PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen vill ha arbetsgivarförbunden som partners i att träna göra lokala avtal i företag - ”Låt oss främja jämnstarka avtal tillsammans”
Det finns många lokala avtal i servicebranscherna, men fortfarande verkar det saknas kännedom om dem. Därför behövs mer utbildning samt bättre tillgång till information för förtroendemän och så att de kan hålla kontakten med anställda.
Annika Rönni-Sällinen, PAM:s ordförande, konstaterar att en nyligen genomförd undersökning PAM beställt från Arbetshälsointitutet bekräftar vad PAM anat. Att lokala avtal är ytterst vanligt inom servicebranscherna.
”I många företag är lokalt avtal en del av den dagliga verksamheten i fråga om att samarbete på arbetsplatsen. Coronapandemin var ett slags test och för det mesta gick det bra. Förmågan och samarbetsviljan är avgörande, säger Rönni-Sällinen.
Hon konstaterar att ett effektivt samarbete förutsätter att avtalsparterna är så lika som möjligt och att det fortfarande finns hopp. Ibland upplever förtroendemän diktering och känner att arbetsgivaren har bättre färdigheter och kunskaper. Drygt hälften av förtroendemännen ansåg att deras förmåga att förhandla var tillräcklig. Å andra sidan upplever såväl anställda, förtroendemän som arbetsgivarens representanter ovisshet i dylika frågor.
Kontakter med de egna representanterna är mycket viktiga för förtroendemän eftersom det ökar förtroendet för den egna verksamheten i förhandlingarna. Men nästan hälften av förtroendemännen vill ha mer lokala avtal för sin arbetsplats. Få av dem är emot att utvidga lokala avtal.
”Vi föreslår för våra arbetsgivarförbund att vi kommer överens om att börja arbeta tillsammans kring utbildning på företagsnivå angående lokala avtal. På detta sätt kan vi främja jämnstarka överenskommelser som vi alla vill ha. Samtidigt vill vi ha en tydlig skrivning om att förtroendemän kan använda arbetsgivarens system för att hålla kontakt med anställda, säger Rönni-Sällinen.
Utmaningarna att kommunicera är stora när arbetstiden för anställda inom servicebranscherna är mycket varierande och områdena för vilka förtroendemän i stora företag ansvarar kan vara väldigt omfattande.
I utredningen ansåg endast en tredjedel av förtroendemännen inom alla avtalsområden att de hade tillgång till företagsspecifik information som är relevant för lokala förhandlingar. Dessutom ifrågasatte de tillförlitligheten hos uppgifterna.
”Det är ett tydligt hinder för dylika avtal. I framtiden måste åtkomst till relevant information för de avtalsslutande parterna säkerställas i alla steg i avtalsprocessen, ända från förberedelsestadiet till uppföljning på slutrakan. Endast på detta sätt kan ett lokalt avtal bli tillfredsställande för de anställda, säger Rönni-Sällinen.
Enligt en rapport sammanställd av universitetspraktikanten Ronja Väänänen erbjuder PAM:s största kollektivavtal redan möjligheter till lokalt avtal under de första hundra klausulerna.
Utredningen visar att företag också ibland motsätter sig lokala avtal. Vissa förtroendeman säger att de ville ha fler lokala avtal än vad arbetsgivaren har förberett sig på, och i nationella företag har det varit möjligt att förhindra spridning av platsspecifika lösningar genom kedjebestämmelser.
”Ibland dyker de upp en tanke om att arbetsgivarorganisationerna tror att ett tillräckligt antal lokala avtal endast kan nås genom att komma överens lokalt då det är möjligt att enas lokalt om lägre löner i allmänt bindande kollektivavtal. Vi kommer inte att gå med på det. Det torde vara klart, säger Rönni-Sällinen.