Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Lokala avtal - 20.04.2021 klo 14.40

Lokala avtal är ingen ny grej inom servicebranscherna

Bild: Getty Images

Att avtala lokalt har nyligen erbjudits som en lösning på mångt och mycket. Det är ett sätt att förbättra sysselsättningen till att utveckla arbetslivet. Men vad innebär egentligen lokala överenskommelser och hur ser det ut inom servicebranscherna?

Ett lokalt avtal är ett avtal på arbetsplatsen som hänför sig till villkoren för ett anställningsförhållande. I princip kan bättre villkor än lagen eller ett kollektivavtal alltid komma överens om lokalt. Men en försämring av villkoren kan endast avtalas lokalt om lagen och kollektivavtalet tillåter det.

PAM:s kollektivavtal möjliggör redan i detta nu många möjligheter till lokala överenskommelser. Till dylikt hör frågor som omfattas av branschens kollektivavtalet såsom tidpunkten för utbetalning av semesterlön, början på arbetsveckan, ordinarie arbetstid, ledighet, helger och arbetstidsbanken.

”Ett stort antal frågor som kan avtalas lokalt ingår redan i kollektivavtalen. Vi på PAM hoppas därför att de skulle användas i allt högre grad. Värt att nämna är sådant som föreskrifter om arbetstid, lön och bestämmelser om olika typer av ledighet. Mängden avtal varierar något från bransch till bransch, vilket är naturligt, eftersom branscherna är väldigt olika, säger Ismo Kokko, PAM:s avtalschef.

När det gäller PAMs fyra största avtalsområden har kollektivavtalet inom bevakningsbranschen och handeln den största potentialen för lokalt avtal (cirka 40 punkter ingår). Det finns också många frågor som man kan komma överens om lokalt i kollektivavtalen inom turism och kosthåll samt inom fastighetsjänster (cirka 20 punkter).

Antalet klausuler som tillåter ett lokalt avtal berättar dock inte enbart om möjligheterna eller omfattningen av ett lokalt avtal inom sektorn. Klausulernas tydlighet, enhetlighet och omfattningen av avtalet är också relevanta för att bedöma potentialen för lokala överenskommelser branschvis.

Lokala avtal utan diktering

Så vad gör lokala överenskommelser till ett hett samtalsämne? Åtminstone delvis handlar det om att olika parter siktar på väldigt olika mål genom lokalt avtal. Med täckmanteln av lokala avtal har man till och med skyltat med avskaffning av riksomfattande kollektivavtal så att företag kan komma överens om sina egna arbetsvillkor i framtiden.

Kokko betonar att PAM likaså sätter gränsvillkor för lokalt avtal. Enligt PAM:s undersökningar har majoriteten av finländarna i arbetsför ålder inget emot ett lokalt avtal om det kan säkerställas att parterna verkligen kan förhandla om arbetsvillkoren utan att någon part kan diktera villkoren.

”Det är viktigt för oss att det finns en förtroendeman som representerar anställda på arbetsplatsen och att hen fungerar som en part i förhandlingarna. Förtroendemännen känner till företagets omständigheter och vet hur man tillämpar avtal och lagstiftning. De är också en betydande tillgång för företag att uppnå affärsframgång, säger Kokko.

Kokko betonar att lokala avtal måste främjas genom kollektiv- och tjänstemannaavtalssystemet. I skenet att främja lokala avtal skulle skrotning av allmänt bindande kollektivavtal också vara en bjärntjänst för dem som arbetar inom servicebranscherna.

Tack vare allmänt binande kollektivavtal är företag inom samma bransch på samma linje på marknaden. De kan därför inte konkurrera med varandra, till exempel genom att försämra arbetarnas arbetsvillkor. Istället kan företag konkurrera med varandra om arbetstagare, till exempel genom att erbjuda bättre arbetsvillkor än minimikraven i ett kollektivavtal.

 

Nyheter