Mervi Mäkinen arbetar som timavlönad konsulent: ”Du måste bara tro att det bär sig”
Konsulent Mervi Mäkinen presenterar livsmedel i affärer ett par dagar per vecka. Inom säljfrämjande vill hon ha en enhetlig lönesättning.
”Hej, vill du smaka på sallader”, frågar Mervi Mäkinen – chosefritt och finkänsligt.
Kunder passerar henne men alltid stannar ändå någon upp för att peta på salladerna. Idag arbetar Mervi för ett trädgårdsföretag och presenterar dess produkter i mitten av frukt- och grönsaksavdelningen i en stormarknad – Seppälä Citymarket i Jyväskylä.
Till konsulenter söks modiga personer som kommer bra överens med alla slags människor. Här ser vi varför – i arbetet ska du självmant snacka med jäktade kunder.
”Om jag inte själv närmade mig och tilltalade kunder fick jag vara ganska ensam med mina produkter”, säger Mervi.
I affärer finns det förutom konsulenter och demonstratörer också promotorer, försäljningspromotorer och hyllpåfyllare. De är säljfrämjare som inte är anställda i affären.
De sätter exempelvis drycker på rätt ställe och fyller på lösgodishyllor. De ger smakprov på nya produkter och recepttips. De presenterar kampanjer med en mikrofon i handen eller hjälper att omorganisera hyllor.
Syftet är ändå alltid samma: få människor att välja en viss produkt bland tusentals andra.
Mervi Mäkinen känner till branschen mycket bra och berättar att arbetarna är anställda hos säljfrämjande företag, importörer eller produkttillverkare – några är företagare.
Av sina konsulentgig har Mervi 80 procent i Keskoaffärer.
Hennes huvudsakliga arbetsgivare är säljfrämjande företaget VeraVia Finland. En av dess ägare Sanna Virtanen berättar att när ett varumärke hyr utrymme för att synas bättre i en affär påverkas ersättningen också av hur mycket konsulenten betjänar kunder.
En junivardag äter Mervi lunch i Seppälä Citymarket vid ettiden. Köpmannen Vesa Nurminen kommer till kaféet och berättar varför många leverantörer vill betala för demonstrationer. Orsaken är personliga kontakten med kunden. Det uppskattas under en tid då reklam sprids mellan TV, radio, tidningar och webben. Samtidigt skapas stämning i affären.
”Härliga konsulenter livar upp shoppingresan för kunderna”, säger Vesa.
Mervi Mäkinen susar fram med sin bil från Muurame till någonstans i Mellersta Finland för att presentera än tortillor än pastasåser för kunder i affärer. Med sig i bilen kan hon ha en spis, pannor, ett demonstrationsbord och en bunt broschyrer.
De senaste åtta åren har hon arbetat som konsulent via VeraVia Finland. Hon har gig två eller tre dagar per vecka, är timanställd och kallas till arbete vid behov. Fast hon klart är en ”härlig konsulent” tvivlar Mervi själv på huruvida hon orkade med detta arbete fem dagar per vecka.
”Arbetet är ganska tungt. Det krävs energi för att nästan som en papegoja prata om samma produkt med hundratals kunder.”
Konsultentgig finns särskilt på livliga shoppingdagar i slutet av veckan. I början av veckan måste du finna något annat. De senaste fem åren har
Mervi pusslat ihop sina arbetsveckor vanligen med tre olika arbetsgivare samtidigt.
”Med alla har jag ett nolltimmesavtal”, berättar hon.
Jämkad dagpenning jämnar ut utkomsten. I början av året tog inhoppen i en blomsteraffär och lunchrestaurang slut och därför har hon letat efter nya arbetsgivare och också funnit sådana.
”Jag ger inte upp och vill inte medge att åldern var ett hinder för att hitta jobb!”
I början av juni steg Mervi upp i en talarstol i stället för att ställa sig bakom ett demonstrationsbord i en stormarknad. Oenhetligheten inom säljfrämjande fick henne att hålla ett bitande inlägg inför runt 370 delegater på PAM-kongressen. Hon berättade bland annat hur denna mycket konkurrensutsatta bransch inte har ett kollektivavtal.
”Jag vill ha en enhetlig lönesättning så att låga löner inte är en fördel då företag konkurrerar sinsemellan om uppdrag”, noterade Mervi. Hon är ganska nöjd med sin timlön men vet att lönen varierar efter företag.
Enligt henne ska konsulenter ersättas för att de på egen tid sätter sig in i produkter och håller all utrustning de behöver i arbetet hemma hos sig.
Nolltimmesavtal kan vara en orsak till varför anställda inte stannar länge inom branschen.
”Det är svårt att planera ditt liv då du inte vet säkert hur mycket arbete du har nästa månad. Du måste tåla tryck då det handlar om ditt liv och din framtid”, berättar Mervi.
Hon är överlevare – hela hennes väsen andas rofylldhet.
”Du måste bara tro att det bär sig.”
Säljfrämjare
- Demonstratörer/konsulenter presenterar produkter och ger smakprov.
- Försäljningspromotorer lägger fram produkter och gör beställningsförslag samt hjälper vid behov affärer att omorganisera hyllor.
- Hyllpåfyllare fyller på produkter från ett eller flera varumärken.
- Promotorer delar ut prov i kampanjer och målar till exempel ansikten.