Ett fackföreningsmedlemskap ger trygghet i olika situationer i arbetslivet
COVID-19 har på ett betydande sätt påverkat Lee Edmonds arbete som restaurangkock. Den osäkra situationen som corona förorsakade fick honom att ansluta sig till PAM.
Jag är Lee Edmonds, 35 år.
Jag bor i Tuby.
Anslöt mig till PAM 12.10.2020.
Arbetar som restaurangkock på restaurangen Toscanini. De senaste 18 månaderna har jag arbetat på hotellet Klaus K, som har en separat restaurang. Vi delar huvudköket tillsammans med hotellet, där allt förberedande arbete utförs.
Mina arbetsuppgifter inkluderar att förbereda lunch och middag på Toscanini. Arbetet i köket är ofta ganska hektiskt och det blir få pauser. Det bästa med kockens jobb är att jag får laga god mat åt kunderna.
Jag har bott i Finland i fem år. På min roadtrip-resa till Finland 2012 träffade jag en finsk kvinna och flyttade hit sommaren 2015. Jag påbörjade mina kockstudier direkt efter det och tog examen som restaurangkock i december 2018. Under och efter studierna arbetade jag som à la carte-kock. Det var en hektisk tid, så merparten av mina finska språkkunskaper hänför sig till köksvokabulär.
Arbetskulturen på min arbetsplats är mycket internationell, vilket är jättebra. Jag är väldigt lyckligt lottad att mitt modersmål är engelska och jag kan kommunicera med alla på mitt eget språk. I mitt arbete möter jag människor från hela världen, vilket är toppen. Jag får i mitt arbete göra något jag verkligen gillar. Ytterligare är den finska arbetskulturen verkligen avslappnad jämfört med den i Storbritannien. Jag uppskattar också att alla känner varandra på jobbet och att arbetskompisarna är schyssta
COVID-19 har påverkat mig och mitt arbete. På grund av begränsningar som infördes i mars stängde Klaus K sina dörrar. Det var olyckligt, men ingen kunde göra något åt det. Den 23 mars var vår sista arbetsdag och personalen permitterades fram till juni, varefter permitteringarna fortsatte fram till oktober. Det förorsakade mig stora inkomstförluster och det var till exempel svårt att betala hyran. De månaderna var riktigt tuffa.
Jag hade turen att få säsongsarbete på en restaurang i Norge via en vän. Lyckligtvis förtjänade jag bra under de två månader jag var i Norge. När jag återvände i början av september hade Klaus K öppnat sina dörrar igen och arbetstakten ökade på jobbet. Nu är restaurangbranschen återigen föremål för nya begränsningar och köket kommer att vara stängt en halvtimme tidigare än vanligt. Tur så finns det fortfarande mycket arbete att vid lunchtid och på helger.
Jag gick med i PAM eftersom ett medlemskap i facket ger trygghet. Ingen vet hur länge coronaviruset kommer att vara vår plåga att påverka våra liv. Jag var tidigare studentmedlem i PAM. Jag uppgraderade inte mitt medlemskap efter kockexamen eftersom jag inte såg behovet av det då. När coronapandemin startade och jag inte kunde betala mina räkningar insåg jag plötsligt hur mycket bättre PAM:s dagpenning var jämfört med vad jag fick från FPA. Det fick mig att tänka. Jag önskar att jag hade gått med i facket tidigare.
I framtiden ser jag mig själv fortfarande arbeta i restaurang- och cateringbranschen eftersom jag verkligen tycker om mitt jobb.
På fritiden tillbringar jag tid med vänner och familj. Jag gillar också att laga mat då. Tidigare har jag sysslat med dykning, golf och biltävling med egen bil.