Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Arbetslivet - 03.02.2021 klo 17.20

200 arbetsplatser hotade inom S-gruppens Sokotel – huvudförtroendemannen Outi Mäkelä ser inte hyrd arbetskraft som en lösning

Sokotels Outi Mäkelä tror inte att anställda vill återvända som hyrd arbetskraft efter att de blivit avskedade. Bild: Eeva Anundi

Enligt huvudförtroendemannen Outi Mäkelä föredrar personalen fotsatta permitteringar istället för att bli uppsagda. Möjligheten att anställa uppsagda arbetstagare som hyrd arbetskraft, vilket arbetsgivaren har framfört, förkastar hon.

S-gruppens hotellföretag Sokotel, som verkar i stora städer, meddelade i dag att det kommer att inleda samarbetsförhandlingar med hela sin personal om användningen av arbetskraft. Detta skulle innebära uppsägning av högst 200 anställda. Alla 862 anställda omfattas av förhandlingarna.

”Jag är chockad och ledsen över att det här är den lösning man har kommit fram till, även om meddelandet inte kom som en överraskning”, säger Sokotels huvudförtroendeman för huvudstadsregionen Outi Mäkelä.

"På andra håll delar man ut coronabonusar, hos oss ger man sparken", utbrister hon.

Enligt huvudförtroendemannen Outi Mäkelä hoppas personalen att coronaepidemin kan besegras genom permitteringar, vilket skulle bevara anställningsförhållandena. Enligt företaget är nu 70 procent av Sokotels anställda permitterade. Mäkelä ger arbetsgivaren ett tips:

"Företaget kan fortfarande hålla personalen permittrad istället för uppsägningar och därmed visa sin uppskattning och önskan att få kvalificerad personal tillbaka på arbete. Det finns inget behov av uppsägningar, så att de kan arbeta, för det kan de även när de är permitterade. "

Uppsagda blir hyrd arbetskraft?

Sokotel målar upp en bild av att en del eller alla av de uppsagda skulle kunna anställas i framtiden via ett externt bemanningsföretag för att arbeta som tillfälligt anställda:

”Tyvärr kan vi inte tillhandahålla tillräckligt med jobb för en stor del av vår personal. Vi letar nu efter en rättvisast möjlig lösning så att så många som möjligt kan återvända tillbaka till jobbet, förklarar Jennie Stenbom, S-koncernens personaldirektör i sitt pressmeddelande.  

Mäkelä tror inte att personalen skulle vara motiverad att göra tillfälligt arbete i ett företag som avskedade dem. Användningen av hyrd arbetskraft har också sina egna utmaningar.

”Det är tveksamt hur hyrd arbetskraft skulle anställas och vilken typ av timmar som skulle garanteras dem.

"Nolltimmarsavtal används ofta av bemanningsföretag. Enligt kollektivavtalet inom hotell- och restaurangbranschen kan det dock inte finnas några nolltimmaravtal, och en minimal arbetstid måste förhandlas fram för anställdas avtal.

Sokotels VD Jarkko Härmälä säger i ett pressmeddelande att förlängningen av pandemin med dess många begränsningar kommer att fördjupa förlustspiralen inom turistnäringen. Meddelandet hänvisar till Statistikcentralens övernattningsstatistik, enligt vilken hotellnätter i huvudstadsregionen minskade med nästan 60 procent i december förra året jämfört med föregående år. Den genomsnittliga beläggningsgraden i Helsingfors var 18,8 procent.

Mäkelä siktar framåt på tiden efter coronapandemin:

"Var hittar du personal när branschen tar fart?" frågar hon.

Sokotel Oy driver Sokos Hotels och Radisson Blu Hotels i huvudstadsregionen och i Tammerfors, Radisson Blu Hotel Oulu och Break Sokos Hotel Eden i Uleåborg och Original Sokos Hotel Royal Vaasa.

 

Nyheter