De anställdas ork har försämrats då pandemin drar ut på tiden
Då pandemin drar ut på tiden syns det i vardagen för de anställda inom servicebranschen. Kunderna har ofta nerverna på helspänn och tar ut detta på de anställda. Vid Alko är man överraskade över att de sexuella trakasserierna av de anställda har ökat.
Då coronarestriktionerna trädde i kraft för ett och ett halvt år sedan och barerna och gränserna stängdes, sökte sig fler kunder än normalt till Alkos butiker och andra affärer. I ett skede normaliserades läget, men sedan fortsatte restriktionerna igen, vilket skapade osäkerhet hos både kunderna och personalen.
”Då pandemin har pågått så här länge, sätts både den fysiska och den psykiska orken på prov. Det här är mellantungt arbete, där alla gör allt: packar upp laster, placerar varor på hyllorna och flyttar tunga lådor. Det är tyngre att arbeta med munskyddet på, för det är svettigt och svårare att andas, men man får inte ta av den ens på lagret om man inte är ensam. Dessutom måste ytorna och lokalerna ständigt städas", säger Alkos huvudarbetarskyddsfullmäktig och PAM:s styrelsemedlem Sini Heikkinen.
”Man måste ändå orka vara vänlig och sakkunnig med kunderna, och le, trots att leendet inte syns bakom masken. Ibland är man tvungen att anstränga sig för att vänligheten ens ska synas i ögonen och höras i rösten”, fortsätter hon.
Heikkinen uppskattar själv att brådskan ändå är mindre belastande än rädslan för att arbetet ska ta slut.
Allt mer störande beteende som belastar
Den psykiska belastningen ökar av det försämrade beteende som en del kunder uppvisar. I likhet med andra anställda i servicebranschen har också försäljarna vid Alko även tidigare tvingats stå ut med dåligt beteende och nedvärderande språkbruk. Då pandemin drar ut på tiden ökar det dåliga beteendet och har blivit allt värre.
”Vid Alko har det redan tidigare getts tydliga anvisningar om vad som är osakligt beteende som inte kan accepteras. Mot osakligt beteende råder nolltolerans. Detta började man betona inom bolaget redan i början av året då man märkte att trakasserierna hade ökat.”
De nya direktiv och system som under pandemin tagits fram vid Alko är fortsättningsvis giltiga och osakligt beteende som försäljarna utsätts för följs noggrant upp.
Sini Heikkinen hoppas att man även i framtiden vågar anmäla trakasserier.
Text: Riitta Nikkola
En gräns som man inte går över
”Förbunden inom handeln har tillsammans rekommenderat att de anställda måste ges tillräckliga möjligheter att skydda sig från trakasserier.
I arbetsgemenskaperna borde man tillsammans definiera var gränsen går då kundens beteende har gått för långt. Det är bra att öva dessa situationer i arbetsgemenskapen, för en kundbetjänare kan inte själv börja bete sig osakligt.
Tillsammans med chefen borde man fundera och komma överens om med vilka fraser man signalerar åt kunden att hens beteende upplevs som stötande och att servicen upphör om beteendet inte förbättras. Det är nästan som en varning man ger åt kunden.
Varje anställd ska veta att man har den här rätten, man ska och får inte acceptera osakligt eller störande beteende. Men det kan vara svårt att hitta en gräns då människor upplever saker så väldigt olika.
Därför är det nödvändigt att diskutera saken på arbetsplatsen och utbyta erfarenheter. På så sätt söker man konsensus i vad som är acceptabelt och vad som inte är det.”
uutisen-teksti: Hildur Boldt