Förhandlingarna om fastighetsservicebranschens kollektivavtal inleddes
Servicefacket PAM och Fastighetsarbetsgivarna inledde kollektivavtalsförhandlingarna torsdagen den 3 februari. Den nuvarande kollektivavtalsperioden går ut i slutet av februari.
PAM och Fastighetsarbetsgivarna träffades första gången för att förhandla om ett nytt kollektivavtal för fastighetsservicebranschens anställda. I kollektivavtalet kommer man överens om arbetstagarnas det vill säga städares och fastighetsskötares minimianställningsvillkor, så som minimilön, arbetstid, betald ledighet och sjuklön.
Fastighetsservicebranschen är en av de största branscherna som PAM förhandlar kollektivavtal för. Ungefär 50 000 arbetstagare omfattas av kollektivavtalet.
”Arbetstagarna i branschen förtjänar schyssta anställningsvillkor och en tillräcklig utkomst. Det är även i arbetsgivarens intresse, eftersom fyra av fem företag har påtalat bristen på kompetent arbetskraft som ett hinder för tillväxt. Branschen klarar sig alltså inte i konkurrensen om arbetskraft. En betydande orsak är de sämre anställningsvillkoren jämfört med andra branscher”, säger PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen.
Enligt PAM:s medlemsenkät i oktober 2021 var medellönen för fastighetservicebranschens anställda 1837 euro i månaden. Heltidsanställdas medellön var 2064 euro och deltidsanställdas 1289 euro i månanden.
”Inom branschen lider speciellt städarna av inkomstproblemen på grund av låga arbetsavtalstimmar, brådska och oförutsägbarhet i arbetsscheman. De här frågorna behöver vi hitta lösningar på i kollektivavtalsförhandlingarna”, fortsätter Rönni-Sällinen.
Många jobbar deltid inom fastighetsservicebranschen. Till exempel jobbar närmare 40 procent av kontors- och hotellstädarna på deltid, en stor del av dem för att det inte erbjuds heltidsjobb.
Under det första förhandlingsmötet gick parterna igenom branschens ekonomiska läge. Förhandlingarna fortsätter nästa vecka.
Man kan dock följa med hur förhandlingarna framskrider på PAM:s hemsida.