Matbud anställes, Just Eat Takeaway avstår från egenanställda
Ordföranden för fackförbundet för matbuden i Frankrike Arthur Hay tror att modellen som grundar sig på att man sysselsätter sig själv har nått vägens ände. Den ledande plattformen i branschen Just Eat Takeaway har meddelat att företaget hellre anställer ordinarie personal.
Arthur Hay, som grundade Frankrikes första fackförbund för självständiga cykelbud (CGT Gironde Coursiers Vélo), har de senaste åren deltagit i många arbetskonflikter för sin yrkeskårs rättigheter. Den senaste strejken hölls under nedstängningen i oktober.
”På grund av coronaepidemin har situationen förvärrats ytterligare. Eftersom det knappt finns något annat arbete, är det många som vill bli bud och plattformarna kan visa buden på porten om de är missnöjda med arbetsförhållandena eller lönen.”
Hay, som började som matbud i Bordeauxtrakten för fem år sedan, kommer ihåg att ett aktivt matbud ännu på den tiden kunde försörja sig fint på arvodena från leveranserna. Situationen försämrades dock snabbt, när en grupp nya företag dök upp i branschen och inledde tävlingen att sänka arvodena för leveranserna. I Paristrakten betalas det för närvarande 5,75 euro för en leverans och i vissa tätorter på landsbygden är ett matbud tvunget att cykla för en taxa på under tre euro.
Vissa matbud har dessutom kommit på att lägga ut sina uppdrag på entreprenad till papperslösa flyktingar, varvid arvodet för den som cyklar minskar ytterligare.
Även om det på budföretagens webbplatser fortfarande söks personer, som förutom egen cykel eller skoter också har en telefon med åtminstone iPhone 10 nivå, tar det rätt så lång tid att betala en ny smarttelefon med den här lönen.
Plattformsarbetet väcker heta känslor
I denna ofördelaktiga situation för arbetstagaren slog marknadsledaren i branschen Just Eat Takeaways beslut att helt avstå från egenanställda matbud aktörer i branschen med häpnad. Just Eat Takeaway har lovat anställa 4 500 matbud i Frankrike för ordinarie anställningsförhållanden. Företaget har verksamhet i totalt 23 länder och i de nordiska länderna är företaget verksamt i Norge och Danmark.
Enligt Arthur Hays är den ändrade riktningen ett tecken på att verksamhetsmodellen inte är lönsam längre, inte ens för arbetsgivaren. Buden är tvungna att kompensera de minskade arvodena för leveranserna genom att ta fler uppdrag, varvid maten levereras för sent och är kall när den kommer fram. De försämrade arbetsförhållandena medför alltså redan olägenheter även för kunden.
”Modellen som grundar sig på företagande har tydligen nått vägens ände. Plattformsarbetet väcker heta känslor i många länder i Europa just nu”, säger Hay.
Arbetsgivarna motiverar i första hand användningen av statusen som självständig företagare för buden som sköter livsmedelsleveranserna med att plattformsarbetarna uppskattar frihet. Känner du många sådana frihetslängtande bud?
”Om du vill livnära dig någorlunda på det här arbetet, är friheten tämligen illusorisk. Fransmännen beställer lunch mellan klockan tolv och två och middag från klockan sju till tio. Det är ingen idé att cykla under andra tider, eftersom ingen beställer mat”, konstaterar Arthur Hay.
Han arbetar för närvarande i det andelslag som han grundat med två kollegor. Andelslag är ett sätt att göra hemleverans av matportioner lönsamt.
Läs mer om ämnet: Matbudens ställning förbättras, det ledande företaget i branschen övergår till att anställa ordinarie arbetstagare i Europa (på finska)
uutisen-teksti: Virpi Latva