Om arbetsgivaren försätts i konkurs – var beredd på att din löneutbetalning upphör och att du får söka dina obetalda löner
Enligt jurist Henry Vähtäri på PAM är det viktigt att anställda vet vissa grundläggande saker om konkurser nu när det har blivit lättare igen att söka ett företag i konkurs.
”Vi får se om det här kommer att innebära fler konkurser inom servicesektorerna, dvs. om fordringsägare börjar söka företag i konkurs”, säger jurist Henry Vähtäri på PAM.
Den temporära lagändringen upphörde att gälla i slutet av januari. Lagen gjorde det svårare för fordringsägare att söka företag i konkurs.
Löneutbetalningen avbryts inom två veckor
Enligt Henry Vähtäri är det viktigt att anställda vet vissa grundläggande saker om konkurser. För det första avbryts utbetalningen av lön vid konkurs inom två veckor:
”När ett företag försätts i konkurs i tingsrätten, sägs alla anställningar upp med en uppsägningstid på 14 dagar eller två veckor. Det spelar ingen roll hur lång anställningsförhållandet har varit eller vilken anställningsform det är fråga om.”
För det andra kan en anställd söka obetalda löner via lönegarantin. Lönegarantin är ett system där utestående löner betalas via skattemedel.
”Om man har obetalda löner och semesterersättningar inne och konkursboet inte kan ta hand om lönefordringarna, måste arbetstagaren söka obetalda löner via lönegarantin”, säger Vähtäri.
”Detta måste ske inom tre månader efter att lönen förfallit till betalning. Om ansökan blir försenad med bara en dag, förkastas den.”
Slutlönen och semesterersättningen förfaller till betalning vid anställningsförhållandets slut, och de måste sökas inom tre månader efter att anställningsförhållandet har upphört. Ifall det finns obetalda löner även från tidigare månader, måste de sökas inom tre månader från den dag då lönen skulle ha betalats ut. Högst 15 200 euro kan erhållas genom en lönegaranti i ett anställningsförhållande.
Lönegarantin är maximalt 15 200 euro för arbete utfört för en och samma arbetsgivare.
Konkursvågen bromsas in med en ny temporär lag
Syftet med den temporära konkurslagen som upphörde att gälla vid månadsskiftet januari-februari var att minska konkurser hos företag som hamnat i svårigheter på grund av coronaepidemin. Lagen var i kraft från maj 2020 till slutet av januari 2021. Den lyckades med sitt syfte att förhindra konkurser:
”Enligt Statistikcentralen minskade antalet konkurser med 18,6 procent år 2020 jämfört med året innan”, säger Mari Aalto, lagstiftningsråd vid justitieministeriet.
För att förhindra en våg av konkurser från februari framåt har en annan temporär konkurslag stiftats. Lagen gäller från början av februari till slutet av september. Den nya temporära lagen ger företagen betydligt mer tid att förhandla om sina skulder med fordringsägare. Även om den så kallade insolvenspresumtionen föreligger hos företag, så har de 30 dagar tid att få ordning på sin ekonomi och förhandla om skulder.
”Den nya tillfälliga lagen hindrar inte fordringsägare från att försätta gäldenärer i konkurs, men den mjuknar upp övergången till normal lagstiftning”, bedömer Aalto.
Så här ansöker du om lönegaranti
Henry Vähtäri berättar på nedanstående video hur du kan ansöka om lönegaranti.