Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Politik - 03.09.2018 klo 12.26

FFC kräver fortfarande regeringen att dra tillbaka uppsägningslagen - PAM och övriga förbund redo för åtgärder

Regeringens lagförslag har även tidigare fått fackförbunden att vidta åtgärder. I januari behandlades aktiveringsmodellen bland förbundsstyrelsen inom FFC i Helsingfors. Bild: Kiti Haila

Lagförslaget som siktar på att göra det lättare att säga upp arbetstagare i små företag leder till motåtgärder från fackförbundens sida. Enligt PAMs organisationschef Heidi Lehikoinen är är PAM redo för mångsidiga åtgärder.

Centralorganisationen FFC:s styrelse beslöt måndag 3.9 att fackförbunden inom FFC vidtar organisatoriska åtgärder i protest till lagförslaget som gör det lättare att säga upp arbetstagare i små företag. Varje förbund, inklusive PAM, beslutar närmare om egna åtgärder.

"Regeringens förslag sätter arbetstagarna i en ojämlik ställning utgående ifrån arbetstagarens storlek och det här är inte godtagbart. Vi kräver att regeringen drar tillbaka sitt förslag omgående", sade FFC:s ordförande Jarkko Eloranta till journalisterna efter FFC:s styrelsemöte.

I ett pressmeddelande från FFC, betonade Eloranta att missnöjet inom FFC:s förbund är gemensamt och därför har alla förbund meddelat att de deltar i åtgärderna.

"Det här är en bra stund för regeringen att visa att löntagarna redan har kompromissat tillräckligt vad gäller välmåendet till förmån för det allmänna goda. Tilläggskompromisser kan och bör inte krävas", tillade han.

I vårens budgetförhandlingar beslöt Finlands regering att avancera med att ändra på arbetsavtalslagen, vars målsättning var att göra uppsägningar på personrelaterade grunder enklare i företag med 20 anställda eller mindre. Tidigare har PAMs ordförande Ann Selin fördömt förslaget som ojämlikt och som ineffektivt ur sysselsättningsperspektiv.

"PAM är nu redo för att vidta månsidiga åtgärder om regeringen fortfarande för det här lagförslaget vidare", framhäver PAMs organisationschef Heidi Lehikoinen. Vilka åtgärderna är, preciseras senare.

Enligt Lehikoinen har lagförslaget väckt en hel del diskussion bland PAM-medlemmarna. Och det är inget att undra på eftersom det finns tusentals små arbetplatser inom servicebranscherna, som skulle drabbas ifall att uppsägning på personrelaterade grunder gjordes enklare, ifall att lagförslaget godkänns.

Även övriga förbund inom FFC, såsom JHL och Industrifacket, har redan tidigare meddelat om att de har beredskap ör organisatoriska åtgärder.

 

Nyheter