Begränsningarna lättas upp för restauranger i Nyland
På fredag ändrade statsrådet den förordning som begränsar förplägnadsrörelsers verksamhet med anledning av coronavirusepidemin. I Nyland kommer restaurangernas öppet- och utskänkningstider att förlängas idag, fredag.
På fredagen ändrade statsrådeet en förordning som begränsar förplägnadsrörelsers verksamhet med anledning av coronavirusepidemin. Den mest betydelsefulla förändringen är att landskapet Nyland övergår till accelerationsfasens begränsningar. De lättare begränsningarna träder i kraft fredagen den 11 juni kl. 18.
I Nyland är det tillåtet med alkoholservering mellan kl. 7 och 22 och förplägnadsrörelser kommer att vara öppna från 5 till 23. Du kan läsa mer om restaurangrestriktioner i olika landskap i social- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande.
Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får använda hälften av kundplatserna inomhus. Övriga restauranger får använda 75 procent av kundplatserna inomhus.
På uteserveringar ska man se till att alla kunder har en egen sittplats och håller avstånden. Begränsningarna av kundplatserna gäller inte uteserveringar.
”Jag är glad att Nyland har nått en bättre situation vad gäller de restriktiva åtgärderna. Det finns många jobb inom servicebranscherna och serviceföretag i området. Visst, restaurangverksamheten är fortfarande reglerad på grund av pandemin, men mycket mindre än tidigare. Med statsrådets beslut har allt fler av våra medlemmar haft möjlighet att återvända till arbetet när öppettiderna och utskänkningstiderna förlängs, kommenterade Annika Rönni-Sällinen, ordförande för PAM, om de ändrade restriktionerna inom restaurangbranschen.
Mikko Laakkonen, ansvarig för samhällsrelationer vid PAM, anser att förändringen i Nyland är betydelsefull för restauranger och barer. Enligt Laakkonen har PAM under hela pandemin betonat att när coronasituationen blir lättare måste restriktionerna inom restaurangbranschen snabbt upphävas. Nu, med sina beslut på fredagen, tar statsrådet ett steg i rätt riktning.
”När det gäller sysselsättning är lösningen bra och välkommen. Allt fler restauranganställda börjar arbeta igen. Den långsiktiga osäkerheten om fortsatt arbete och försörjning börjar äntligen avta även i de landskap som tidigare var i spridningsfasen", säger Laakkonen.