Hovrätten ansåg att arbetsgivaren inte hade rätt att sänka lönen för den anställda
Den 26 maj beslutade hovrätten i Helsingfors i sitt avgörande att arbetsgivaren inte hade rätt att sänka lönen för en anställd. Hovrätten bekräftade ett tidigare beslut av tingsrätten i ärendet.
I målet vid hovrätten hade företaget sänkt arbetstagarens månadslön med cirka sju procent. Som ett resultat av lönenedsättningen hade arbetstagaren därefter avgått och väckt talan vid tingsrätten. Tingsrätten gave en dom i ärendet till anställdens fördel.
Hovrättens beslut per 26.5 handlade om lönesänkningen var överenskommen och om den hade godkänts av den anställde. Och om en lönenedsättningen inte hade avtalats och inte hade godkänts av den anställde, hade då företaget rätt att ensidigt sänka den anställdas lön. Dessutom avgjorde hovrätten om arbetstagaren hade rätt till ersättning för den oberättigade uppsägningen av anställningen efter att arbetstagaren sade upp sig till följd av en väsentlig avtalsöverträdelse från arbetsgivarens håll, med andra ord minskningen av lönen.
Hovrätten fann, liksom tingsrätten, att företaget ensidigt hade sänkt arbetstagarens lön med några dagars varsel utan arbetstagarens godkännande. Hovrätten bedömde och undersökte händelserna och situationen på arbetsplatsen som helhet vid bedömningen av om en lönesänkning hade överenskommits eller om den anställde hade accepterat lönesänkningen. Hovrätten ansåg också att företaget inte hade några rättsliga skäl att ensidigt sänka den anställdas lön och att det därför var ett väsentligt avtalsbrott och att arbetsgivaren var ansvarig för uppsägningen av anställningen. Den anställde hade rätt till ersättning för ogrundad uppsägning.
Hovrätten ändrade sålunda inte tingsrättens dom. Företaget förpliktades att betala den anställdas lönekrav på totalt 556,80 euro, semesterlön 44,52 euro, väntelön i sex dagar på totalt 677,70 euro och ersättning för omotiverat uppsägning av anställningsavtalet 7 228,20 euro, samt kärandens kostnader i tingsrätten och hovrätten. Hovrättens dom är inte slutgiltig, det vill säga ärendet kan överklagas till Högsta domstolen.