E-handel skapar nytt slags arbete i gränszonen mellan branscher – två nätbutiker i Uleåborg berättar om sina verksamhetsprinciper
E-handel växer och skapar nytt slags arbete. Två nätbutiker i Uleåborg – Vähänkäytetty.fi och Ekamarket.com – har inga expediter i en affär utan kundservicearbetare på ett kontor.
Vähänkäytetty.fi är en nätbutik för begagnade kläder och andra produkter utan en enda affärslokal. Den har inte heller expediter utan e-handelsspecialister som utnyttjar digitala redskap.
Kundservicearbetaren Minttu Karvonen, 21, arbetar i ett kontorshus i rödtegel i Uleåborg. Fast det därmed inte finns en affär finns det nog ett kontor. Hon delar på ett arbetsrum med en arbetskamrat.
Kunder beslutar själva om priset på de produkter de säljer och lägger produktinformation in på webben. Traditionella handelsuppgifter har därmed överförts till kunderna och Minttu ger dem främst råd.
”Mitt arbete går ut på att skriva – inte tala”, säger hon.
Webbsidan har likheter med en affär. Blusar, klänningar och leksaker har sina egna ”avdelningar”. Med en klar ”hyllplacering” styrs kunder att klicka på rätt ställe.
Då en expedit ställer en reklamskylt utanför dörren lägger anställda i nätbutiken in annonser på webben.
Kläder på webben
E-handel växer därför att kunder gör gärna sina inköp från soffan i stället för att gå till en affär för att fingra på produkter.
Tillväxten är nu explosionsartad. På webben köps lite vad som helst, inte bara specialprodukter enligt en rapport av Paytrail om e-handeln i Finland år 2019. På webben köps fortfarande mest reseprodukter, 42 procent, och näst mest varor, 37 procent. Tredje störst är tjänster med en andel på 21 procent. Paytrail är ett företag som tar hand om betalningar i nätbutiker.
Varannan finländare har redan köpt kläder på webben. Bakom tillväxten på webbloppmarknaden Vähänkäytetty.fi ligger också en annan megatrend – att människor vill numera gärna använda begagnade kläder.
”En försäljare säljer i snitt 40 föremål åt gången och köpare köper i snitt sex men du kan också köpa bara ett”, berättar verkställande direktören Ossi Salo.
Till priset lägger företaget 2,90 euro per produkt för sina tjänster. Det säljs också utanför landets gränser – också det en del av omvälvningen inom handel. Därmed kan en klänning som lagts in i Rovaniemi köpas i 13 europeiska länder.
All logistik baserar sig på ett centrallager i Tallinn. Lagret drivs av en samarbetspartner. Posten och Matkahuolto levererar föremål till kunder i Finland.
”Vi har sex direktanställda och indirekta över 30”, säger Ossi Salo. De sex arbetar med kundservice, administration och marknadsföring i Uleåborg. Kundservicen på vissa främmande språk tas hand om av en samarbetspartner i Leipzig i Tyskland.
Handplockat
I Kempele i närheten av Uleåborg har Digizer Oy sitt lager.
Här plockar lagerarbetaren Markku Huoponen, 29, ihop varor som sålts av nätmataffären Ekamarket.com eller andra nätbutiker. Digizer arbetar huvudsakligen med reklam. Ägarna är i stort sett samma som hos Ekamarket.com.
Markku varken kör en stor truck eller samlar ihop fulla pallar som sedan körs iväg av lastbilar. I stället promenerar han runt lagret för att plocka ihop en eller flera kunders nätbeställningar åt gången. Han har varit timanställd på lagret i 3,5 år. Det blir cirka 20–30 arbetstimmar per vecka.
Nya arbetsuppgifter
E-mathandeln har varit blygsam i Finland men nu har det skett ett genombrott. I år har redan 24 procent av finländarna köpt mat och dagligvaror på webben jämfört med 16 procent ifjol.
Enligt Ville Kuusisto, VD på Ekamarket.com, bidrar digitalisering till effektivare och snabbare verksamhet.
”För anställda innebär digitalisering nya arbetsuppgifter som tidigare inte fanns inom handel.”
Det kan också vara svårt att hitta på nya yrkestitlar.
”Då jag frågar anställda vad de vill kallas säger de sökmotorninja.”
Ekamarket.com har tre nätbutiksanställda på kontoret i Uleåborg. De arbetar enligt handelns kollektivavtal. Ytterligare tio personer producerar tjänster på deltid för Ekamarket.com via Digizer.
Enligt Ville Kuusisto är en utmaning med e-handel och digitalisering att gamla klassificeringar inte längre fungerar.
”Branscher smälter samman. På närbutiker utför expediter handelsuppgifter men hos oss optimerar de sökmotorer. Arbetar de då inom handel?”
En egen bransch inom e-handel är innehållsproduktion, till exempel produktbeskrivningar.
Inom e-handel läggs tjänster typiskt ut. Då anställda arbetar hos en tjänsteleverantör arbetar de kors och tvärs för flera företag. Arbetsuppgifterna byts snabbt ut.
Ekamarket.com har lagt ut till exempel digital marknadsföring, kundservice, lagring och leveranser på flera företag. Posten, Digizer och ett företag inom huvudstadsregionen levererar dess produkter hem till kunder.
Ville Kuusisto tror att paketleveranserna kommer att öka då e-handeln växer. Dessutom ändras leveranserna. Enligt honom finns det redan teknologi som gjorde det möjligt att leverera paket på samma sätt som inom plattformsekonomin, till exempel restaurangleveranser.
Människor behövs
Ofta verkar nätbutiker inte enbart på webben som dessa företag i Uleåborg utan ingår i en större detaljhandelshelhet. Avtalsexpert Marko Lindfors på PAM påminner om att då plockas produkter som beställts på webben ihop av expediter i egna affären.
Också han anser att omvälvningen inom handel suddar ut gränserna mellan branscher – särskilt inom logistik. Då det finns många aktörer måste det klargöras vilken bransch det handlar om. Enligt Marko Lindfors har såväl arbetsmarknadsorganisationerna som landets regering mycket att göra i detta samband.
Fast e-handel leder till elektroniska tjänster behövs fortfarande människor för att ta hand om digitala funktioner.