Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Arbetslivet - 13.08.2019 klo 09.33

6 tips för expediter som möter personer med minnesproblem

Personer med minnessjukdomar kan ha svårt att uppfatta värdet på pengar eller använda ett bankkort. Bild: GettyImages.

Hur ska jag betjäna människor med minnesproblem vid kassan? Projektansvariga Päivi Niinistö-Mäkinen ger tips för minnesvänliga kundmöten.

Hur känns det då du inte hittar plånboken eller glömt PIN-koden?

”Har du minnesproblem känns det så varje dag”, säger Päivi Niinistö-Mäkinen. Vid Södra Österbottens Minnesförening svarar hon för ett projekt vars mål är att hjälpa serviceanställda att möta personer med minnessjukdomar.

”Ett mål för vår utbildning är att dessa personer ska bemötas på samma sätt som vi vill att vi själva ska bemötas”, berättar Päivi som redan hållit kurser för runt 350 serviceanställda.

Du kan ofta inte se att någon lider av en minnesjukdom. Då befolkningen blir äldre kommer sådana sjukdomar att bli vanligare.

1. Visa respekt och uppskattning för personer med minnessjukdomar

”Vi alla behövs för att underlätta vardagen i samband med minnesproblem”, noterar Päivi Niinistö-Mäkinen. Personer med minnesproblem vill bemötas som jämlika vuxna och utföra saker och ting. De får inte kringgås i kundservicen fast de kanske har med sig en följeslagare.

2. Använd bekanta ord och korta meningar

Uttryck dig klart och tydligt. Frågar du något fokusera på en enda sak åt gången. Du kan också formulera en fråga så att den kan besvaras med ”ja” eller ”nej”.

3. Se till att hålla dig lugn fast situationen kan dra ut på tiden

Personer med minnessjukdomar tolkar ditt kroppsspråk noggrannare än det du säger. Höj inte rösten. Se till att stämningen förblir lugn och trygg eftersom brådska får kunden att känna sig orolig. Kalla hellre annan personal till kassorna för att betjäna andra kunder i stället för att vara otålig.

4. Hjälp med betalningen och ge kvitto

Personer med minnessjukdomar kan ha svårt att uppfatta värdet på pengar eller använda ett bankkort. Berätta klart och tydligt hur mycket allt kostar – skriv beloppet fast på en papperslapp. Ge sedlar och mynt separat då du räknar upp växelpengar. Ge ett kvitto.Päivi Niinistö-Mäkinen. En minnessjukdom kan vara orsaken till att någon glömmer betala. Fundera på om du kan lösa situationen utan en väktare.

5. Identifiera en vilsen kund som inte hittar hem

Ibland är en bekant hemväg inte längre så klar. Är kunder förvillade vid kassan och verkar inte komma ihåg vart de är på väg kan du snacka med dem och fråga deras namn och adress. Vissa har hemadressen på en papperslapp. Har de gått vilse be om hjälp enligt anvisningarna i din affär.

6. Förhåll dig sakligt till beteendeförändringar som kan bero på sjukdom

Hos personer med minnessjukdomar kan det förgångna och nutiden sammanblandas. De kan prata om frågor som inte hör ihop med nuvarande situationen. De kan inbilla sig att någon stulit deras plånbok. De kan bete sig aggressivt eller räddhågset. Var saklig och förstå att beteendet kan bero på en sjukdom.

 

Nyheter