Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Kollektivavtalsförhandlingar - 19.05.2022 klo 12.17

Kollektivavtalsförhandlingarna i hamn

PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen är nöjd med att man fick kollektivavtal i alla branscher där man förhandlade. Bild: Eeva Anundi.

PAM förhandlade i ett drygt halvt år om sina medlemmars kollektivavtal med arbetsgivarförbunden. Det gjordes framsteg i förhandlingarna, men det visade sig igen vara svårt att få branschvisa förbättringar i anställningsvillkoren.

PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen är nöjd med att man fick kollektivavtal i alla branscher där man förhandlade. Hon är också nöjd med att man nådde lösningar med arbetsgivarnas representanter utan strejker, även om PAM måste ta till strejkhot i en del branscher.

”I lösningarna tog bra saker ett steg framåt, även om det visat sig mycket svårt att förbättra anställningarnas kvalitet i förhandlingsbordet. Där finns det ännu att utveckla. Arbetsgivarnas mycket starka kostnadskoordinering gör det allt krångligare för varje avtalsrunda att förbättra anställningsvillkoren och nå branschvisa resultat, säger Rönni-Sällinen och tackar alla medlemmar som aktivt stött förhandlingarna.

Löneförhöjningarna avtalades i flera avtalsbranscher bara för ett år, även om övriga villkor gäller en längre tid. Rönni-Sällinen ser löneuppgörelsen som en vettig lösning i detta osäkra ekonomiska läge. I och med lösningen kan inflationen det vill säga att prisökningen på längre sikt tas bättre i beaktande.

Blicken riktad mot nästa avtalsrörelse

PAM:s intressebevakningsdirektör Jaana Ylitalo ser bestämmelserna i de största kollektivavtalen om deltidsanställdas timgranskning och uppdatering av arbetsavtal som en framgång. Dessutom lyckades man klargöra problempunkterna kring pauser.

”Stora frågor som blev kvar till nästa förhandlingar var bland annat löneutvecklingsprogram och söckenhelgsersättningen, fastän de första markeringarna redan gjordes i de lösningar som nu gjordes”, funderar Ylitalo kring de kommande löne- och kollektivavtalsförhandlingarna.

Rönni-Sällinen och Ylitalo är ense om att förhandlingssystemet på arbetsmarknaden är i ett brytningsskede de kommande åren. Ylitalo hoppas att man lyckas bibehålla de branschvisa avtalen.

”Det kommer antagligen att uppstå alltmer olika typers avtal. Centraliserade lösningar är inte heller helt uteslutna, även om de stora exportföretagen vill nåt annat. Jag tror ändå inte att förhandlingskulturen helt försvinner”, säger Ylitalo.

Förhandlingarna i siffror

7 månader förhandlingar

28  kollektivavtal

1 års löneuppgörelse

200 000 anställda omfattas av det största kollekivavtalet. 

2 procents löneförhöjning i de flesta branscherna. 

uutisen-teksti: Hildur Boldt

Nyheter