Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Blogg - 03.03.2022 klo 15.40

Fastighetsarbetsgivarna saknar en vision om att utveckla branschen

Enligt PAM:s ordförande framskred inte förhandlingarna eftersom arbetsgivarnas mål endast var att minska personalkostnaderna, sno av de anställda och överföra risken som hör till företaget på de anställda.

De anställda i fastighetsservicebranschen har förtjänat en bättre och mer förutsebar utkomst, skriver PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen om situationen i fastighetsservicebranschen.

Hur känns det nu när vi i förrgår utfärdade övertids- och skiftbytesförbud i fastighetsservicebranschen, varslade om strejk och fick en inbjudan från riksförlikningsmannen till imorgon att tillsammans med Fastighetsarbetsgivarna rf försöka nå en överenskommelse om arbetsvillkoren inom branschen?

Jag lär väl vanligtvis vara känd för att uppträda ganska lugnt, men under den lugna ytan känner jag just nu oro, ilska, energi, glädje och tillit.

Man skulle tro att man inom en bransch som lider av brist på arbetskraft inte skulle ha råd med sådant här.

Det är oroande att utkomsten för de anställda inom fastighetsservicebranschen blir allt snävare. Enligt medlemsenkäten var genomsnittslönen 1 837 euro, för heltidsanställda 2 067 euro. Av de anställda i branschen som svarade på PAM:s medlemsenkät arbetar 29 procent deltid. Inom deltidsarbetet ökar osäkerheten om arbetstimmarna, då allt färre har ett fast antal veckoarbetstimmar. De anställda upplever att arbetsmängden har ökat, men att detta inte syns i lönen.

Det gör mig arg att vi i en månads tid har förhandlat om ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarförbundet utan att komma någon vart. Jag anser att Fastighetsarbetsgivarna saknar en vision om att utveckla branschen. I förhandlingarna har deras idé varit att på alla sätt minska personalkostnaderna, sno från de anställda och överföra risken som hör till företaget på de anställda, inte att utveckla branschen. Ett exempel på detta är förslagen om att förlänga arbetstiden utan relevant ersättning och att tänja på arbetstidens utjämningsperiod till det yttersta. 

Uppvärmningen måste justeras, snö kommer det och renlighet är en väsentlig del av en hälsosam miljö.

I det verkliga livet verkar det som om arbetsgivarsidan försöker fiffla alltid då det är möjligt. Det syns till exempel i söckenhelgsersättningen eller i försök att få arbetstagaren att redan i arbetsavtalsblanketten avstå från de i kollektivavtalet garanterade kombinationerna av lediga dagar. Man skulle tro att man inom en bransch som lider av brist på arbetskraft inte skulle ha råd med sådant här.

Jag är dock full av energi för jag vet att jag driver rätt sak. Det är rätt att städarnas och fastighetsskötarnas utkomst blir bättre och mer förutsebar. Det behövs en löneförhöjning och mer arbetstimmar för de anställda i arbetsavtalet med hjälp av en bättre timgranskning.

Söckenhelgsersättningen tillhör alla städare liksom alla anställda.

Arbetstagaren måste få veta tidpunkten för genomförandet av arbetstimmarna så att hen kan förutse sin inkomst. Vi går inte med på att förlänga arbetstiden utan motsvarande lön. Fifflet med söckenhelgsersättningen måste få ett slut. Den tillhör alla städare liksom andra anställda.

Jag är glatt överraskad över städarnas och fastighetsskötarnas agerande på olika håll i Finland. De anställda vill ha förändring. Det måste arbetsgivarna också se, för att målen ska gå framåt vid förhandlingsbordet och i medlingen. Därför behöver vi imorgon fredag få med alla arbetstagare i det övertids- och skiftbytesförbud som då inleds. Strejken är varslad till 15.3.

Det som är säkert är att det alltid kommer att behövas anställda i branschen. Uppvärmningen måste justeras, snö kommer det och renlighet är en väsentlig del av en hälsosam miljö.

Annika Rönni-Sällinen

PAM:s ordförande. Rättvisans förkämpe, de svagares försvarare.

 

Nyheter