PAM strejkvarslar: Städare och fastighetsskötare i strejk för schyssta anställningsvillkor
Servicefacket PAM:s styrelse har på tisdag utlyst övertidsförbud och varslat om strejk inom fastighetsservicebranschen. Övertidsförbudet inleds på fredag och strejken om två veckor.
PAM och Fastighetsarbetsgivarna har förhandlat om städarnas och fastighetsskötarnas kollektivavtal sedan början av februari. Förhandlingarna slutade utan resultat sent på måndag kväll.
”Är det inte dags ens då det är arbetskraftsbrist att utveckla branschen och lyfta städarnas och fastighetsskötarnas anställningsvillkor?” frågar PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen.
”PAM eftersträvar en inkomst som är förutsägbar och går att leva på samt en rättvis söckenhelgsersättning i likhet med andra branscher. Arbetsgivarförbundet har inte visat någon som helst vilja att vara tillmötesgående. Vi har inte längre andra alternativ än att göra arbetets värde synligt genom övertids förbud och strejk”, kommenterar PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen.
”Det är tuffa konkurrensutsättningar och arbetskraftsbrist i fastighetsservicebranschen. Lösningen är ändå inte att driva lågavlönade arbetstagare till bristningsgränsen. PAM kan inte acceptera arbetsgivarnas målsättningar om allt längre arbetsdagar och arbetsveckor”, slår Rönni-Sällinen fast.
En orsak till att förhandlingarna strandade är arbetsgivarförbundets syn på söckenhelgsersättningen, enligt vilken många deltidsanställda ser ut att ha blivit utan lön eller ersättning för söckenhelgerna.
”Arbetsgivarna tycker inte deltidsanställda städare med låga löner har samma rätt att njuta av söckenhelgerna som alla andra. Det är fel. Det måste vi få en ändring i. Att söka konkurrensfördel på arbetstagarnas bekostnad och genom fiffel är ohållbart. En bransch som vill vara attraktiv i arbetstagarnas ögon gör inte sånt.”
Övertidsförbudet börjar fredagen den 4 mars och gäller allt arbete inom fastighetsservicebranschen.
Strejken börjar tisdagen den 15 mars kl. 16 och slutar på fredag kl. 24. Strejken gäller 145 objekt runt om i Finland och berör ca 2000 arbetstagare. Strejken omfattar objekt inom industrin, passagerarfärjor och butiker.
Ytterligare information publiceras på sidan för fastighetsservicebranschens kollektivavtalsförhandlingar.