha sex”, säger en respondent.
Servitörer och städare ser ut att utsättas för ”oskyldig beröring” oftare är t.ex. expediter.

Hela 92 % av respondenterna anser att #metoo-kampanjen inte har påverkat kundernas beteende. Men däremot har kampanjen påverkat arbetsgivarnas attityder på alla tänkbara sätt: en del har gått blivit bättre i sina attityder medan andra inte påverkats alls eller till och med blivit värre. En respondent berättar hur ”chefens skämt på julfesten blev ännu mer provocerande”.

Trakasserier orsakar ångest och rädsla, ansåg varje tredje av de som svarade på enkäten. En av fem har därför bytt bransch eller jobb. I öppna svar berättade man att trakasserier lett till att man börjat undvika vissa kunder och reglera sitt beteende, t.ex. det hur vänligt man bemöter kunderna. Situationen väcker irritation och grämelse som var och en försöker hantera på sitt sätt. Det att man vänjer sig hjälper också att hantera situationen.

Hela 60 % av de som upplevt trakasserier uppgav att de inte hade sagt om det till sin närmaste chef. Anledningen verkar vara att man inte tror att det hjälper. 57 % av de som berättat för sin chef om trakasserierna kände att chefen nog lyssnade, men gjorde ingenting åt saken. En tredjedel av cheferna tog tag i saken. Sämst var chefer för expediter: 73 % av expediterna som berättat om det till sin chef upplevde att chefen nog lyssnade, men gjorde ingenting.

Andelen personer som har upplevt trakasserier har ökat i alla yrkesgrupper jämfört med 2015 då PAM senast frågade sina medlemmar om trakasserier. Då var det 50 % av expediterna som angav att de upplevt sexuella trakasserier, nu var andelen 56 %. För fem år sedan rapporterade 21 % av städarna att de upplevt sexuella trakasserier från kunderna, nu var andelen 24 %. Av servitörerna som svarade på enkäten år 2015 hade 61 % upplevt sexuella trakasserier. I år var andelen redan uppe i 75 %. År 2015 hade 55 % av de som upplevt sexuella trakasserier inte rapporterat det till sin chef. Också den här andelen hade ökat i årets upplaga och var nu 60 %.

Webbenkäten skickades till 3 000 PAM-medlemmar. Totalt 374 personer svarade på den.

PAM genomförde undersökningen i samarbete med Yles program Tilipäivä. Frågorna utarbetades i samarbete med programmets arbetsgrupp.
 

Jos PDF ei näy, kokeile sivun uudelleen lataamista.

Trakasserieri kundarbeteblandPAM-anslutna - Enkät i servicebranschen 08/2020

lataa_tiedosto

Läs mer

Medlemsförmåner

    Kontakt må-fre

    Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

    MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

    030 100 640 vardagar kl. 10-14

    A-KASSAN

    020 690 211 vardagar kl. 10-14