Nu om någonsin behövs det arbetarskydd – att orka i arbetet är viktigt i undantagstider
De gällande exceptionella omständigheterna medför osäkerhet och stress för anställda. Nea Ikonen, Samuli Miettinen och Enna Inkerö, som arbetar med arbetarskyddsfrågor i sina respektive företag, berättar om hur de stöder medarbetarna i att orka.
Tvätta tassarna, stoppa in nosen i armhålan och nys inte mot andra. Så här informeras kunderna om säkerheten vid ingången till Musti och Mirri i Porttipuisto i Vanda. Men går det hem hos kunderna?
”Vi hundmänniskor är sociala, och ibland måste kunderna påminnas om att hålla avstånd”, säger Ikonen.
Hon jobbar på Musti ja Mirri i huvudstadsregionen och är företagets vice arbetarskyddsfullmäktig. Skydds- och säkerhetsåtgärder väcker mycket debatt, och Nea Ikonen uppmanar anställda att kontakta arbetarskyddsfullmäktige i alla frågor som rör arbetshälsan. Yngre anställda kontaktar henne ofta via sociala medier. Största delen av frågorna gäller just nu arbetsområdet. På grund av coronapandemin har arbetsgivaren nu i större utsträckning än vanligt utnyttjat möjligheten att vissa arbetsskift görs i andra butiker inom arbetsområdet i stället för ens egen hembutik.
”Vi har inte haft permitteringar alls, men det att en del arbetsskift görs i andra butiker än vanligt skiljer sig från det vi är vana vid”, reflekterar Ikonen.
Arbetsuppgifterna har förändrats till exempel genom att det är mer rengöring och torkning av ytor.
”Under den första coronavågen slutade vi med betjäning i våra butiker, t.ex. att ge non-stop nagelklipp och valpträffar, vilket gjorde att det var säkrare för medarbetare att jobba. Nu instruerar vi våra kunder att använda munskydd”, säger Ikonen.
Munskydd förutsätts också av anställda. Unga expediter lyfter stora matsäckar upp till hyllorna med ett munskydd i ansiktet. Man kan bara föreställa sig hur tungt det måste kännas att andas med munskydd på.
Corona har infört en ny praxis i företagshälsovården som gott kunde fortsätta även efter undantagsperioden, åtminstone om man frågar anställda om saken. Det är nu möjligt att vara sjukskriven i tre dagar med egen anmälan utan ett sjukintyg.
”Så här undviker vi potentiella exponeringar på läkarmottagningen. Och coronatestet ska man ta omedelbart om det finns symtom. Man får inte komma på jobb förrän testresultatet är negativt. Så medan man väntar på sitt resultat, ska man stanna hemma”, säger Ikonen.
Eftermiddagskaffe online
Teams-möten via webben är redan vardagsmat för många, men hotellföretaget Sokotel som hör till SOK-koncernen ordnar också personalens gemensamma eftermiddagskaffe genom Teams.
”Vi håller hotellspecifika Teams-diskussioner med jämna mellanrum. Hela personalen kan delta i dem, men de flesta som deltagit har varit permitterade”, säger Samuli Miettinen. Miettinen är arbetarskyddsfullmäktig för Sokotel-hotell i huvudstadsregionen. Företaget har 14 hotell i regionen, och en stor del av anställda är permitterade.
Enligt Miettinen behövs det ett gemensamt forum, eftersom många känner en oro över sin egen och branschens framtid. ”Det att man får prata ihop sig och bearbeta allt det som hänt hjälper. Att söka ekonomiskt stöd har också diskuterats.”
Att ha pandemin hela tiden i tankarna och skydda sig från den känns tufft.
”Du hotas ständigt av exponering. Det skapar en press och stress för anställda. ”
Arbetarskyddsfullmäktig arbetar som en länk mellan anställda och företagets ledning. Miettinen anser att det är en viktig uppgift att förmedla medarbetarnas erfarenheter till företaget.
Arbetarskydd som uppgift
En arbetarskyddsfullmäktig representerar anställda i frågor som rör arbetshälsa och -säkerhet. Hen väljs i val, liksom första och andra vice arbetarskyddsfullmäktig. Enligt lag ska en arbetarskyddsfullmäktig utses på en arbetsplats där regelbundet minst tio arbetstagare arbetar. Skyddsfullmäktigen kan väljas lokalt efter överenskommelse för att representera till exempel anställda på en viss plats eller en viss yrkesgrupp. Ombud ersätter inte arbetarskyddsfullmäktig och har inte alla samma rättigheter som en skyddsfullmäktig har.
Oro för permitteringar
Enna Inkerö jobbar som Veikkaus Oy:s arbetarskyddsombud för norra Finland och Österbotten. Hon jobbar på spelhallen Feel Vegas i Rovaniemi. Det har varit mer begränsat att besöka olika arbetsplatser nu under pandemin, liksom resor överhuvudtaget, men vid behov är det möjligt.
”I stället kan vi vara uppkopplade och träffas på det sättet”, betonar hon.
Enligt Inkerö vill inte anställda i norra Finland att öppettiderna kortas i och med coronarelaterade restriktioner, eftersom det skulle innebära en minskning av arbetstiden.
”Den största oron hos anställda är nu eventuella nya permitteringar.”
”På våren kom arbetsgivaren emot när det var permitteringar och lämnade inte anställda i sticket”, säger Inkerö. När affärerna stängdes i fyra månader, fick anställda till en början studera på distans med full lön. Man kunde också skjuta fram permitteringar med hjälp av intjänad ledighet och årlig semester.
Vissa anställda upplever det överdrivet att man i kundservice ska ha munskydd, även bakom ett plexiglas.
”Det uppfattas som frustrerande. Personligen tänker jag ändå att det är bättre att vi gör allt för att skydda oss. Kundantalet är begränsat. Men när ett gäng vänner kommer, är det klart att de lätt glömmer avstånden.”
Kontakta din skyddsfullmäktig
”Som helhet är läget sådant att de anställdas mentala arbetsförmåga har satts på prov. Anställda bör kontakta sin egen skyddsfullmäktig i alla frågor som rör arbetshälsa och behovet av stöd.
Arbetarskyddsfullmäktige har mycket kunskap om arbetsförhållanden, även under exceptionella omständigheter.
Det hör till en arbetarskyddsfullmäktigs uppgifter att bekanta sig med anställdas arbetsförhållanden. Det finns ingen tidsgräns för när och hur ofta man ska besöka arbetsplatser, men tumregeln har varit att om det inte annars finns orsak att besöka en arbetsplats, så är det rimligt att göra det minst en gång om året. Dessa har avtalats lokalt i företagen. En arbetsgivare kan inte förbjuda en arbetarskyddsfullmäktig eller en förtroendevald från att besöka arbetsplatsen om hen följer de säkerhetsinstruktioner som gäller på arbetsplatsen.”