Demonstration på turismbranschens vägnar - "Vi säger JA till service och arbete!"
Affischer och tal på riksdagshusets trappor. Bussar som tutar när de kör förbi. Det var tydligt att deltagarna i protesten hade samma budskap: turismnäringens framtid är viktig och för att överleva coronaeran måste åtgärder vidtas och snabbt.
På torsdag eftermiddag lockade en demonstration organiserad av SMAL, Finlands turistindustriförbund, olika representanter från turismnäringen till riksdagshusets trappor. Bland deltagarrna fanns också PAM-medlemmar. Bakom affischen säger Mirja Lehto att hennes permittering från Helsingfors-Vanda flygplats som inleddes på våren sannolikt kommer att fortsätta till slutet av året.
"Det finns ett stort antal människor som är permitterade", säger Mirja Lehto.
"Om vi inte reser har vi heller inget jobb", sade hon och tillade att hälsan går framför allt.
Bland PAM-medlemmarna hördes slagordet ”Vi säger JA till service och arbete!” Samma budskap framgick på affischer från olika företrädare för branschen: ”Ja, för finländskt arbete.” ”Ja för turismjobb.”
Anne-Marjut Väänänen, styrelseordförande i SMAL, efterlyste tre saker för att trygga turismnäringens framtid. För det första behöver sektorn ekonomiskt stöd. Pengarna är nu borta och kassan är tom. För det andra behövs begränsningar inom turism som följer europeisk nivå, vi kan inte dra en för stram linje här i Finland. För det tredje behöver branschen faktabaserad kommunikation och uppskattning.
Turismindustrin har inte varit i offentligheten med den starka rösten om vad den branschens anställda behöver. Förbipasserande bussar som tutade tycktes erkänna att tystnadens tid var över. Representanter från olika sektorer, allt från sjöfart till lufttransport, höll tal.
"Industrin får inte dödas av onödiga förbud. Och om detta görs måste det kompenseras av industrin", säger Merja Hart, som representerar kongress- och evenemangsföretag.
I sitt tal påminde PAM:s ordförande, Annika Rönni-Sällinen, om att anställda nu har allvarliga bekymmer över sina jobb och att att arbetstagare inte har ekonomiska buffertar bakom sig.
"Det finns en risk att branschanställda måste söka jobb inom andra sektorer", sa Rönni-Sällinen och frågade var branschanställda då kommer att hittas i framtiden. Hon fick märkbar applåder när hon sa att medan turismarbetstagare ofta får sitt arbete att se roligt ut med hjäp av sina kunskaper, gör de inte sitt arbete för skojs skull.
Sällan har man hört såpass skarpa röster från turismnäringen, men den här gången var tonen krävande. Det sägs också att branschen kämpar för resten av sitt liv.