H&M:s underleverantör sade upp 700
701 textilarbetare har blivit uppsagda från en textilfabrik i Bangladesh, där bland annat kläder tillverkas för H&M:s affärer. Över hälften av dem som sagts upp hade som avsikt att grunda ett fackförbund. PAM:s Mari Taivainen hoppas att H&M agerar ansvarsfullt.
Bland annat SF Denim Apparels, som syr kläder till H&M, har systematiskt förhindrat arbetstagarna från att organisera sig, berättar svenska Arbetet Global-tidningen på måndag.
Den senaste uppsägningen skedde för ett par veckor sedan. Fabrikens ledning meddelade åt 701 anställda i Dhaka att dessa är uppsagda. Över hälften av dem hade som avsikt att grunda ett fackförbund. Ifjol fick ett hundratal anställda sparken då de ville grunda ett fackförbund underlydande centralorganisationen SGSF (Sommilito Garments Sramik Federation).
Likaså har underleverantörer i H&M:s regi haft övriga uppsägningar, påminner tidningen. På vintern strejkade textilarbetarna i Bangladesh och krävde en löneförhöjning. I samma veva sparkades 7 500 arbetstagare, varav över 2 100 arbetade på fabrik som är underleverantörer till H&M.
”Vi är djupt besvikna över uppsägningarna. Arbetstagarna har klart och tydligt visat sin aktivitet gentemot affärsverksamheten och betalat med att bli uppsagda. Situationen förvärras av att över 30 anställda är gravida, vilket gör att de lämnas utanför förmånerna”, kommenterade SGSF:s ordförande Nazma Akter i det globala industrifackets pressmeddelande i slutet av augusti.
SGSF har tagit kontakt med beställarföretagen och bett dem om att ta tillbaka uppsägningarna. Bland SF Denim Apparels kunder finns utöver H&M även Benetton. Enligt uppgifter som Arbetet Global-tidningen fått från H&M strävar företaget att undersöka det som skett tillsammans med lokala fackförbund och fabrikens ledning. H&M har hänvisat till krav som denna ställt i beställningarna och som inte kommer att uppfyllas.
Mari Taivainen som är PAM:s expert på internationellt organisationsarbete hoppas att H&M tar sitt ansvar för det som skett. Företaget agerar enligt henne på rätt sätt nu då det undersöker händelserna tillsammans med lokala aktörer:
”Det är väsentligt att beställaren bär sitt ansvar och inte byter underleverantör, varvid problemen blir olösta. Våra erfarenheter visar på att nya underleverantörer kör med till och med grövre kränkningar av mänskliga rättigheter”, säger Taivainen.
Taivainen påminner om att rätten att organisera sig i ett fackförbund ingår till exempel i FN:s och OECD:s anvisningar för ansvarsfullhet för multinationella företag.
uutisen-teksti: Marie Sandberg-Chibani