Alltid med bil till arbetet – hur köra mindre när du inte kan arbeta på distans?
Sonja Hollanti arbetar på en restaurang och kör alltid sina långa arbetsresor med bil. Hon har skift efter varandra och övernattar ibland på sin arbetsplats för att köra mindre.
”Hur lägger du takplåt på hus?”
Sonja har funderat bland annat på sådana här byggfrågor på sina 158 kilometer långa bilresor från arbetsplatsen Härmän Kylpylä till hemmet i Sievi.
”Jag är på så sätt lite tokig att jag alltid tyckt om att köra bil. Ju mer jag kör, desto snabbare tycks resan vara över”, berättar hon.
Nog känns resan ändå lång fast du använder tiden nyttigt och planerar ett timmerhus. På vintrarna reserverar hon 2,5 timmar för resan i en riktning.
Över hälften av PAM-medlemmarna tar huvudsakligen sin bil till arbetet – Sonja bland dem.
Av de PAM-medlemmar som kör till arbetet hör hon också till de 58 procent som inte ens kan ta sig till arbetet på något annat sätt. På landsbygden finns inte kollektivtrafik vid hennes speciella arbetstider.
”Hos oss måste du ha bil – annars kommer du ingenstans.”
En så här lång arbetsresa är ovanlig bland PAM-medlemmar. Över hälften av serviceanställda har en arbetsresa kortare än 10 kilometer. Detta framgår av PAM:s arbetsreseenkät som besvarades av fler än 9 300 förbundsmedlemmar i höstas.
Av dem har sex procent en arbetsresa längre än 50 kilometer.
Inte hade Sonja ursprungligen en så här lång arbetsresa. Den blev längre när hennes livssituation förändrades. Efter en skilsmässa ville hon bo med sin dotter närmare släkten och sociala skyddsnäten.
Inom många branscher hjälper distansarbete att minska arbetsresorna men det lämpar sig dåligt för restaurangarbete. Fulltidsanställda Sonja löste frågan genom att föreslå arbetsgivaren att hon kunde ha skift efter varandra.
”Alternativet hade varit att söka nytt jobb någon annanstans”, säger hon.
Arbetsgivaren gick med på detta specialarrangemang så numera har Sonja minst två skift efter varandra utan att gå hem mellan dem. Efter att morgonskiftet slutat klockan 13 kan hon ta sig en tupplur på arbetsplatsen innan kvällsskiftet börjar klockan 15. Detta fungerade nog inte utan bra förmåga att somna in – över tre års erfarenhet har lärt henne detta.
”Bara huvudet träffar kudden insomnar jag genast och jag sover verkligen djupt.”
Det timmerhus Sonja byggt för sig själv och sin dotter står klart. Nu funderar hon på andra frågor eller lyssnar på ljudböcker under arbetsresorna.
”Arbetsresan är min tid. Dessa resor gör mig till en bättre moder”, berättar mamman till en tonårsdotter.
Övernattning på arbetsplatsen
På Härmän Kylpylä har arbetsgivaren varit flexibel, vilket minskat nattliga bilresor. Har de ett nattskift som följs av ett morgonskift kan anställda om de så vill övernatta på arbetsplatsen till nominellt pris.
Dessa nätter är Sonjas resa från skiftet till sängen en promenad på runt 50 meter till ett hotellrum – inte en bilresa på 158 kilometer.