Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Yhteistoiminta - 21.12.2021 klo 08.30

Mindre spel för gallerierna kring uppsägningar

Bild: Julia Tavast

Den nya lagen om samarbete inom företag ska ge mer utrymme för förtroendevaldas förslag.

Revideringen av lagen kommer att öppna en efterlängtad möjlighet för personalen att säga sitt, säger PAM:s tidigare avtalschef Ismo Kokko, som nyligen tillträtt som ordförande för AKT.

”Man brukar säga att samarbetsförhandlingar bara är ett spel för gallerierna och att arbetsgivaren redan i förväg har bestämt utfallet av förhandlingarna när det gäller personalminskningen. Man har nu försökt revidera lagen så att arbetsgivaren måste ta hänsyn till de anställdas förslag.”

Tydliga grunder

Revideringen av lagen gäller till centrala delar de förhandlingar som förs på arbetsplatsen då arbetsgivaren av produktionsmässiga eller ekonomiska skäl vill permittera, deltidsanställa eller säga upp personal eller ändra på personalens uppgiftsbeskrivningar.

Den förtroendevaldas roll är att i förhandlingarna framföra alternativ som minimerar de negativa konsekvenserna för de anställda. Så hur blir det då mindre spel för gallerierna?

Enligt Kokko bör arbetsgivaren motivera skriftligt om det förslag som arbetstagarrepresentanten har lagt fram inte kan genomföras. Också den förtroendevalda ska lämna in sitt förslag skriftligt.

Den förtroendevaldas förslag om t ex alternativ till uppsägningar kan därför inte förbises.

”Förändringen syftar till att öka personalens inflytande. Detta finns också inskrivet i regeringsprogrammet”, säger Kokko.

Enligt den förnyade samarbetslagen ska arbetsgivaren föra en kontinuerlig dialog med arbetstagarnas representant. Ismo Kokko säger att det betonar vikten av att välja en förtroendeman. Bild: Eeva Anundi

Enligt Kokko finns det också brister i regeringens lagförslag. Arbetsgivaren kan ha flera representanter med i förhandlingarna om nedskärningar, medan den förtroendevalda sitter ensam på andra sidan av bordet.

”Det finns en obalans i det”, säger Kokko.

Förutom förhandlingarna om nedskärningar omfattar lagen även arbetsplatsens gemensamma utveckling. Namnet på samarbetsförhandlingarna kommer att ändras till förändringsförhandlingar.

I framtiden krävs en kontinuerlig dialog mellan arbetsgivaren och arbetstagarrepresentanten för att förbättra informationsflödet och tilliten.

”Dialogen måste vara konstruktiv och ta hänsyn till parternas intressen, behov och ställning”, säger Kokko om lagförslaget.

”Dialogen är inte längre beroende av arbetsgivarens välvilja utan måste verkligen ske.”

Mer information

Centrala teman i dialogen är bl a företagets ekonomi och framtidsutsikter, arbetsplatsens regler och praxis, anlitandet av arbetskraft och personalstrukturen, personalens kompetensbehov och välbefinnande i arbetet.

”Den förtroendevalda har möjlighet att få mer information om företagets framtidsutsikter och därmed också delta i utvecklingen”, bedömer Kokko.

Det blir dock inte fler saker som arbetsgivaren bör informera förtroendemännen om.

”I stället ser jag det möjligt att förtroendevalda i framtiden frivilligt kan få mer information som en del av en pågående dialog. Det är fortfarandet inte arbetstagaren som bestämmer vad som görs i företaget, men lagen medför nya kanaler för inflytande, varav den största är rätten till initiativ som arbetsgivarens representant måste reagera på.”

Både arbetstagar- och arbetsgivarrepresentanten kan lägga fram initiativ kring teman som de vill föra en dialog om. Detta ska ske skriftligt två veckor före mötet. I många företag är det helt normalt att anställda har rätt att lägga fram initiativ så vad är då nytt med lagen?

”Denna möjlighet öppnas nu upp för alla som omfattas av lagens tillämpningsområde. Dialogen är inte längre beroende av arbetsgivarens välvilja utan måste verkligen ske. Det är trots allt en stark signal för ett arbetsliv som är interaktivt och samverkar”, säger Kokko.

Personalrepresentation i företagets ledning

Medarbetarnas inflytande och tillgång till information säkerställs också av personalens rätt att delta i hanteringen av viktiga frågor i förvaltningen, såsom i ledningsgruppen. Vissa bestämmelser i lagen om personalrepresentation i företagens förvaltning har nu överförts till lagen om samarbete inom företag.

”Avgränsningen är att arbetstagarrepresentanten inte kan delta i valet av företagets ledning, avtalsvillkoren i de anställdas anställningsavtal eller i beslutet om strejkåtgärder.”

Lagen ska träda i kraft vid ingången av 2022.

Samarbetslagen

Lagen tillämpas på företag som regelbundet har minst 20 arbetstagare  Lagen gäller inte staten, kommuner eller församlingar. För representation i förvaltningsorga gäller lagen företag med med 150 arbetstagare.  Bestämmelserna om personalrepresentation i företagets förvaltning gäller om antalet anställda i arbetsavtalsförhållande normalt uppgår till minst 150.

uutisen-teksti: Hildur Boldt

Nyheter