Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Unga - 24.01.2019 klo 12.45

Nu kan du redan söka sommarjobb – tips inför jobbsökandet

Utnyttja sociala medier i jobbsökandet och sök inte enbart efter jobb i traditionella kanaler. Bild: GettyImages.

Många av sommarjobben läggs ut i början av året. De som är snabbast säkrar sin plats redan nu, men de som är mer uthålliga kan hitta jobb även när sommaren har börjat. Inom servicebranscherna finns det gott om sommarjobb – nedan hittar du de bästa tipsen inför jobbsökandet.

Sommarjobb ger en värdefull erfarenhet av arbetslivet som gör att man få heltidsanställning eller deltidsanställning i framtiden, exempelvis under studietiden. Sommarjobbet ger dig en uppfattning om vilken bransch du kan rikta in dig på i framtiden. Samtidigt som du lär dig något nytt kan du även skapa viktiga nätverk för framtiden. All arbetslivserfarenhet är alltså bra!

Inom servicebranscherna finns det gott om sommarjobb; exempelvis handeln, fastighetsbranschen och restaurangbranschen lockar ungdomar till visstidsanställningar. Handeln är den största arbetsgivaren inom näringslivet och också den bransch som erbjuder flest sommarjobb till unga. Enligt Finsk Handels uppskattning arbetar det varje sommar cirka 25 000 ungdomar inom handeln.

”Fastighetsservicebranschen som helhet erbjuder enligt prognoserna hela 10 000 sommarjobb under den kommande sommaren”, säger Tiia Brax, näringspolitisk expert på Kiinteistötyönantajat.

Även enligt Turism- och Restaurangförbundet MaRa rf:s prognos finns det plats för cirka 10 000 sommarjobbare inom turism- och restaurangbranschen.

Tips inför jobbsökandet:

  1. Utnyttja sociala medier i jobbsökandet. Man bör inte enbart söka efter jobb i traditionella kanaler som dagstidningar, på arbets- och näringsbyrån eller på Oikoties webbplats, utan även i sociala medier, exempelvis med hashtaggarna #rekry #sommarjobb #kesätyö.

  2. På PAMs Duunitori kan man titta efter lediga jobb inom servicebranscherna på en central plats via olika sökkriterier.

  3. Fråga även dina vänner var de har hittat sommarjobb.

  4. Följ informationskanaler för arbetsgivare som intresserar dig, som exempelvis webbplatser och sidor på sociala medier. Lidl Finland söker efter sommarjobbare även på Tinder.

  5. I kampanjen Ansvarsfullt sommarjobb deltar i år 497 arbetsgivare som förbinder sig till principer för ett ansvarsfullt sommarjobb. Det garanterar en bra upplevelse för både arbetstagare och arbetsgivare. De deltagande arbetsgivarna är bland annat S-gruppen, Lassila & Tikanoja, ISS Palvelut Oy, Lidl Finland, Scandic Hotels Oy, Sol Palvelut och Securitas Oy. Läs mer om arbetsgivarna och jobbmöjligheterna här.

  6. Inom flera servicebranscher tillämpas även sommarpraktikantprogrammet ”Lär känna arbetslivet och förtjäna” för skolelever. Målet med programmet är att öka skolelevers möjligheter att få komma och bekanta sig med företag och arbetslivet, arbetslivets spelregler och arbetsuppgifter. PAM har ingått avtal om sommarpraktikantprogrammet med arbetsgivarförbunden inom handeln, apoteksbranschen, turism-, restaurang- och fritidstjänster samt fastighetsservice. Du som är skolelev kan läsa mer om sommarpraktikantprogrammet här.

  7. Läs jobbannonsen noggrant och betona de kunskaper du har som är viktiga för arbetsuppgiften. När du skriver en jobbansökan är målet att du ska få komma på intervju. Förutom ansökan vill arbetsgivaren ofta även ha ett CV, det vill säga en meritförteckning. Om du ombeds komma på intervju bör du förbereda dig noggrant och i förväg ta reda på mer om arbetsuppgifterna och arbetsgivaren, exempelvis via deras webbplats.

  8. Glöm inte att be om ett skriftligt anställningsavtal när du får jobbet. Det är alltid bättre med ett skriftligt anställningsavtal än ett muntligt. Man får inte ingå ett anställningsavtal med sämre villkor (exempelvis lön eller arbetstider) än det som överenskommits i kollektivavtalet. Fråga alltså arbetsgivaren vilket kollektivavtal de följer på arbetsplatsen. Se en video om vikten av arbetsavtal här. OBS! Arbetsvillkoren för sommarjobbare under 18 år skiljer sig från övriga. Läs därför de särskilda bestämmelserna för unga arbetstagare här

  9. Kom ihåg att du även kan bli medlem i PAM om du arbetar vid sidan av studierna och när du sommarjobbar! Genom att bli medlem i PAM får du gratis rådgivning om sådant som rör ditt anställningsförhållande, tillgång till förbundets övriga tjänster och förmåner. Dessutom tjänar du ihop till arbetsvillkoret för att få inkomstrelaterad dagpenning, om du skulle bli arbetslös någon gång. Du tjänar ihop till arbetsvillkoret varje vecka som du arbetar i minst 18 timmar.

  10. Funderar du över något särskilt? För dig som första gången jobbar inom servicebranschen har vi samlat ett infopaket som hittas här. Du hittar även nyttig information om att arbeta inom servicebranscherna i PAMs Wiki-kort. Sommarjobbarinfo, som är gratis, öppnar återigen från och med maj 2019. Kolla in webbplatsen Sommarjobbarinfo. Där hittar du råd och anvisningar, exempelvis vanliga frågor och svar.

Källor: PAMs wiki-kort, Sommarjobbarinfo, Kiinteistötyönantajat och MaRa rf.

 

Nyheter