Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Ekonomi - 03.02.2021 klo 09.25

PAM:s konjunkturbarometer: Situationen inom turism- och restaurangbranschen är fortsättningsvis bräcklig

PAM:s konjunkturbarometer visar att de restriktioner som införts av landets regering och myndigheter fortfarande ses som den mest avgörande faktorn i turism- och restaurangbranschen.

Nästan alla respondenter inom turism- och restaurangbranschen tror att coronapandemin kommer att försvaga försäljningen de närmaste månaderna, men situationen förväntas bli bättre under det kommande året. Inom fastighetsservicesektorn har det gått sämre och arbetsmarknadssituationen i detaljhandeln uppfattas som exceptionellt svag.

I PAM:s senaste konjunkturbarometer uppskattar 89,7 procent av de tillfrågade inom turism- och restaurangbranschen att coronapandemin kommer att försvaga deras arbetsgivares försäljning under de kommande tre månaderna. Men 34,9 procent av de tillfrågade inom branschen tror att deras arbetsgivares ekonomiska situation kommer att förbättras det kommande året, jämfört med endast 10,4 procent i den tidigare undersökningen.

"Således uppskattar en betydande del av respondenterna att branschens botten nu har nåtts eller kommer att nås senast de närmaste månaderna", påpekar PAM:s ekonom Olli Toivanen.

Konjunkturbarometern identifierade också återigen den huvudsakliga orsaken till nedgången i försäljningen under coronaepidemin. Restriktioner som införts av landets regering och myndigheter ses fortfarande som den mest avgörande faktorn för turism- och restaurangbranschen. Svar från andra branscher belyser den försvagade ekonomiska situationen för konsumenter och andra företag. Dessa kunders upplevelse av servicetrygghet och problem i logistikkedjor fanns bland färdiga svarsalternativ.

"Öppna svar talade däremot bland annat om personal- och studentrestaurangernas situation, eftersom flera respondenter inom turism- och restaurangbranschen ser distansarbete och studier som den viktigaste faktorn som begränsar försäljningen", säger Toivanen.


Inom fastighetssektorn växer de ekonomiska problemen, säkerhetsbranschen kämpar på

Baserat på tidigare undersökningar har situationen för respondenterna inom fastighetsservicebranschen, som har knappt överlevt epidemin, försämrats snabbt. Endast 4,3 procent av de tillfrågade säger att arbetsgivarföretagets ekonomiska situation har förbättrats under de senaste tre månaderna, jämfört med 15,1 procent i den tidigare undersökningen.

Den svaga utvecklingen inom fastighetsservicebranschen återspeglas också i respondenternas egna ekonomiska situation. Av respondenterna säger 36,6 procent att deras egna ekonomiska situation har försämrats under de tre föregående månaderna och 30,4 procent uppskattar att den kommer att försämras ytterligare under det kommande året. Dessutom rapporterar 38,7 procent av de tillfrågade ökad oro för sin egen ekonomi.

"Redan under våren var det tal om att industrier som främst fokuserade på tjänster som såldes till företag skulle reagera på epidemin med viss försening," påpekar Toivanen och fortsätter

”Arbetstiden per anställd minskade markant inom fastighetsservicebranschen i december. Samtidigt har permitteringar åter ökat i yrkesgrupperna städare och fastighetsskötare.”

Inom säkerhetsbranschen är å andra sidan utvecklingen, åtminstone försiktigt, positiv med tanke på omständigheterna. 20,0 procent av respondenterna i branschen säger att arbetsgivarens ekonomiska situation har förbättrats jämfört med för tre månader sedan. Andelen är som högst sedan epidemin började. Samtidigt säger dock 40,0 procent av de tillfrågade att deras arbetsgivares försäljning har minskat jämfört med för ett år sedan.

Arbetsmarknadssituationen inom handeln upplevs vara svagare än tidigare

Respondenter verksamma inom handeln rapporterar en försämring av arbetsmarknadsutsikterna. Den lägsta andelen branschanställda som någonsin besvarat i konjunkturbarometerns historia, 8,6 procent, uppskattar att de kommer att hitta ett nytt jobb inom en månad vid behov.

”Arbetsmarknadssituationen har också förändrats i den välbärgade handelsbranschen, eftersom exempelvis anställda inom restaurangbranschen har gått över till handelsuppgifter inom andelslag. Handelsanställda kan också överväga att arbeta i ett antal olika branscher, i vilket fall den allmänna dåliga tillgången till arbetsplatser återspeglas i svaren", reflekterar Toivanen.

 

Nyheter