PAM:s arbetslöshetskassa åtgärdar anhopning
PAM:s arbetslöshetskassa är känd för sin snabba handläggning men nu har betalningarna dragit ut på tiden. För tillfället betalas deltidsanställda jämkad dagpenning 2,5–3 veckor efter att kassan fått ansökan. Bakom anhopningen ligger en ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa i början av april då det övergicks till betalningsbaserad jämkning.
Det är bråda tider på Servicebranschernas arbetslöshetskassa. Enligt kassadirektör Ilkka Nissilä har handläggningen av ansökningar blivit långsammare på grund av lagändringen i våras och övergången till betalningsbaserad jämkning.
Deltids- och korttidsanställdas lön sänker deras inkomstrelaterade dagpenning. Betalningsbaserad jämkning innebär att lönen påverkar dagpenningen under den period då lönen betalas. Det är inte längre viktigt när arbetet utförts.
Lagändringen skulle göra det snabbare att utbetala dagpenning eftersom sökande inte längre behöver vänta på en lönespecifikation. Tidigare var problemet att deltidsanställda ibland måste vänta länge på sin lön och lönespecifikation utan vilken a-kassan inte kunde fatta ett beslut.
Enligt kassadirektör Ilkka Nissilä är en central orsak till att handläggningen blivit långsammare att det nu krävs mer arbetet. Betalningsbaserad jämkning avlägsnade inte totalt uppföljningen av arbetstider. Därför är handläggningen av ansökningar mer arbetskrävande. En annan flaskhals skapas av bristfälliga uppgifter.
”De arbetstimmar sökande antecknar i ansökan och lönespecifikationen stämmer inte alltid överens”, beskriver Ilkka Nissilä en typisk situation som kräver ytterligare utredning.
”Vår blygsamma önskan är att sökande fyller noggrant i ansökan och ser till att den innehåller alla nödvändiga uppgifter”, säger Nissilä.
I och för sig anses betalningsbaserad jämkning vara en positiv ändring för anställda. Den uppmuntrar arbetslösa att ta emot kortvarigt arbete. Från och med början av nästa år kommer a-kassor att få tillgång till uppgifter arbetsgivare anmält till inkomstregistret. På Servicebranschernas arbetslöshetskassa är mottagarna av jämkad dagpenning främst deltidsanställda, inte korttidsanställda. De drog nytta av en finslipning av bestämmelserna.
”Inkomstregistret var riktigt nyttigt om uppgifterna därifrån alltid räckte till för att handlägga ansökningar. Till en början är det tyvärr inte så”, säger Ilkka Nissilä.
A-kassans telefontjänst experimenterar med kortare öppethållningstider. Telefontjänsten betjänar måndag till fredag klockan 10–14. Tanken är att frigöra resurser för handläggning av ansökningar. Enligt Ilkka Nissilä är målet att snabbare betala ut arbetslöshetsförmåner.
På Servicebranschernas a-kassa får runt 40 procent av förmånstagarna jämkad dagpenning. Det handlar om cirka 5 000 personer per månad. Deras antal har stigit fram till detta år. Totalantalet mottagare av arbetslöshetsdagpenning har däremot sjunkit sedan februari 2016.
Läs mer på finska: Hur arbetsinkomst påverkar inkomstrelaterad dagpenning