Annika Rönni-Sällinen från PAM: Serviceanställda förtjänar nu anständiga löneökningar
I den kommande avtalsrundan måste serviceanställda ha rätt till en anständig lön. Annars kommer servicebranscherna att hotas av en allvarlig arbetskraftsbrist i framtiden, förutspår PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen vid förbundets fullmäktigemöte.
Servicefacket PAM kommer att starta kollektivavtalsförhandlingar i september, då lönerna för turism- och restauranganställda kommer att förhandlas fram. PAM: s avtalsrunda avslutas under våren 20212 efter trettio kollektivavtalsförhandlingar.
Effekterna av de restriktioner som infördes till följd av coronapandemin har varit dramatiska för anställda i servicebranscherna. Till exempel har arbetstagare inom turism, restaurang- och fritidstjänster, biografer och nöjesparker drabbats av arbetslöshet och uppsägningar och deras inkomstutveckling har legat efter. Annika Rönni-Sällinen, ordförande för Servicefacket PAM, säger att det måste vara möjligt att korrigera lönestagneringen inom en viss tidsram.
I det stora hela var den ekonomiska utvecklingen och sysselsättningen tyvärr negativ förra året. Ändå är Rönni-Sällinens syn på framtiden inte pessimistisk. De ekonomiska prognoserna ser för närvarande positiva ut och den finländska ekonomin har ändå presterat utomordentligt bra i europeisk jämförelse under coronaperioden.
Enligt Rönni-Sällinen är linjen för de omtalade lokala avtalen att PAM inte accepterar företagsspecifika avtal som syftar till att sänka miniminivån för allmänt bindande kollektivavtal. Å andra sidan kan lokalt avtal vara ett bra tillskott till avtalets repertoar inom områden som handel, fastighetstjänster och bevakning. Den ekonomiska utvecklingen har varit rätt bra i vissa av dessa branschföretag.
”Bra resultat måste också återspeglas i avtalslösningar. Är det mycket omtalade lokala avtalen det sätt på vilket den allmänna gränsen överskrids? Tiden får visa, dryftar Rönni-Sällinen i sitt tal.
Men enligt ordförande är det nu en avgörande avtalsrunda som står framför i många avseenden, där en sak påverkar den andra.
”I vilket fall som helst måste arbetsgivare och samhällets beslutsfattare erkänna serviceanställdas värdefulla insatser och dessa måste kompenseras. Annars har vi inte längre anställda i servicebranscherna i framtiden, säger Rönni-Sällinen.
Förutom ordföranden och två vice ordförande består PAM:s fullmäktige av 50 medlemmar från hela landet. Fullmäktige sammanträder för ordinarie möten två gånger om året. Under våren diskuterar fullmäktige bland annat bokslutet och verksamhetsberättelsen och drar upp linjer för förbundets verksamhet och ekonomin för året därpå.