De ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset kommer att finnas med oss länge

Antalet restaurangkockar som blivit permitterade på grund av coronaviruset uppgår till 8 170 personer. Förra året var motsvarande siffra 91. Siffrorna talar sitt tydliga språk om den ekonomiska skada som under våren drabbat i synnerhet servicesektorn – något som kommer att ha en betydande inverkan på den finländska ekonomin.
Coronaviruset har lett till en enastående våg av samarbetsförhandlingar och permitteringar inom servicesektorn. Om krisen blir utdragen, finns det en risk för att företagen hamnar i betalningssvårigheter och går omkull, vilket innebär att många av de som idag är permitterade blir utan jobb.
Av de stora branscherna inom servicesektorn visar handel, turism och restauranger redan nu en tydlig ekonomisk nedgång – och en del effekter kommer att synas först senare. Enligt PAM:s ekonom Olli Toivanen har pandemin förändrat de ekonomiska utsikterna för sektorn helt.
”Servicebranscherna står nu exceptionellt nog i centrum av den ekonomiska krisen, och osäkerheten kring dem kommer att fortsätta ännu länge. Det finns också en rädsla för att permitteringar kommer att förvandlas till arbetslöshet om läget kvarstår. Konkurserna inom servicesektorn ökade inte markant i april, vilket är en god nyhet, säger Toivanen.
”Det finns fortfarande restriktioner, särskilt vad gäller människors resor och restaurangernas verksamhet, och det gör situationen utmanande för många företag i branschen. Det är viktigt att företag får stöd under denna svåra period så att de som jobbar inom branschen fortfarande har ett jobb att komma tillbaka till sen när restriktionerna lyfts.”
Permitteringar har skjutit i höjden
Antalet anställda som blivit permitterade eller helt utan jobb har skjutit i höjden inom servicesektorn. Antalsmässigt är det flest permitterade inom restaurang- och handelsbranschen.
2020 April | Arbetslös | Permitterad | Gör förkortad arbetsvecka | 2019 April | Arbetslös | Permitterad | Gör förkortad arbetsvecka |
Expedit | 10383 | 9929 | 1054 | Expedit | 9063 | 128 | 324 |
Kock | 5779 | 8170 | 303 | Kock | 4249 | 91 | 111 |
Servitör på restaurang | 2118 | 4916 | 103 | Servitör på restaurang | 1420 | 39 | 77 |
Restaurangarbetare | 1131 | 2456 | 100 | Restaurangarbetare | 812 | 16 | 35 |
Lagerarbetare | 3898 | 1915 | 215 | Lagerarbetare | 3409 | 82 | 81 |
Restaurangchef | 558 | 1790 | 70 | Restaurangchef | 382 | 24 | 19 |
Cafébiträde | 712 | 1716 | 94 | Cafébiträde | 540 | 5 | 32 |
Övriga försäljare | 904 | 1413 | 151 | Övriga försäljare | 666 | 25 | 43 |
Frisör | 1933 | 1274 | 386 | Frisör | 864 | 5 | 21 |
Skiftesansvarig, restaurang | 117 | 1189 | 42 | Skiftesansvarig, restaurang | 61 | 8 | 0 |
Köksbiträde | 1963 | 945 | 59 | Köksbiträde | 1755 | 20 | 29 |
Övriga kontors- eller anstaltsstädare | 831 | 714 | 80 | Övriga kontors- eller anstaltsstädare | 626 | 5 | 37 |
Bartender | 341 | 682 | 13 | Bartender | 215 | 9 | 10 |
Källa: Arbets- och näringsministeriet, arbetsförmedlingsstatistik
”Även om restaurang- och turismsektorn ofta nämnts som den värst drabbade sektorn i offentligen, är det bra att komma ihåg att covid-19-epidemin också haft en omfattande effekt på specialhandeln. Till exempel i klädbutikerna minskade försäljningen med mer än hälften redan i mars”, påpekar Toivanen.
De ekonomiska prognoserna bådar inte gott för Finland, och BNP:n förväntas minska med hela 10 procent i år. Coronaviruset har hittills minskat produktionen i synnerhet inom servicesektorn, och till exempel inom hotell- och restaurangsektorn kommer värdeminskningen att vara cirka 30 procent för hela året, enligt Näringslivets forskningsinstitut Etlas prognos (på finska) som de kom med i slutet av maj.