Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Deltidsarbete - 20.12.2017 klo 07.00

I K-Citymarket signalerar fem kryss efter försäljarens namn en önskan om extra timmar

För Satu Mäyrä betyder julsäsongen önskade extra arbetstimmar. Bilder: Eeva Anundi

Extra arbetstimmar behandlas med hjälp av blanketter, listor och genom att prata. I Björkby K-Citymarket i Vanda, tror försäljaren Satu Mäyrä på att förväntningarna om att avtalstimmarna höjs förverkligas.

"Vi gör julen tillsammans" tutar reklamkartongerna ut en vanlig decemberdag i Björkby K-Citymarket i Vanda.

Till kundbetjäningen har uppstått kö. Könumren klingar och bakom servicedisken jobbar man för fullt. Satu Mäyräs arbetsskift startar inom kort men i dag poserar hon till att börja med som första grej åt fotografen.

”Kom ihåg att le!" skriker arbetskompisen klädd i rutig skjorta.

Bland arbetskompisarna råder en stämning som verkar öppen, men hur fungerar dialogen och samarbete mellan förmännen
och de anställda?

”Bra. Jag ser min förman i princip varje dag”, säger Mäyrä.

Satu Mäyrä träffar man mestadels i K-Citymarkets kundbetjäning.

Förmannen, det vill säga kundrelationschef Senja Wirgentius, är dock väldigt upptagen under julen och hon svarar på frågorna per mejl. Wirgentius ansvarar för arbetsskiftsplaneringen. I början av arbetsförhållanden fyller varje arbetstagare i en tillgänglighetsblankett, där hen kan ange regelmässiga lämpliga och obekväma tider med tanke på planeringen av arbetspassen.

Tillgänglighetsblanektten kan även uppdateras om till exempel livssituationen ändras. Därtill används en arbetsskiftskalender.

”I kalendern kan anställda ange sina egna önskemål om enskilda arbetspass. Man kan önska ledigt för ett visst veckoslut. I kalendern kan man även ange om man vill arbeta någon viss dag", förklarar Wirgentius.

Visst får jag önskemål även via e-post eller telefon och dem behandlar jag likväridgt.

Önskemålen kartläggs ytterligare genom att fråga anställda om de är villiga att ta emot arbetspass under en viss helgdag eller under säsongen.

Bakom kundbetjäningsdisken finns ett pyttelitet rum avsett för kassaavräkningen där det på väggen har tejpats upp en A4:a. Mäyrä pekar på den långa listan med namn efter vilka det endera är tomt eller kryss har skrivits in. På listan finns även Mäyräs namn.

”Kryss, kryss, kryss, kryss”, säger Mäyrä och skrattar.

Hon har efter sitt namn skrivit in rentav fem kraftiga kryss, som berättar om att extra timmar under julen är uppskattade för en som arbetar på ett 25 timmars veckoavtal. Både Wirgentius och Mäyrä är nöjda med på sätten, på vilka man samlar information om tilläggsarbetsbehoven och - önskemålen.

”Naturligtvis får jag önskemål även per e-post eller per telefon och jag behandlar alla önskemål likvärdigt.

Önskemål kan man framföra i telefonen då man önskar sig flera lediga dagar i ett kör eller om man glömt att skriva in önskemålen i
kalendern," Wirgentius tillägger.

På Satu Mäyräs arbetsplats kartläggs arbettagarnas önskemål om extra timmar med hjälp av en tillgänglighetsblankett och en kalender för arbetstidsönskemål samt via en lista som granskar arbetsvilligheten under säsongen.

Utöver kundbetjäningsuppgifter arbetar Mäyrä också i kassorna och i kontoret som finns i personalens utrymmen. Hon skulle även vara beredd att utföra arbetspass på andra avdelningar, men avdelningsskiften fördelas oftast mellan dem som är "avdelningsexperter". Mäyrä önskar att hon kunde få timmar till i sitt arbetsavtal. Nu har hon hopp inför den årliga uppgiftsutvärderingen.

”Den kommer att påvisa att jag har gjort en hel del extra timmar.”

Extra timmar som ska distribueras snabbt och på kort varsel sköts enligt mig bäst genom att ringa eller genom att texta.

Då Mäyrä är på kontoret i ansvarstur, sköter hon om att dela ut extra timmar elektroniskt via Tiima-programmet. Det är ett bra verktyg enligt Mäyrä.

”Det fungerar bäst då man exempelvis delar ut timmar som frigörs till följd av långa sjukfrånvaron. Extra timmar som ska distribueras snabbt och på kort varsel sköts enligt mig bäst genom att ringa eller genom att texta."

Mäyrä hänvisar till extra timmar under dagen som pågår. Sådana är vettigast att erbjuda åt de arbetstagare som arbetar i samma skift. Till exempel i dag hade förmannen ringt till Mäyrä och frågat, om hon kan arbeta 15 minuter längre. Efter årsskiftet kan det finnas desto fler timmar i utdelning i Björkby. Då utökas öppethållningen med en timme både morgon och kväll.

uutisen-teksti: Sini Saaritsa

Nyheter