Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Ungdomar - 24.05.2019 klo 11.30

Nordjobb kan vara din biljett till ett sommarjobb i Norden

Ta modigt steget ut! Nordjobb uppmuntrar ungdomar att pröva på sommarjobb i Norden, i utbyte får de unga enastående erfarenheter och ett bra skyddsnät. Bild: GettyImages.

Är du ung, intresserad av ett sommarjobb i Norden och öppen för nya äventyr? Då är Nordjobb något för dig!

Nordjobb förmedlar sommarjobb i de Nordiska länderna till ungdomar mellan 18 och 30 år. Även EU-medborgare kan komma på fråga, ifall de kan ett nordiskt språk tillfredsställande. På Nordjobbs kontor i hjärtat av Helsingfors möter jag – Lasse Paukkonen, Emil Kusnetsoff och Christa Elmgren – som erbjuder ett fullständigt servicepaket åt unga på jakt efter sommarjobb med destinationen Norden.

Pohjola-Norden och Pohjola-Nordens Ungdomsförbund arbetar tillsammans med Nordjobb. På bilden Lasse Paukkonen, Emil Kusnetsoff och Christa Elmgren. De erbjuder ett fullständigt servicepaket – en fallskärm – åt ungdomar på jakt efter sommarjobb med destinationen Norden.”Vi kontaktar arbetsgivare som vill anställa unga och de annonserar i sin tur på vår webbplats. Där kan de som vill jobba i Norden skapa en profil eller lämna in en intresseanmälan för ett jobb. Vi matchar sökanden med arbetsgivare samt förmedlar lämpliga arbetstagare utgående ifrån arbetsgivarens önskemål, berättar Nordjobb-projektassistenten Emil Kusnetsoff.

När jobbet är fixat följer det praktiska som att skaffa lägenhet, ifall att arbetstagaren inte har egna kontakter i Norden. Även ett infopaket ingår. Likaså ombesörjs skattekort, personnummer samt försäkring av Nordjobb.

”På så sätt blir du aldrig ensam, och ifall det händer något så finns vi där”, tillägger Kusnetsoff.

Som nordjobbare kan du även delta i kultur- och fritidsprogram av olika slag.
”En viktig del av programmet är det sociala umgänget. Du får träffa andra och dela erfarenheter, typ delta i museibesök eller gå på picknick, berättar Lasse Paukkonen, Pohjola-Nordens utvecklingskoordinator.

”Det finns dem som på egen hand skaffat jobb och som tar kontakt med oss för att lära känna andra nordjobbare, så vi bedriver också en förenande verksamhet”, tillägger han.

Ett kriterium för utbytet är att du behärskar ett nordiskt språk. Vissa arbetsgivare kräver bättre språkkunskaper än andra beroende på arbetet. Då kan förhandsintervjuer komma på fråga.

”Vår uppgift är att uppmuntra unga att ta steget ut samtidigt som de förbättrar sina språkkunskaper. Svenska är inte alltid det enda arbetsspråket. I Sverige finns även jobb på vårdhem, där finskakunskaper är a och o, säger Paukkonen.

Utan sommarjobb?
Det finns ännu ett femtiotal lediga arbetsplatser inom servicebranschen under sommarperioden 2019. Lockar servitrisjobb på somriga Åland, vill du vara hovmästare i metropoliten Stockholm eller jobba på restaurang vid polcirkeln? Klicka här.  

Gör även Nordjobbtestet som berättar i vilket Nordiskt land du borde jobba i sommar! 

Bra chanser att få jobb

Kännetecknande för Nordjobb är att det inte krävs en specifik grundutbildning för arbetet som erbjuds. Arbetsgivaren kan ha vissa kriterier, men det här öppnar fler möjligheter för unga och studerande att hitta jobb i Norden.

”Tröskeln för att söka jobb blir sålunda lägre men utbudet av arbetet tenderar att vara säsongsbetonat”, konstaterar Christa Elmgren, koordinator för Ungdomens Nordiska Råd.

Var tredje finländare som ansökt via Nordjobb får ett arbete den här sommaren. Chansen att få jobb är sålunda bra, intygar teamet. Deras råd är att det lönar sig att hålla utkik efter jobb som uppdateras på webben regelbundet. Till hösten kommer även säsongjobb i Lappland att finnas tillgängliga.

"Ansökan till Nordjobb öppnas i princip efter nyåret. Det är ännu inte för sent att söka arbete, för nya platser dyker upp mellan varven."

Stockholm dragplåster nummer ett

Nordjobb förmedlar årligen omkring 800 arbetsplatser i de Nordiska länderna inklusive inom självstyrelseområdena. Nästan hälften av alla ansökningar kommer enkom från Finland.

”Cirka 100 finländska ungdomar åker i sommar till Sverige, 45 siktar på Åland och 30 vill till Danmark. I Norge, Grönland och på Island är finländarnas antal cirka 10 per land. Ungefär hälften av nordjobbarna jobbar med arbetsuppgifter inom servicebranschen”, tippar Kusnetsoff.

"Det är fler kvinnor i åldern 18–24 år som åker på nordiskt utbyte. Nordjobb är vanligen deras första eller andra arbetsplats."

Det finns gott om servicejobb framförallt inom hotell- och restaurangbranschen bland annat på Åland, men också i Sverige och Norge.

”Typiska arbetsplatser för nordjobbare är de åländska restaurangerna som endast är öppna under turistsäsongen. På Åland kan du ännu hitta lediga jobb för servitörer, bartenders, receptionister, köksbiträden med flera”, räknar Paukkonen upp.

Bredden av arbetsuppgifterna är stor. Ett sommarjobb kan vara allt från service- eller vårdjobb till mera exotiska jobb på grönländska fiskefartyg där du är stationerad två månader i ett streck, eller som ponnyskötare på Island.

Arbetsvillkoren i skick

Största delen av jobben som förmedlas är kortvariga jobb. Arbetsavtalen görs för minst fyra veckor och vanligen för högst tre månader.

”Alla arbetstagare som åker på utbyte via Nordjobb får en lön som följer kollektivavtalet. Vi hjälper även till med att översätta arbetsavtal och -intyg. Ifall det uppstår problem, finns vi där som en tredje part. Det underlättar att de flesta arbetsgivarna är bekanta från tidigare”, menar Paukkonen.

Som nordjobbare står du för dina egna rese- och boendekostnaderna, men i vissa fall ersätter arbetsgivaren resekostnaderna. Därför kan det vara bra att notera att levnadskostnaderna varierar mellan de nordiska länderna.

”Utbytet handlar mera om upplevelser än att tjäna hårda stålar”, tillägger han.

Byråkratin kan överraska.
”Det finns mycket pappersarbete endast kring nordiska personnummer som kan göra det svårt för en arbetstagare att få ett bankkonto, för att inte tala om lön. Nordjobb har även landsvisa handböcker samt yrkesordlistor för nordiska jobbare och dessutom ordnar Pohjola-Nordens Ungdomsförbund språkkurser”, berättar Elmgren.

Alla tre ser Nordjobb som en enastående chans. Deras råd är:
”Packa med glatt humör och anpassa dig efter situationen”.

Nordjobb i ett nötskal

Nordjobb arbetar för att öka mobiliteten på den nordiska arbetsmarknaden och för att öka kunskapen om språk och kultur i Norden. Ifall du blev intresserad, hittar du vanliga frågor och svar här. 

uutisen-teksti: Marie Sandberg-Chibani

Nyheter