PAM:s budskap till ramförhandlingarna: Servicebranscherna måste snabbt komma på benen igen
Servicefacket PAM uppmuntrar regeringen att i ramförhandlingarna fokusera på åtgärder som stöder återhämtning från coronapandemin. En aktiv och öppensinnad linjedragning kan spara tusentals jobb.
Servicefacket PAM har meddelat sina målsättningar för regeringens ramförhandlingar i april. Kärnan i PAM:s målsättningar är åtgärder som stöder återhämtningen från coronapandemin och förbättring av serviceanställdas ställning.
”Arbetstagare och företag, särskilt inom restaurangbranschen, behöver stöd i realtid för att komma på benen igen efter pandemin. Tyngdpunkten ligger specifikt på realtid, eftersom företagens förmåga att betala löner efter en lång kris inte är bra, säger Annika Rönni-Sällinen, ordförande för Servicefacket PAM.
Även om de första månaderna av återhämtning är avgörande, kommer effekterna av pandemin att vara synliga i vissa servicesektorer under lång tid framöver. Företag öppnar sina dörrar försiktigt, särskilt om kassan börjar vara tom. Regeringen måste vara beredd att gå sida vid sida framförallt med turism- och restaurangbranschen en längre tid, men därtill ägna uppmärksamhet till det servicebranschernas breda urval.
”Nyckelpersoner är anställda som behöver kunna arbeta smidigt och tryggt nu och i framtiden. Detta gäller alla serviceanställda, allt från frisörer till städare och säkerhetsvakter till biografanställda, säger Rönni-Sällinen.
En omfattande utveckling av arbetslivet måste fortgå
Även om regeringens främsta mål är att övervinna coronapandemin, bör ramförhandlingarna också vara uppmärksamma på genomförandet av många av de mål som anges i regeringens program.
”Regeringens program sätter ambitiösa mål för utvecklingen av arbetslivet. Lokala förhandlingar, tackling av underbetalning, reformering av samarbetslagen och utveckling av plattformsekonomin är alla frågor som regeringen nu behöver ta itu med. ”
Rönni-Sällinen påminner om att en hållbar ekonomi kräver kvalitativa anställningsförhållanden och blomstrande servicebranscher. Därför måste regeringen i sina ramförhandlingar utveckla arbetsmarknaden mot heltidsanställningar och fasta anställningar.
”I den offentliga debatten måste man glömma att den offentliga ekonomin inte bara förbättras och enkom mekaniskt genom att höja sysselsättningsgraden. Uppmärksamhet måste också ägnas på anställningarnas kvaliteten. Målet kan uppnås bland annat genom att reglera atypiska anställningsförhållanden och öka möjligheten för alla anställda att delta i att utveckla egna färdigheter, betonar Rönni-Sällinen.
”I vilket fall som helst är det inte i detta nu läge att försvaga låginkomstagande serviceanställdas ställning. Mitt i coronakrisen skulle till exempel nedskärningar av arbetslöshetsskyddet vara ett extremt dyster budskap till de arbetstagare som har hållit det finska sämhällets obligatoriska hjul i rullning mitt i krisen. De förtjänar bättre", fortsätter Rönni-Sällinen.
Ta del av PAM:s målen för ramförhandlingarna här (på finska).