Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Arbetslivet - 18.08.2020 klo 13.15

Digitaliseringen kommer in även på renhållningsbranschen och ändrar på städarnas arbete − som enligt expert utvecklas till det bättre

Det finns anledning att utnyttja framtidens teknik också för att främja välbefinnandet i arbetet. Denna app påminner oss om att det nu är dags för en paus. Teckning: Anja Reponen

Digitalisering och robotar gör arbetet inom renhållningsbranschen mer krävande, meningsfullt och bättre avlönat, enligt Per-Olof Ekströms bedömning som representant för rådgivningsorganisationen.

Den som uppfattat städbranschen som det manuella arbetets sista fäste, där arbetstagarna inte behöver hantera elektroniska appar, märker att hen haft fel. Ett av städarnas viktigaste redskap är redan nu mobiltelefonen, med vilken de rapporterar vad de gör. I framtiden blir det kanske också en robot som de programmerar.

Detta vet Per-Olof Ekström, som är verksamhetsledare för organisationen SSTL Puhtausala ry. Denna oberoende rådgivningsorganisation erbjuder bland annat utbildningar och försöker höja renhållningsbranschens anseende. Organisationen är en smältdegel för människor, företag och sammanslutningar inom branschen.

Ekström skakar på huvudet på sitt kontor. Han beklagar att digitaliseringen fortskrider så långsamt inom denna bransch. Exempelvis robotar har tagits i bruk långsammare än man hade trott.

Arbetstagarna är kanske oroade över om arbetet effektiveras ytterligare genom digitala appar, men Ekström är helt övertygad om att arbetet inom renhållningsbranschen i framtiden kommer att bli mer lockande, krävande och bättre avlönat än för närvarande. Vad har vi alltså att vänta?

Städning först när det finns tillräckligt med sand på golvet

Inom städbranschen kommer man enligt Ekströms bedömning att övergå från vissa i förväg fastställda städscheman till städning enligt behov. Det finns redan appar riktade till detaljhandeln, där antalet personer som kliver in i lokalerna och rutten de tar följs upp automatiskt med hjälp av sensorer. I framtiden kommer behovet av städning att bedömas utifrån om det är många eller få människor som rört sig i lokalerna.

 ”Städaren går inte regelbundet längs den berörda rutten, utan enbart om det finns alltför mycket sand på golvet”, beskriver Ekström ändringarna inför framtiden.

Man får redan information om förbrukningen av handduksrullar med hjälp av sensorer. Efter att det piper till i städarens ficka går städaren in på den smarta toaletten och byter ut rullen i handduksautomaten. Enligt Ekströms bedömning kommer denna teknik, som fortfarande är sällsynt, att bli allt vanligare, liksom även andra datatekniska appar. Städaren använder sin mobiltelefon för att kolla upp bottenplanen på stället som ska städas och för att få information om vilken typ av arbete som ska utföras en viss dag. I hotellet får städaren information i realtid till sin app av receptionisten, men städaren kan också själv skicka ett meddelande till fastighetsskötaren om att det finns något att reparera i ett visst rum.

Städaren brukar nuförtiden skicka fotografier till sin arbetsledare för att låta denne verifiera undantagssituationer, om städaren till exempel råkar ut för ett jobbigare städarbete.

”I framtiden kanske städaren spelar in ett tillhörande röstmeddelande, exempelvis på engelska. Talet förvandlas automatiskt till text, överförs till molntjänsten och därifrån går det smidigt vidare till kundens faktureringsuppgifter”, säger Ekström entusiastiskt och ritar samtidigt en båge med sin hand.

Digitaliseringen av städarbetet innebär i praktiken att informationen om arbetet överförs från städarens tankar och arbetsledarens mappar till elektroniska system. Realtidsinformationen om utförda arbeten går vidare till arbetskamraterna och arbetsgivaren – i framtiden eventuellt i allt högre grad också till den som beställt arbetet och den som använder lokalerna.

Per-Olof Ekström vet att även om städarbetet ändras enormt mycket, kommer vi fortfarande att behöva städdukar även i framtiden, eftersom man inte kan torka damm med bara megabits. Bild: Hannele Nokia

Robotar blir billigare och vanligare

På nätet lagras också mycket annat, så som arbetstagarnas utbildning och introduktion i arbetet. Även städuppdragen utarbetas på nätet, utan att köpare och säljare ens möter varandra. Detta har blivit mer godtagbart också denna vår, på förekommen anledning.

I hemmen har vi redan robotdammsugare som surrar runt, men inom städbranschen är robotdammsugarna för proffs först nu på frammarsch i större skala. Ekström förutspår att priserna på robotar kommer att sjunka i framtiden, och att man redan i lokalplaneringen beaktar att robotar inte gillar trösklar och labyrinter.

”Användningen av städrobotar har bromsats upp av samma orsak som användningen av robotbilar: vägarna är inte alla likadana, och inte heller lokalerna”, säger Ekström.

Storleken på robotarna för proffsbruk varierar från apparater i storlek med robotdammsugare för hemmet till körbara kombiskurmaskiner.

”I ett lager kan en robot svabba golvet nattetid, men i en stormarknad som är öppen kl. 7−24 fungerar det inte innan roboten blir smartare och har ett sådant utseende att kunderna inte blir rädda för den.”

Enligt Ekström är det svårare att ta i bruk ny teknik också eftersom de tuffa upphandlingarna inom denna bransch medför att företagarna inom branschen, som ofta bedriver sin verksamhet med ett relativt litet kapital, inte är så intresserade att investera och prova på något nytt.

”Städarbetet blir mer krävande än industriarbete”

Enligt Ekström innebär digitala reformer att arbetets produktivitet och kostnadseffektivitet ökar, men samtidigt tror han att arbetsmotivationen förbättras, eftersom det verkliga städbehovet kan bedömas bättre. Även lönen blir bättre:

”Städarbete kommer i framtiden att bli mycket mer krävande än industriarbete. Jag menar att det blir mer osannolikt att man använder outbildad arbetskraft, nu när vårt arbete förknippas med nya typer av krav, så som användning av IT-utrustning och robotik.”

”Arbetsgivaren behöver utbilda och hålla kvar kompetenta arbetstagare, och då krävs det i allmänhet arbetstillfredsställelse, uppskattning och tillräcklig ekonomisk kompensation.”

Att ta pauser ingår i arbetet, men ibland är det överraskande jäktigt. Borde det pipa till i städarens ficka också om hen glömmer att ta en vilopaus under sitt arbetsskift?

”Ja, det borde det”, svarar Ekström.

Smarttelefonen som rapporteringsverktyg

Digitaliseringen av städarbetet hör nära ihop med kommunikationen kring och rapporteringen av städarbetet.
Hos oss har vi skaffat en smarttelefon till varje städare så att de kan använda den i sitt arbete. Avdelningen som planerar arbetsskiften antecknar arbetsskift och semestrar i appen. För vårt företags interna bruk vill vi att arbetstagaren stämplar in sig, så att vi vet när hen har kommit till arbetsstället, och stämplar sedan ut sig igen så vi vet när hen åkt iväg. Dessutom ska arbetstagaren ange om hen gjort underhållsrengöring eller beställningsarbeten, så som fönstertvätt. Arbetstagaren ska också använda stämplingssystemet då hen tar pauser under arbetsdagen. Arbetstagaren får sin introduktion i arbetet genom en app i mobiltelefonen. Materialet har sparats där, vilket innebär att man enkelt kan kolla upp saker alltid när man själv har tid. Under den senaste tiden har våra arbetstagare också deltagit i Teams-möten via sina mobiltelefoner. Denna praxis hör mest ihop med coronaepidemin.  

Vi har tagit några steg framåt i användningen av städrobotar. Exempelvis roboten Ilona, som togs i bruk år 2016 i köpcentret Sello i Esbo, städar där fortfarande. Trots detta måste jag säga att även om vi har olika städrobotar på ställena där vi arbetar, används de fortfarande inte i särskilt stor skala.

Erja Heiskanen
regionchef
Lassila&Tikanoja

Städaren får inte hållas ansvarig för dyr utrustning

 

Det har varit tal om digitalisering länge, men rengöringsarbetet görs fortfarande mest för hand. Även om digitalisering och robotik har utvecklats enormt, är det tillsvidare mänskan som har hand om rengöring av ytor. På grund av detta är jag aningen skeptisk till att det skulle ske en större digital utveckling i branschen under de närmaste åren. Naturligtvis är det bra att vara beredd på detta och tänka på hur anställda utbildas, eller vem som tar ansvar ifall att tekniken inte fungerar eller orsakar skador. I aktuella experiment kan roboten ha hittats på fel plats på trappan. Det är då viktigt att när ny utrustning tas i bruk, lär man anställda att verkligen använda den. Så att det inte går så att en lågbetald städare blir en slags väktare med ansvar för att se till att en dyr apparat inte faller ner i en grop. Annars tror jag att de flesta anställda kommer att gå med på att använda ny utrustning om det är till verklig nytta för jobbet.

Janne Forsman
Huvudförtroendeman
SOL Palvelut

 

Nyheter