Arbetsresan blev en del av livsstilen – hälsa och terapi från cykling
För en tidigare varuhuschef och nuvarande kassaarbetare är att cykla till arbetet en del av en avspändare och bekymmerslös livsstil.
”Solen kan ha nått sin högsta punkt när jag lämnar arbetet vid tretiden. Jag sätter mig på en bänk vid Kervo å och tar mig kanske en öl. Jag njuter av livet”, beskriver Jari Koskinen sin cykelresa hem från arbetet. Han har inte bråttom att komma hem då barnen redan är vuxna.
”Min arbetsresa handlar verkligen inte bara om att komma från punkt A till punkt B!”
Jaris arbetsresor med bil slutade med ens för sex år sedan då han slutade som varuhuschef och satt sig i stället vid kassan hos samma arbetsgivare.
Då han inte längre hade tjänstebil började han cykla hälften av året. Tio kilometer i en riktning gör 100 kilometer per vecka – räknar Jari nöjt. Det är bra vardagsmotion för en 58-årig man.
I början handlade fysiska motionen också om terapi mot utbrändhet men numera utgör cyklingen en del av en mer avstressad livsstil. Han cyklar lugnt fram så att han inte dryper av svett och utan tajta trikåer.
”Lycra är verkligen inget för mig!”
Över 9 300 PAM-medlemmar besvarade en PAM-enkät om arbetsresor i höstas.
Endast 14 procent tar huvudsakligen cykeln till arbetet men 73 procent cyklar då och då till arbetet. Cykling lyfts fram när PAM-medlemmar funderar såsom Jari på sätt att ta sig till arbetet något förnuftigare. Cykeln är klart attraktivaste sättet att ta sig fram då de letar efter alternativ exempelvis till bilen.
”Jag rör på mig för att hålla mig i skick. Det är hälsosamt och dessutom är en egen bil dyr. Jag klarar mig nog utan en”, säger Jari.
Enligt enkäten finns det två huvudorsaker till att PAM-medlemmar gör förnuftiga arbetsreseval: spara pengar och förbättra hälsan. Mindre koldioxidutsläpp kommer på tredje plats.
Jari Koskinen pratar snabbt och livligt om såväl arbetsresor som sin återhämtning. Utbrändheten är förbi och helt klart inte längre en ömtålig fråga. Nu då han arbetar vid kassan i Citymarket håller inget honom vaken på nätterna efter ett skift såsom då han var chef.
”Jag lägger pengar in i boxen och säger god dag.”
Inkomsterna sjönk men livskvaliteten steg. ”Jag längtar över huvud inte efter mitt gamla arbete som varuhuschef. Nu är jag lycklig.”
På vintrarna åker Jari kollektivt till arbetet. Han tillhör de lyckligt lottade med bra tillgång till kollektivtrafik. Hans attityd är sådan att han inte irriteras av att han exempelvis måste byta från buss till tåg under resan.
”Det är inte ett problem att vänta i 15 minuter!”
”I kollektivtrafik sjunker blodtrycket då du kan bara vara och behöver inte själv hålla i ratten.”
Det kunde sägas att han drar mer nytta av sin mobil på arbetsresorna än de flesta. Nyligen avlade han en kurs i artificiell intelligens vid handelshögskolan då han satt i bussen.
Finansiellt stöd från arbetsgivaren
Kesko lägger 150 euro in i appen ePassi bara anställda själva satsar 100 euro.
Jari Koskinen använder förmånen för arbetsresor och tar sig kollektivt till arbetet med arbetsgivarandelen runt tre månader per år.
Enligt PAM-enkäten sporrar finansiella incitament såsom biljetter för arbetsresor PAM-medlemmar bäst till att välja förnuftig pendling.