Oron för restaurangbranschens anställda ökar, nya restriktioner i kraft
De restaurangrestriktioner som träder i kraft på söndag gäller också för uteserveringar. PAM oroar sig för att restriktionerna försätter branschen och därmed också dess anställda i ännu större trångmål än tidigare.
Ordförande Annika Rönni-Sällinen kräver att regeringen omedelbart söker lösningar på nödläget, restaurangbranschen är redan nu den bransch som lidit mest av restriktionerna.
”De nya restriktionerna minskar arbetstimmarna radikalt. Situationen inom företagen är oroväckande och därför måste man nu snarast hitta lösningar för att stöda branschen”, summerar Rönni-Sällinen, ordförande för PAM.
De nya restaurangrestriktionerna som precis godkänts av statsrådet träder i kraft söndagen den 8 augusti klockan 00.00. I alla områden som befinner sig i accelerationsfasen skulle utskänkningen upphöra klockan 23 och restaurangerna stängas klockan 24. I områdena som befinner sig i samhällsspridningsfasen skulle utskänkningen upphöra klockan 22 och restaurangerna stängas klockan 23. I områdena som befinner sig i samhällsspridningsfasen skulle utskänkningsrestriktionerna omfatta också uteserveringarna.
”Lika raskt som man fattade beslut om de nya restriktionerna borde man nu fatta beslut om nya tilläggsstöd riktade till branschen vid sidan av den nuvarande stängningsersättningen. Först borde man snabbt införa ett lönestödsprogram som skulle säkerställa såväl de anställdas utkomst direkt genom företagens lönebetalningssystem som en smidig fortsättning av arbetsförhållandena, då restriktionerna till slut upphävs helt”, fortsätter Rönni-Sällinen.
”Dessutom bör den obetalda karenstiden på fem dagar för inkomstrelaterad dagpenning slopas. Det inkomstrelaterade utkomstskyddet för arbetslösa borde å sin sida höjas tillfälligt med finansiering av staten, vilket skulle underlätta situationen för de anställda inom branscherna i kris. Nivån på utkomstskyddet för arbetslösa för de anställda som permitterats och sagts upp på grund av coronakrisen och de restriktionsåtgärder som drabbat näringsverksamheten borde vara minst 85–90 procent av den tidigare lönen”, sammanfattar Rönni-Sällinen PAM:s synpunkter på hur restaurangbranschens anställda borde stödas omedelbart.
Restriktionerna träder i kraft i Egentliga Finland, Kymmenedalen, Birkaland och i de kommuner i huvudstadsregionen som befinner sig i samhällsspridningsfasen, dvs. Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.
PAM har också tidigare under våren i sina utlåtanden tagit ställning till restriktionerna inom restaurangbranschen och hur sysselsättningen inom branschen borde beaktas. Utlåtandena kan läsas i sin helhet här.