Kollektivavtalsförhandlingar inom turism-, restaurang- och fritidstjänster inleds idag
Annika Rönni-Sällinen, ordförande för Servicefacket PAM, hoppas att man för turism-, restaurang- och fritidstjänstebranschen, som lider av arbetskraftsbrist, hittar lösningar som förbättrar arbetstagares försörjning och branschens attraktivitet.
Servicefacket PAM och arbetsgivarparten MaRa rf förhandlar om arbetsvillkoren för anställda och förmän för turism-, restaurang- och fritidssektorn. Cirka 85 000 arbetstagare omfattas av kollektivavtalet, och den gällande kollektivavtalsperioden går ut i slutet av mars.
Förra gången förhandlades arbetsvillkoren i undantagsförhållanden på grund av pandemin.
”Det tidigare avtalet godkändes under svåra förhållanden hösten 2020. Den här gången har vi ett helt annat utgångsläge. Restriktionerna har hävts och branschens återhämtning har börjat, säger PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen.
De senaste två åren har varit en särskilt svår tid för anställda inom sektorn. Restaurangrestriktionerna har haft en betydande inverkan på sysselsättningen och försörjningen för dem som arbetar inom sektorn. Enligt en undersökning bland PAM-medlemmar har nästan 80 % av anställda inom sektorn varit arbetslösa eller permitterade under de senaste två åren. 40 % har bytt jobb och hela 72 % planerar att byta jobb.
”Bristen på arbetskraft är stor. Det visar det stora antalet anställda som lämnat branschen och att antalet personer som söker in till utbildning inom branschen har halverats under de senaste sju åren. Vi befinner oss i en situation där arbete i branschen ses till och med som en risk för den egna försörjningen. Det här kan inte fortsätta”, konstaterar Rönni-Sällinen och fortsätter:
”Därför är vårt mål att hitta sätt att trygga branschens och de anställdas framtid genom att förbättra lönenivån, till exempel genom ett separat förtjänstutvecklingsprogram."
Rönni-Sällinen konstaterar att låga löner och otillräckliga arbetstimmar var redan innan pandemin ett problem för restaurangarbetare.
”Sanningen om detta har inte förändrats under de senaste åren utan den svåra situationen har bara förvärrats.”
Genomsnittslönen i branschen är bara 2 073 euro. För heltidsarbete är lönen 2 308 euro och för deltidsarbete, vars andel ökat, är den 1 834 euro.
”Ofrivilligt deltidsarbete är ett välbekant fenomen inom restaurangbranschen och måste åtgärdas. Det gagnar ingen av oss att arbetstimmarna och därmed lönen inte vill räcka till för att leva på och att vardagen är oförutsägbar. Den ständiga jakten på fler arbetsskift skapar mer osäkerhet. I stället bidrar förutsägbara regelbundna inkomster till de anställdas välbefinnande.”
”Vi har nu en fin möjlighet att tillsammans med arbetsgivaren hitta steg inför framtiden, så att rättvisa arbetsvillkor i branschen främjar framgången och välbefinnandet för både anställda och arbetsgivare”, säger Rönni-Sällinen.