Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Työhyvinvointi - 23.04.2021 klo 14.13

Försäljare som prövats under pandemin vädjar till kunderna: ”Det är viktigt att orka följa anvisningarna”

Kassaförsäljaren och arbetarskyddsfullmäktig Niina Tikkalahti vid Citymarket i Kuppis önskar att kunderna visar tålamod. Bild: Vesa-Matti Väärä

Även om största delen av kunderna i matbutikerna agerar på ett säkert sätt, syns kundernas likgiltighet, frustration och trötthet i försäljarnas vardag.

Då diskussionen om exit-strategin för Covid-19 nyligen kom igång var Niina Tikkalahtis första tanke att hon snart skulle kunna fira sin 50-årsdag. Efter ett tag insåg hon att festen nog ändå måste flyttas framåt för pandemin är ju ännu inte över. Detta har hon med jämna mellanrum fått påminna kunderna om på sin arbetsplats. 

”Nu är det extremt viktigt att följa säkerhetsinstruktionerna i butikerna, så att läget inte blir sämre igen. Uppskattningsvis 85–90 % av kunderna använder munskydd, men de senaste veckorna har användningen minskat och i synnerhet säkerhetsavstånden glöms lätt bort”, säger hon. 

Tikkalahti arbetar som kassaförsäljare och i hennes arbete ingår också två timmar långa cirkulerande skift vid självbetjäningskassan. I synnerhet där har kunderna en del att förbättra i fråga om att följa säkerhetsavstånden. 

Då Tikkalahti artigt påmint om säkerhetsavstånden, har det ofta lett till ett tillräckligt stort avstånd mellan kunderna. Men många gånger har påpekandet också lett till direkta skrik. Enligt henne är det också typiskt med situationer där kunder grälar sinsemellan, något som försäljarna stöter på ibland i sin vardag. Det kan vara svårt att ingripa i dessa situationer.  

”Också i vår butik har vi stött på många situationer där försäljaren inte vågar säga något till kunderna. Vad som helst kan hända om kunden tappar tålamodet. Det viktigaste är dock att ta hand om sin egen säkerhet”, säger hon.
 

Även om vaccineringarna framskrider också i Finland, är det enligt Niina Tikkalahti inte ännu dags att avstå från de bekanta säkerhetsåtgärderna. Bild: Vesa-Matti Väärä

Försäljarnas ork på prov

Tikkalahti har arbetat i Citymarket i Kuppis under hela sin 30-åriga karriär; de senaste 12 åren har hon också fungerat som arbetarskyddsfullmäktig på arbetsplatsen. 

”Många försäljare börjar vara ganska slut mentalt. Särskilt besvärliga är de situationer då kunden kommer för nära eller då kunden tar av sig munskyddet vid kassan och klagar på att det är besvärligt att använda. Vi anställda tvingas ändå använda munskydd 5–8 timmar om dagen”, påminner hon. 

Som en sidoeffekt av coronatiden nämner Tikkalahti också de nattliga oroligheterna i parkeringshallen, varför man beslutade stänga den till natten. Dessutom anställdes en extra väktare till butiksingången under veckoslutskvällar. 

Positiv kundrespons eller kunder med humor räddar ofta dagen. 
”Lyckligtvis finns det många kunder som beter sig väl och förstår hur utmanande det är att använda munskydd hela dagen. De hejar på oss så att vi ska orka.”
 

Trygghet skapas genom samarbete

Enligt PAM och Finsk Handel följer konsumenterna huvudsakligen säkerhetsanvisningarna väl. Ett nytt fenomen har dock uppstått, nämligen enskilda personer som avsiktligt låter bli att följa coronareglerna och provokativt filmar försäljaren eller väktaren som kommer och påpekar detta. Finsk Handel har behandlat fenomenet med myndigheterna och polisen är medveten om det.

”Fenomenet har lyckligtvis inte förekommit i stor utsträckning i Finland – bara enskilda fall. För de flesta kunder är säkerhetsanvisningarna något självklart och nödvändigt. Man vill skydda sig själv, andra kunder och butikernas personal, och även i övrigt ta hänsyn till sina medmänniskor”, säger Lauri Kulonen från Finsk Handel. 

”Låt oss alla tillsammans ta hand om varandra!”

Han påminner om att särskilt under coronatiden har butikerna spelat en stor roll för att vardagen ska löpa smidigt. 
”När vi som kunder följer butikens anvisningar visar vi också för butikspersonalen att vi uppskattar det viktiga arbete de utför”, säger han.

Även om det tilltagande ljuset och ökningen i vaccineringarna gör det lockande att slappna av lite, är det enligt Tikkalahti viktigast att vara tålmodig och sörja för säkerheten i arbets- och affärsmiljöerna. För kunderna såväl som för personalen gäller samma välbekanta grundregler: man ska använda munskydd alltid då det är möjligt, man ska hålla tillräckligt avstånd och man ska sköta om sin handhygien. 

”Låt oss alla tillsammans ta hand om varandra!”

Gör så här om du hamnar i en knepig situation:

  • Försök undvika att bli provocerad, även om du skulle tvingas möta också avsiktligt störande beteende.
  • Om situationen är hotfull och du inte kan lösa den genom att prata, informera omedelbart en väktare eller polisen om saken.
  • Det är också viktigt att få flera personer att uppmärksamma situationen, så att den som beter sig störande eller hotfullt observerar att man lagt märkte till hen.
  • Om du i ditt arbete råkar ut för en hotfull situation, meddela också din arbetsgivare om detta enligt företagets instruktioner, även om inget egentligen hänt.

Bekanta dig med PAM:s och Finsk Handels anvisning Att ingripa i trakasserier inom handeln samt webbkursen Hotfull kundsituation (på finska).

Om det på din arbetsplats saknas en påminnelse om användning av munskydd, kan du använda Finsk Handels Använd munskydd-butiksmaterial (på finska).

uutisen-teksti: Marie Sandberg-Chibani

Nyheter