Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Samhället - 24.05.2021 klo 14.07

Aktörerna inom turismbranschen: Finland kan inte gå mot strömmen i fråga om reseanvisningar

Bild: Getty Images

De centrala aktörerna inom turismbranschen har gjort upp ett ställningstagande för hälsosäkert resande.

Flera europeiska länder har meddelat att de öppnar för resande. Det har blivit en allmäneuropeisk linjedragning att avskaffa kravet på karantän då en resenär anländer till landet med ett coronaintyg (intyg över coronavaccination, förhandstest eller immunitet). Den allmänna linjedragningen i övriga Europa är också att intygen kontrolleras i utreselandet, och att detta görs av transportbolagen på uppdrag av myndigheterna.

Finnair, Finavia, Turism- och Restaurangförbundet MaRa, Arbetsgivarna för servicebranschen Palta, Servicefacket PAM samt städerna Esbo, Helsingfors och Vanda är oroade över att Finland verkar gå mot strömmen i EU genom att hålla fast vid karantänkraven då man reser med ett förhandstestintyg. Finland har inte heller ålagt transportbolagen att kontrollera coronaintyg i utreselandet.

Till exempel Tyskland slopade nyligen kraven på karantän för resenärer som anländer till landet med ett coronaintyg, och använder istället karantänen endast för personer som anländer från ett land med särskilt hög risk, för att förhindra att virusvarianterna sprids. På så sätt kan Tyskland och många andra länder öppna för ett hälsosäkert resande. För närvarande har 23 av Schengen-länderna frångått kravet på karantän då man reser från ett lågriskland och har ett intyg. Då hälsointygen kontrolleras i utreselandet tryggas säkerheten vid gränsen utan att det oskäligt belastar gränsstädernas hälsovård.

Om Finland skulle dröja med att öppna för allmäneuropeiskt resande skulle det försätta den finländska turistnäringen i ett mycket svårt läge.

”En situation där Finland skulle gå mot strömmen i fråga om öppnandet av resandet inom EU skulle vara ohållbar”, säger Kimmo Mäki, verkställande direktör för Finavia.

Finnairs verkställande direktör Topi Manner fortsätter: ”Också i Finland måste den hårt drabbade turistnäringen ges möjlighet att återhämta sig, då vaccinationstäckningen gör det möjligt att öppna upp för hälsosäkert resande.”

”Karantänkrav för en resenär som anländer till landet med ett förhandstestintyg skulle kraftigt begränsa turismen till Finland, samtidigt som andra inför hälsosäkert resande”, säger MaRa:s verkställande direktör Timo Lappi

”Regeringen måste snabbt fatta ett beslut som gör det möjligt för finländarna att resa och som öppnar upp för resor till Finland. Riksdagen har redan den 19 mars 2021 krävt att regeringen avger en sådan proposition.”

År 2018 stod turistbranschen för 2,7 % av Finlands BNP och den totala efterfrågan på turism var 15,7 miljarder euro. Turismen sysselsätter över 140 000 personer i Finland.

Arbetsgivarna för servicebranschen Palta och Servicefacket PAM betonar att reseanvisningarna har en direkt påverkan på sysselsättningen. I praktiken har alla företag som är beroende av turismen varit tvungna att permittera sina anställda.  

”De anställda inom turismbranschen har fått lida orimligt under coronakrisen och människornas uthållighet är satt på prov”, säger PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen

”Finland bör snabbt avlägsna onödiga hinder för hälsosäkert resande.”

Även Finlands Näringsliv EK och Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC stöder ett öppnande för hälsosäkert resande i enlighet med den allmäneuropeiska linjedragningen.

 

Nyheter