PAM fyller 20 år
Servicefacket PAM grundades den 28 november 2000 vid det konstituerande möte som hölls i Finlandiahuset och det sammanslagna förbundet inledde sin verksamhet i början av 2001.
Efter det konstituerande mötet fungerade ett representantskap med 160 medlemmar som högsta beslutande organ för PAM under en övergångsperiod på två år tills ett nytt representantskap valdes genom medlemsval 2002.
Representantskapet för övergångsperioden valdes på ett avvikande sätt. Handelsbranschens fackförbund valde 80 av medlemmarna på det egna representantskapets sista möte den 28 november 2000. Hotell- och Restaurangpersonalens Förbund HRHL:s extraordinarie representantskapsmöte valde likaså den 28 november 40 medlemmar till representantskapet.
Fastighetsarbetarförbundets extraordinarie förbundskongress och Tekniska och Specialbranschernas förbunds extraordinarie representantskapsmöte som hölls samtidigt valde 20 medlemmar vardera till representantskapet.
Det första representantskapsmötet för det nya Servicefacket PAM hölls en dag efter det konstituerande mötet den 29 november. Vid mötet valdes Handelsbranschens fackförbunds dåvarande ordförande Maj-Len Remahl till ordförande för PAM, HRHL:s dåvarande ordförande Jorma Kallio till första vice ordförande och Handelsbranschens fackförbunds förman för Östra Finlands område Kaarlo Julkunen till andra vice ordförande. Nomineringen hade gjorts i de grundande fackförbundens styrelser och förbundskommittéer.
Vid det första representantskapsmötet godkändes principdeklarationen för det nya fackförbundet, verksamhets- och ekonomiplan för 2001 och medlemsavgiften för 2001. Då fattades det också beslut om att överföra kollektivavtalen till PAM. Servicebranschernas arbetslöshetskassa inledde sin verksamhet i början av 2001.
Riktlinjer för PAMs verksamhet drogs upp på det konstituerande mötet
Servicefacket PAM inledde sin verksamhet i början av 2001 och förväntningarna var höga. Allas blickar riktades speciellt mot fackförbundets möjligheter till samhällspåverkan och bilden utåt.
”Det är viktigt att det nya fackförbundet syns och hörs genast från början”, poängterade Sirkka-Liisa Rosenlund från Helsingfors på Handelsbranschens fackförbunds representantskapsmöte.
I samband med PAMs konstituerande möte fastställdes centrala teman för det nya fackförbundets intressebevakning. Teman, som är aktuella även i dag. Under det första året fokuserade intressebevakningen på teman som även i dag låter bekanta, såsom ork i arbetet, arbetssäkerhet och övervakning av uthyrt arbete. Stärkande av yrkesidentiteten och bättre service för medlemskåren sågs också som viktiga utvecklingsobjekt.
PAM i ett nötskal
Servicefacket PAM är ett fackförbund för anställda inom de privata servicebranscherna. Förbundet har cirka 210 000 medlemmar av vilka 76 procent är kvinnor. Största delen av PAMs medlemmar arbetar inom detaljhandeln, turism-, restaurang- och fritidstjänster, fastighetstjänster och inom väktarbranschen. PAM förhandlar fram kollektivavtal inom servicebranschen och bevakar sina medlemmars intressen ute på arbetsplatserna.
Kärnuppgift
• Vår viktigaste uppgift är vara ett fackförbund för dem som arbetar inom de privata servicebranscherna. Som expert i arbetslivsfrågor bidrar vi till en bättre löneutveckling, anställningsskydd och livskvalitet för våra medlemmar.
• Vårt kärnuppdrag är att förhandla fram kollektivavtal inom servicebranschen. Vi bidrar till att anställda inom våra branscher har bättre möjligheter att påverka sitt arbete och kan delta i utvecklingen av arbetsgemenskapen, arbetssäkerheten samt affärsverksamheten. Vi arbetar för att stärka demokrati, rättvisa, jämställdhet och social säkerhet både här hemma och internationellt.
PAMs fullmäktige
• Ordförande och två vice ordförande, 50 medlemmar och 10 allmänna ersättare. De ordinarie medlemmarna har tre personliga ersättare. Mandatperioden är fyra år.
PAMs styrelse
• Förbundets ordförande, personlig ersättare för styrelsens ordförande, 15 medlemmar och tre allmänna ersättare.
Fackavdelningar
• 159
Kollektivavtal
• 34 kollektivavtal, varav 18 allmänt bindande, fyra normalt bindande, 12 företagsspecifika (2018)