Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Medlemstjänster - 15.09.2021 klo 10.15

Du kan mer än du tror – personlig karriärcoachning är en räddning för många

PAM:s karriärcoach Susan Calonius hjälper PAM:s medlemmar med att hitta sina styrkor och färdigheter. Foto: Eeva Anundi

Ibland kommer man i arbetslivet till en vändpunkt då det känns bra att få lite extra hjälp med egna funderingar och tankar om vad man ska göra.

Sådana situationer kan man hamna i till exempel när man blir permitterad och riskerar att bli arbetslös eller när man söker nya vägar i arbetslivet eller funderar på vad man ska börja jobba med efter studierna.

Med allt detta får du hjälp av PAM:s karriärcoach.

Identifiera dina färdigheter

”Att kartlägga och identifiera sina kompetensområden är en av de grundläggande sakerna vi går igenom i vår coachning”, säger Susan Calonius.

”Anställda inom servicesektorn har mycket mer kompetens än de själva tror. När vi börjar går igenom vad en person har gjort under sin karriär, hittar vi ofta många färdigheter som personen inte ens kommit att tänka på.”

Nästan varje gång händer det att personen själv har sagt ”ja men jag kan ingenting”, men under ytan finns det ett gediget kunnande och en kompetens som bara behöver tas fram.

“”Anställda inom servicesektorn har ofta bra förmåga att arbeta under stress 
och de är jättebra på kundservice.”

”Anställda inom servicesektorn har ofta bra förmåga att arbeta under stress och de är jättebra på kundservice. Ofta har de också fått med sig olika språkkunskaper som många kan se med avund på. Dessa är alla fördelar som man kan ha stor nytta av inom olika yrken och som är till stor hjälp när man söker jobb, bara man vet hur de ska presenteras i jobbansökan”, säger Calonius.

Att hitta jobb och få hjälp med att skriva ansökan

Ett enkelt sätt att hitta jobb är att gå in på PAM:s sidor med lediga jobb. Och om det inte finns lämpliga jobb där, är det bra att veta hur man ansöker om s.k. dolda jobb.

Enligt Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitras forskning är upp till 80 procent av jobben sådana att de inte annonseras ut”, säger Calonius. Coachningen ger information om hur man kan hitta s.k. dolda jobb.

Karriärcoachen hjälper också med ansökan och CV. ”En bra ansökan är en som visar vem du är som person”, säger Calonius.

”En ansökan som har luslästs tillsammans med en proffs och ett CV med de viktigaste färdigheterna hjälper enormt med att komma vidare och få en intervju”, fortsätter hon.

Öva intervjun

När jobbsökningen sedan fortskrider, är den första intervjun ofta en videointervju. Sökanden får en länk till en videointervju där man svarar på olika frågor. Detta kan du träna med en intervjusimulator.

”I videointervjussimulatorn har den sökande möjlighet att träna i fred, vilket gör det lättare och mer avslappnat att svara på frågorna i själva intervjun.”

Kanske hellre studier?

Att studera är ett bra alternativ när du vill bygga på din kompetens eller fokusera på något nytt. I coachningen går man då igenom hur du ansöker om en studieplats och hur studietidens försörjning är organiserad.

”I princip kan en arbetslös arbetssökande studera frivilligt och få arbetslöshetsersättning. Naturligtvis måste det nya yrket vara sådant att det verkligen är möjligt att få jobb och bli sysselsatt”, säger Calonius.

En karriärcoach kan också hjälpa med det. Coachen kan hjälpa till om t.ex. TE-byrån behöver motiveringar till varför den sökande har rätt att studera frivilligt.

Calonius påminner om att vi inte ska sopa bort våra drömmar, även om det känns svårt att hitta ett jobb eller en studieplats.

”Det finns alternativ. Man måste bara hitta den rätta vägen.”

KARRIÄRTJÄNSTEN ÄR GRATIS FÖR MEDLEMMAR

I karriärtjänsten får du gratis personlig coachning i frågor som rör jobbsökning. Coachen hjälper dig vidare mot nya mål. Du får till exempel stöd för jobbsökning eller kartläggning av studiemöjligheter.

Tjänsten finns på finska, svenska, engelska och ryska.

 

Nyheter