Orättvis chef jagar bort unga anställda i Vasa
En österbottnisk bensinstationskedja sysselsätter förutom unga anställda också PAM:s Vasakontor, en jurist på arbetsgivarförbundet och nu polisen. Tidigare anställda vittnar bland annat om kameraövervakning, despotism och orimliga arbetsskift.
”Det var en riktigt stressig dag på arbetet. Till sist blev det lugnare för en stund och då jag stannade upp för att växla ett par ord med en arbetskamrat kom chefen ut ur sitt rum och undrade varför vi bara stod där. Chefen hade spionerat på oss med sina kameror.”
Mira Hakala, 25, tar en tugga av en kex och hälsar sedan glatt på en lång man som kliver in i kaféet på Rewell Center i Vasa. Kalisto Amudeng, 22, och Mira är före detta arbetskamrater. Ännu för ett knappt halvår sedan arbetade de på Shell på Storalånggatan, en bensinstation ägd av Pohjanmaan Asemat Oy. Båda lämnade stationen eftersom de ansåg att en högre chef, företagets personalchef, behandlade de anställda orättvist och despotiskt.
Mira och Kalisto berättade om sina erfarenheter för PAM:s journalist i slutet av oktober. Då visste Mira ännu inte att personalchefen polisanmält henne redan i augusti. Chefen beskyller Mira för ärekränkning. I november kallades hon överraskande till polisförhör och nu överväger polisen huruvida det finns anledning att föra frågan vidare. Mira åter polisanmälde kameraövervakningen. Enligt hennes erfarenhet använde personalchefen kameraövervakning lagstridigt för att vaka över anställda.
Då vi satt på kaféet hade Mira och Kalisto fortfarande också en pågående tvist om lönefordringar med bensinstationskedjan. Dagen då denna artikel publiceras, 5 december, fick de veta att arbetsgivaren är villig att lösa tvisten och betala de lönefordringar som berodde på att arbetsgivaren ensidigt hade ändrat arbetsskiftsförteckningar. PAM hann ihärdigt dryfta frågan med arbetsgivaren hela detta år.
Enbart nattskift till en mamma
Mira har en liten dotter. Det började bli för svårt att kombinera bensinstationsarbetet och föräldraskapet i det skede då hon fick endast kvälls- och nattskift.
”Sju veckor i sträck. Jag tog upp detta på arbetet och då det inte hjälpte sade jag till företagshälsovården att jag inte orkar längre. Då blev chefen arg”, berättar Mira.
”Situationen bara förvärrades. Då jag gick hem från arbetet klockan sex på morgonen måste jag återvända redan kvart över tre på eftermiddagen.”
Chefen ringde företagshälsovården och krävde att jag inte ska ges sjukledighet.
Sedan fick hon ont i handen. Personalchefen krävde att företagshälsovården skulle ge ett intyg enligt vilket Mira kunde utföra ersättande arbete. Företagshälsovården ansåg det dock inte vara troligt att handen tålde någon ansträngning som är oundviklig i bensinstationsarbete.
”Chefen ringde sedan företagshälsovården och krävde att jag inte ska ges sjukledighet”, säger Mira.
Hon minns en dag då hon slutat arbeta, det gjorde ont i handen men hon kunde inte få en tid till företagshälsovården före nästa skift. Chefen ringde och uppträdde argt och i telefonen förde de en hetsig diskussion om huruvida Mira hade rätt till sjukledighet. Enligt henne uppträdde chefen generellt despotiskt och tryckande. Anställda misstänktes upprepade gånger för stöld, oärlighet, lathet och fel. De tvingades dessutom ersätta underskott i kassan, till och med hundratals euro.
I somras sade Mira upp sig. Hon vågade göra det eftersom en köpman för en R-kiosk i stadskärnan hade besökt Shell och erbjudit arbete. Nu har Mira ett rimligt antal kvällsskift och det är klart lättare att sköta barnet.
Bensinstationskedjans personalchef polisanmälde Mira efter att hennes anställning upphört. Påstådda ärekränkningen baserar sig på att chefen fått veta att Mira pratat med en annan anställd om chefens beteende och hur hon upplevt situationen. Mira berättade för sin arbetskamrat bland annat att hon varit rädd och ångestfylld på grund av chefens beteende. Chefen hade besökt det köpcentrum där Mira numera arbetar på R-kiosken och föreföll stanna kvar för att observera henne.
”Då vågade jag inte gå hem efter mitt skift. Till polisen sade jag också att vad än må hända så vill jag inte sitta med min före detta chef i samma rum”, berättar Mira i telefonen efter polisförhöret.
Tvingades ersätta underskott i kassan
Kalisto Amudeng kommer till intervjun i oktober direkt från skolan. På hösten började han läsa till elingenjör och sade upp sig från bensinstationen efter att ha arbetat där i ett halvår.
Enligt Kalisto kändes personalchefen trevlig till en början. Unga mannen gjorde alla skift som erbjöds, var inte sjuk och inte heller annars frånvarande. Men just inför julen insjuknade han ordentligt. Föreståndaren sade att ha skulle gå till en hälsocentral men företagshälsovården var av annan åsikt och sade att Kalisto ska se till sin rätt att använda dess tjänster.
”Personalchefen ringde och sade att Kalisto du vet väl att läkaren är riktigt dyr. Företagshälsovården gav mig dock en vecka sjukledighet. Därefter började jag få arbetsskift som inföll samtidigt som mina träningar.”
Jag hörde att många arbetstagare hade krävts att ersätta underskott i kassan.
Kalisto håller fortfarande på med amerikansk fotboll och mixed martial arts. Träningar och matcher är viktiga. Han började byta skift med arbetskamrater, vilket var tillåtet. Förutom på Shell på Storalånggatan var detta också vanligt på andra bensinstationer inom kedjan.
”Chefen beslöt förbjuda skiftbyten på Shell i stadskärnan eftersom jag lär ha orsakat för mycket huvudbry".
Kalistos telefon innehåller fortfarande en oändlig mängd sms från och till personalchefen. Ofta fick han anmärkningar för försummelser efter arbetet.
”Jag har varit på många arbetsplatser men aldrig upplevt något liknande. Jag började undra då jag hörde att många anställda varit tvungna att ersätta underskott i kassan. Några till och med över hundra euro, kontant och utan kvitto.”
Enligt Kalisto hade ingen en personlig kassa så det var omöjligt att påvisa att underskottet berodde på att en viss person gjort något fel. Arbetet var stressigt och då kunde belopp enkelt slås in fel.
Situationen har dock förbättrats eftersom med hjälp av PAM har flera anställda på Pohjanmaan Asemat betalats tillbaka det de varit tvungna att ersätta.
Osaklig behandling skapar ångest
Pohjanmaan Asemat är ett bekant namn på PAM:s Vasakontor i andra ändan av Storalånggatan. Enligt regionchef Marja Salmivuori övergick de bensinstationer som tidigare tillhörde kedjan Restel till nuvarande ägaren för många år sedan. Då befordrades föreståndaren för Shell på Storalånggatan till personalchef för hela kedjan. Totalt runt tio anställda har kontaktat förbundet då det förekommit problem med arbetsgivaren i regel just på Shell i närheten av stadskärnan.
”Kameraövervakning, osaklig behandling såsom utskällning, krav att ersätta underskott i kassan, lönefordringar och tvång att göra arbetsskift”, räknar Marja upp.
”På St1-macken i Brändö hade föreståndaren mätt temperaturen hos en anställd då föreståndaren misstänkt att denne inte verkligen var sjuk.”
Marja betonar att skadeståndslagen förbjuder arbetsgivare att kräva ersättning för underskott i kassan med ett ensidigt beslut.
”Åberopar arbetsgivaren att anställda är oärliga måste arbetsgivaren kunna bevisa detta, i sista hand i rätten”, noterar hon.
Föreståndaren hade mätt temperaturen hos en anställd då föreståndaren misstänkte att denne inte verkligen var sjuk.
Enligt Marja har problem särskilt förekommit på Storalånggatan men också bland annat på macken i Brändö. PAM har åter aldrig kontaktats från flera stationer i kedjan. Enligt Mira och Kalisto var personalomsättningen stor på Storalånggatan och i Brändö och googlar du framgår det att Pohjanmaan Asemat letar hela tiden efter nya anställda.
Enligt Marja beror kontakterna från medlemmarna på ledarskapsproblem. Anställda tar i allmänhet upp samma fråga: osaklig behandling skapar ångest och de vill avsluta sin anställning. Problemet är att om de säger upp sig blir utfallet karens.
”Vi har inte lyckats få slut på osakliga behandlingen. Vi har gång på gång kontaktat arbetsgivaren som enligt arbetarskyddslagen ska försöka rätta till frågan efter att ha informerats om den”, säger Marja.
Att lönefordringstvisten löstes nyligen är därmed ett stort framsteg, likaså att ersatta underskotten i kassan betalats tillbaka.
Uppdiktade av anställda?
Verkställande direktören för Pohjanmaan Asemat, Marko Tuuri är inte ivrig att kommentera polisanmälan eller företagets kamp med PAM. Enligt honom har personalchefen polisanmält frågan i sitt namn och företaget har inte något att göra med den. Verkställande direktören medger dock att också han informeras om problem på arbetsplatser.
PAM har utrett dem med arbetsgivarparten Turism- och Restaurangförbundet MaRa vars jurist Janne Kiiskinen säger sig ha försökt hjälpa arbetsgivaren i tvistefrågor. Enligt hans uppfattning håller Marko Tuuri och den personalchef som anställda tagit upp varandra bra à jour. Han tar inte ställning till de anställdas berättelser utan noterar att det handlar om en situation där ord står mot ord.
”Arbetsgivaren bestrider att någon skulle ha behandlats osakligt.”
Enligt Marja Salmivuori på PAM är situationen beklaglig.
”Fastän ett tiotal medlemmar har berättat om problem på arbetsplatsen inom ett år anser arbetsgivaren fortfarande att de anställda diktar upp de ting som framgår också av denna fråga.”
Marja uppmanade Mira Hakala att polisanmäla den kameraövervakning som användes för att spionera på anställda eftersom det är olagligt.
”Enligt lagen om integritetsskydd får kameror användas endast i syfte att trygga säkerheten för anställda. På Pohjanmaan Asemat används de också för att spionera enligt de uppgifter vi fått. Då har anställda all anledning att polisanmäla övervakningen”, säger Marja.
uutisen-teksti: Sini Saaritsa