MaRa och PAM: För att förhindra spridning av viruset krävs samarbete mellan restauranger och kunder
Turism- och restaurangförbundet MaRa och Servicefacket PAM vädjar till restaurangbranschens företagare och kunder att man kompromisslöst ska följa lagstiftningen samt hygien- och säkerhetsanvisningarna för att förhindra att viruset sprids. På så sätt kan man undvika att situationen för restaurangbranschens företagare, anställda och deras familjer försämras ytterligare.
Den nya, mer smittsamma varianten av coronaviruset och förseningen i distributionen av vacciner har gjort att hoppet som i slutet av året väcktes hos företagarna och de anställda inom turism- och restaurangbranschen nu har förbytts i stor oro.
I den offentliga debatten har restaurangernas öppethållning och hobbyverksamheten för barn och unga ställts mot varandra. På grund av det omfattande coronakluster som uppdagades i Jyväskylä förra veckan har man av regeringen krävt striktare åtgärder och till och med stängning av restaurangerna.
”I den offentliga debatten har man helt ignorerat de djupgående och långvariga effekter som coronakrisen haft på utkomsten och orken hos företagarna och deras familjer. Coronainfektioner som berör enskilda restauranger har fått stor uppmärksamhet i
media”, säger MaRa:s verkställande direktör Timo Lappi.
PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen betonar förtroendet för kompetensen hos de restauranganställda och företagarna i den utmanande situationen. Trots att coronans effekter på utkomsten har varit kännbara, är yrkesstoltheten fortfarande stor.
”De finländska restaurangernas anställda och ägare är verkliga proffs inom sin bransch. De kan hålla fast vid de fastställda restriktionerna och agera rätt i kristider. Ansvarsfullhet hos anställda och restaurangföretagare gör det möjligt att undvika strängare restriktionsåtgärder”, säger Rönni-Sällinen.
Coronaviruset har just inte smittat i matrestauranger. Enligt våra uppgifter är det totala antalet infektioner med upphov i restaurangbranschen endast cirka 5 procent av alla infektioner. Regionförvaltningsverken har redan nu omfattande rättigheter att stänga en restaurang för högst en månad ifall den inte följer coronalagstiftningen.
”Att stänga sådana här restauranger är rätt åtgärd istället för att hela branschen hotas av nya restriktioner på grund av agerandet hos några få restaurangföretag. Det är nödvändigt att regeringen inte inför nya restriktioner för restaurangerna”, konstaterar Lappi.
Det är vars och ens skyldighet att förhindra att coronaviruset sprids. Ingen kan vara likgiltig inför åtgärderna för att förhindra spridningen av viruset, även om man inte själv hör till en riskgrupp.
”Vi tackar restaurangkunderna för att de följer lagstiftningen och anvisningarna som ges av restaurangen. Ansvarsfulla kunder säkerställer att restaurangerna är en trygg arbetsmiljö också för de anställda”, säger Rönni-Sällinen.
”Vi vädjar till varje företagare och kund att samvetsgrant följa lagstiftningen och egenkontrollen. Nu är det inte rätt tid för studerandefester eller andra fester. Vi hoppas att vi genom samarbete mellan företagare, anställda och kunder kan undvika att restaurangerna blir föremål för strängare restriktioner. Det skulle vara den sista spiken i kistan för många företag i branschen”, vädjar Rönni-Sällinen och Lappi.