Hur ser ditt jobb ut om 15 år?
Framtidsforskare Juha Kaskinen tror att informationsarbete kommer att vara en del av allt arbete i framtiden. Inom serviceyrkena betonas kännedom om främmande kulturer.
Världsekonomiforum, som består av inflytelserika personer inom näringslivet, politiker och forskare, har förutspått att 65 procent av de som är barn idag som vuxna kommer att arbeta inom yrken som ännu inte finns.
Chefen på Framtidens forskningscentral vid Åbo universitet Juha Kaskinen tror att det är en korrekt förutsägelse, såvida inte överraskande händelser som exempelvis krig, pandemier eller naturkatastrofer stör utvecklingen.
”Jag skulle dock inte tala om yrkesbeteckningar, utan om en förändring av arbetet i allmänhet. Även om en titel är något gammalt och välbekant kan arbetets innehåll ändå se helt annorlunda ut än nu”, tillägger han.
Forskaren tror att informationens betydelse ökar ännu mer i framtiden inom precis alla arbetsuppgifter. Man måste kunna samla in, söka efter, analysera och förmedla information.
”I exempelvis en säljares arbete betonas kunskaper om produktens hela livscykel. Kunderna är mer intresserade än tidigare av produkternas ursprung, vilka material som använts, produktionsmetoderna och vem som har tillverkat produkten. Säljaren måste kunna svara på frågor”, säger han.
Säljarens yrkesbeteckning kommer inte nödvändigtvis att vara säljare i framtiden, utan säljaren kan säga att hen arbetar som exempelvis förmedlare av information om livscykeln.
Just säljarens arbete lär förändras radikalt under de kommande 15–20 åren. Kaskinen förutspår att den traditionella kassapersonalen kommer att minskas ner. Det ser näthandeln och den alltmer utbredda självbetjäningen till.
”Historien har visat att alltid när det går att automatisera ett arbete så har man hittills gjort det. Jag tror dock att den traditionella säljarens arbete kommer att bli kvar inom lyxkonsumtion. Den som köper något fint och dyrt kan vara beredd att betala för att få hjälp av rätt person.”
Kundtjänst från soffan
Digitaliseringens och informationsarbetets ökade betydelse kan göra det möjligt för fler att arbeta på distans.
Exempelvis en receptionist på hotell kan ta emot gästerna på sitt hemmakontor. Gästen kan hantera incheckningen i lobbyn via ett hologram.
”Det gör att gästen kan befinna sig på andra sidan jordklotet”, påpekar Kaskinen.
Forskaren tror också att kunskaper om gästernas kulturer och sociala färdigheter kommer att betonas särskilt inom servicebranscherna. På grund av migrationen är kunderna alltmer mångkulturella även i Finland.
”Språkigenkänningsprogrammen utvecklas och blir lättare att interagera med. Även om man inte längre måste kunna ett främmande språk till fullo måste man förstå andra kulturers seder och sätt att tänka”, tillägger han.
Distansarbete kan även skapa helt nya yrken. Forskaren nämner distanskock som ett exempel, som via bildförbindelse vägleder kunderna i matlagningens hemligheter.
Och vilka framtida förändringar måste man försöka förbereda sig inför?
”Betydelsen av att studera kontinuerligt ökar. I framtiden kommer man att behöva uppdatera sina kunskaper och färdigheter ännu oftare än idag. Man bör även förbereda sig mentalt på att arbetets innehåll kan ändras radikalt”, säger Kaskinen.