”Otroligt givande” att träffa andra fastighetsanställda i Norden
Det var många frågor och kommentarer då ett fyrtiotal förtroendevalda fastighetsskötare och ombud från fastighetsanställdas fackförbund i Norden träffades på en veckoslutskurs i Majvik i Kyrkslätt.
Under den tre dagar långa kursen har man diskuterat allt från branschens löner och utbildning till klimat- och energifrågor, platformsarbete och fackförbundens verksamhet och medlemsvärvning på arbetsplatserna.
Deltagarna är överens om att det bästa har varit att lära sig om skillnaderna och likheterna mellan de nordiska länderna. Det har också gett perspektiv på vad som fungerar bra i det egna landet.
Vi frågade fyra deltagare om erfarenheten och vad de lärt sig.

"Det har varit jättefint att höra hur det är i de andra länder, till exempel med utbildning och lönesättningen. I Norge verkar de ha ett tydligt lönesystem, medan man i yrkesutbildningen verkar ligga lite efter i Sverige jämfört med Finland."
Jonna Mikkonen, huvudförtroendeman, Finland

"Veckoslutet har varit verkligen givande. Det bästa har varit att få veta mer om andras metoder och det har utvecklat mitt tänkesätt.
Under kursen har vi behandlat jätteintressanta frågor, bland annat miljö, klimat och energifrågor. Ganska långt var det lika i alla länderna, men den finska avfallsinsamlingen väckte intresse. I Finland har vi olika färg på kärlen och färgsättningen är den samma överallt. I de andra länderna kan avfallskärlens färg variera från ett ställe till ett annat. Nog gör det jobbet lättare, att man inte varje gång behöver fundera på i vilket kärl soporna hör hemma."
Miika Venäläinen, fastighetsskötare och huvudförtroendeman,Finland

"Det har varit fantastiskt! Grupparbetena har varit upplysande, jag har fått insikt i hur man tänker på frågor och problem i andra länder. Jag har också fått insikt i hur vi som fackförbund är lika fastän vi är så olika.
Som ombudsman med inriktning på organisering inspirerades jag av anförandet om PAM:s arbete med att organisera på arbetsplatsnivå. Vi har letat efter verktyg och det var bra att få tips och idéer."
Madeleine Holst, ombudsman på Fastighetsanställdas Förbund, Sverige

"Det har varit intressant höra om skillnader och likheter mellan länderna. Det har varit nyttigt att få insyn i hur fackföreningarna fungerar och hur man jobbar i de andra länderna till exempel med att rekrytera medlemmar och vilka verktyg man använder.
En gemensam fråga för alla fackförbunden är arbetssäkerheten, men det finns skillnader i säkerhetskulturen. T.ex. i Danmark lär de sig om det i skolan, men struntar i det när de kommer till arbetsplatserna. Medan man i Norge satsar på att ta med de anställda då man gör riskbedömningar och de anställda tar ägarskap för säkerheten."
Morten Amundsen, fastighetsskötare, Norja
Service- och tjänstebranschens Union i Norden
- SUN är en samarbetsorganisation för åtta fackförbund i Norden.
- SUN:s uppgift att främja ett fackligt solidariskt samarbete mellan medlemsförbunden och mellan medlemmarna inom respektive bransch.
- SUN består av fyra branscher: fastighets-, städ-, försäkrings-, och vakt-/säkerhetsbranschen. Varje sektor har en egen styrelse.
- SUN ordnar nordiska kurser för varje sektor.
Läs mera på SUN:s hemsida: serviceunionen.com
Handelsbranschen och turism- och restaurangbranschen har sina egna nordiska samarbetsorganisationer - Nordisk Handelskommitté och Nordiska Unionen för anställda inom Hotell, Restaurang, Catering och Turism (NU HRCT).
Fackförbunden i Norden delar information om branscherna, nya fenomen och förbundens verksamhet och målsättningar. Förbunden samarbetar även med att påverka på EU-nivå.
uutisen-teksti: Hildur Boldt