Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Arbetslivet - 08.06.2018 klo 14.55

Familjeföretag erbjöd heltidsanställning – inom turismbranschen ofta svårt att bedöma personalbehovet

På somrarna betar lamm inom området – samtidigt tar de ekologiskt hand om skärgårdslandskapet. Här trivs Kaija Pinta. Foto: Eva Anundi,

Kaija Pinta arbetar på ett litet turistföretag och fick nyligen fast heltidsanställning men uppsvinget inom finländsk turism når inte alltid ut till personalen.

Det har varit full rulle på Calliola mötes- och evenemangshotell där Kaija Pinta arbetar och därför har hon inte riktigt hunnit glädjas över ett fantastiskt anbud hon fått – heltidsanställning från den 1 maj.

”Nyheten var naturligtvis lysande!”, utbrister 54-åriga Kaija på soliga gårdsterassen på sin arbetsplats.

Det är förmiddag och dagens kundgrupp har ännu inte svängt in på gården i sin buss. Du kan enkelt föreställa dig att Kaija klarar smidigt av serveringen på vilken tillställning som helst. Åratal inom kundservice har fört med sig en hållning som signalerar detta. I sommar svarar hon för bröllopsfester på otaliga veckoslut eftersom bröllopssäsongen fortsätter ända till början av september.

Calliola arbetar på beställning och utnyttjas också av företags- och myndighetsgrupper för utbildning och rekreation. Hotellet finns i Snappertuna i västnyländska Raseborg vid Östersjön – på en ö dit du kör längs en slingrande väg och över en bro. I närheten hittar du Fagerviks och Billnäs gamla bruksområden och Raseborgs slott.

Enligt Kaija Pinta är det ibland bra att ta sig en stund och pusta ut på bryggan. Foto: Eeva Anundi.

Antalet arbetstimmar viktigast för anställda 

För tillfället upplever Finland en turismboom. Ifjol kom det nästan 17 procent fler utländska turister hit jämfört med året innan. Inrikesturismen växte också men klart mindre. Antalet anställda och arbetstimmar steg ifjol jämfört med året innan.

I år har dock antalet anställda och särskilt arbetstimmar börjat sjunka. Av nyanställningar har 52 procent varit på deltid och 37 på viss tid.
”För anställda är det viktigt att få tillräckligt med arbetstimmar”, säger Kaija Pinta.

Tidigare hade hon ett nollavtal med ett annat turistföretag och fick inte tillräckligt med skift. Kaija bor i ett egnahemshus och andra barnet bor fortfarande hemma. Pengar behövs därmed. Lilla mötes- och evenemangshotellet Calliola kände hon till från förut då hon hade extraknäckt där.

”Här bryr sig arbetsgivaren om de anställda, vilket återspeglas ända fram till kunderna”, berömmer Kaija.
Personalen är åter beredd att vara smidig och utföra skilda arbetsuppgifter. Vid behov tar Kaija själv tag till exempel i en kvast.

”En gång letade jag efter en bortsprungen killing! Den kom emot mig på en stig och återvände sist och slutligen nöjd till inhägnaden”, berättar Kaija Pinta. Foto: Eeva Anundi.

8 anställda och 24 extraknäckare

På somrarna betar lamm inom området – samtidigt tar de ekologiskt hand om skärgårdslandskapet. Året runt har Calliola åtta heltidsanställda: två kockar, två kundserviceanställda, två underhållsanställda och två försäljare.

Dessutom anlitar hotellet 24 extraknäckare som kundservicechefen Kaija kallar till arbete vid behov. Hotellet har 80 bäddar. Då det firas bröllop där tas inga andra grupper emot. Det är alltid en balansgång att bedöma personalbehovet.

”Du kan inte ha överbemanning”, noterar Kaija.

Hon är medlem i PAM och tror att turismen kommer att öka i Finland bara vi vågar lita på våra styrkor – tystnad, natur och närproducerad mat.
”Och att vi finländare är direkta och hederliga”, lägger Kaija till.

Enligt henne kan personalen påverka på Calliola. Det var till exempel hon som kom med idén till de anställdas långa linneförkläden. Anställda svarar också verkligen för att kunderna trivs och kommer på så sätt mer in i stämningen.

Ett exempel på detta är en av Kaijas favoritstunder i våras: mitt i en bröllopsskål slank en vitsvanshjort förbi festfolket. Stunden var magisk såväl för de skotska gästerna klädda i kiltar som för henne.
”Här är det viktigt att de anställda mår bra och trivs”, berättar hon.

Sommarkocken Rasmus Kallankari och Kaija Pinta plockar nässlor – ibland plockar de rosmarin och årsskott av tall. Foto: Eeva Anundi.


Företagaren: Mer samarbete


Kari Kasanen – andra ägaren av Calliola familjeföretag – har intensivt följt med turismbranschen i 21 år fast han också haft fem andra företag inom helt andra branscher.

Enligt Kari är det största problem som absolut måste lösas att företag inom en viss region samarbetar inte tillräckligt utan knogar på var för sig. Varje område ska ha sin särskilda identitet ur turismsynpunkt. Arbete krävs också i Västnyland så att de gamla bruken och havet attraherar dit turister såsom Antoni Gaudis arkitektur till Barcelona.

Enligt Kari måste dessutom dubbla lönen på söndagar slopas eftersom söndagsersättningar är en utmaning för en beställningslokal. Du kan inte höja priset på tillställningar under veckoslut – då blir stället för dyrt för kunden. ”Som en erfaren företagare känner jag inte till en svårare näring.”

Ifjol hade Calliola en omsättning på cirka en miljon varav nästan hälften gick till personalkostnader. Det blev med nöd och näppe vinst. Receptionsdisken ligger bakom imponerande glasdörrar i en byggnad som inte omedelbart för tankarna till en gammal ladugård. Hotellet består av 16 byggnader och har 80 bäddar.

Yrittäjä: Lisää yhteistyötä

Calliolan perheyrityksen toinen omistaja Kari Kasanen on seurannut matkailualaa tiiviisti 21 vuoden ajan, vaikka hänellä on myös viisi muuta yritystä aivan muilta toimialoilta.

Kasasen mielestä suurin ratkaisua vaativa ongelma on se, että jonkin seudun yritykset eivät tee riittävästi yhteistyötä vaan pakertavat yksikseen. Jokaisella alueella pitää olla matkailullisesti oma identiteettinsä. Myös Länsi-Uudellamaalla olisi tekemistä, että vanhat ruukit ja meri vetäisivät tänne matkailijoita kuten Antoni Gaudin arkkitehtuuri Barcelonan-kävijöitä.

Hänen mielestään myös sunnuntain tuplapalkasta pitäisi hänen mukaansa luopua, sillä tilauspaikalle sunnuntaikorvaukset ovat haaste. Pyhänä toteutettaviin tilaisuuksiin ei voi nostaa hintaa, muuten paikka olisi asiakkaalle liian kallis. ”Vaikeampaa liiketoimintaa en kokeneena liiketoimijana tiedä.”

Calliolan liikevaihto oli viime vuonna noin miljoonan, mistä lähes puolet meni henkilöstökuluihin. Tulos oli niukasti voitollinen. Vastaanottotiski on näyttävien lasiovien takana rakennuksessa, jota ei heti yhdistä vanhaksi navetaksi. Calliolassa on 16 rakennusta ja 80 yöpymispaikkaa.

 

Nyheter