Kontakt må-fre

Vänligen notera att PAM:s och a-kassans telefontjänster är upptagna särskilt på morgnarna. Du hittar svar till många frågor på vår webbplats.

MEDLEMSKAPET, ANSLUTNING, ANSTÄLLNINGSFRÅGOR

030 100 640 vardagar kl. 10-14

A-KASSAN

020 690 211 vardagar kl. 10-14

Evenemang - 17.11.2020 klo 10.20

Pandemins effekter samtalsämnet i PAM:s fullmäktige - Arbetstagarna drivna till sin yttersta spets, julen känns skrämmande

Administrativ sekreterare Anu Valve (till vänster), verksamhetsledare Jyrki Konola, fullmäktiges 1. viceordförande Sami Viitasaari och PAM:s ordförande Annika Rönni-Sällinen följer med ordförandes tal över nätet. Bild: Tero Leponiemi

Coronakrisen påverkar både stämningen hos serviceanställda och firandet av PAM:s 20-åriga färd. Sirpa Laakso, fullmäktiges ordförande, anser att arbetstagarna utför arbete drivna till sin yttersta spets.

Sirpa Laakso är inte bara ordförande för PAM: fullmäktige utan också förtroendeman. Hon uttrycker sin oro för anställdas ork i arbetet i samband med öppningen av fullmäktiges möte.

”I detta nu rör vi oss på brantens kant, och de anställda är rädda för den kommande julen och julförsäljningen. Ökande kundmassor höjer även risken för infektion”, menar Laakso.

Den här gången ordnas PAM:s fullmäktige som distansmöte. Endast fullmäktiges ordförande, sekreteraren och PAM:s ledningsgrupp befinner sig på PAM:s förbundskontor i Helsingfors medan 50 delegater deltar i mötet via sina hemdatorer.

"Borta är det glada sorlet av röster, utbytet av nyheter och framför allt den underbara känslan av tillhörighet", beskrev Laakso skillnaden med vanliga möten.
 

Ändringsberedskap a och o framöver

PAM grundades för 20 år sedan i Finlandia huset. Tiden för att fira skulle vara nu, men fullmäktige, som planerades vara det ceremoniella mötet, blev enkom ett distansmöte.

”Det kloka beslutet att förena förbunden har emellertid varit uppenbart i kampen mot coronapandemin. Krisen har drabbat olika sektorer på olika sätt - hårdast har den angripit turism- och restaurangbranschen och dess arbetare. Fackförbundet som representant för flera branscher och dess arbetslöshetskassa klarar dylika situationer bättre ekonomiskt jämfört med organisationer som verkar inom endast en bransch, dryftade Annika Rönni- Sällinen, PAM:s ordförande, i sitt tal vid mötet.

Hon tippar att olika förändringar dyker upp även i fortsättningen, men att det grundläggande inte förändras.

”Hårbranschens erfarenheter lärde oss att vi i framtiden säkert kommer att behöva leta efter olika sätt och former för att ta hand om det viktigaste, våra medlemmars intressen. Det är viktigt att vi är närvarande på arbetsplatsen och att så många människor som möjligt är involverade och också berättar för sina arbetskompisar varför det är viktigt att tillhöra facket, säger Rönni-Sällinen.

Inom hårbranschen drog arbetsgivaren sig ur kollektivavtalsförhandlingarna för två år sedan. Förra veckan ingick PAM det första företagsspecifika kollektivavtalet inom sektorn.

PAM:s fullmäktige pågår under tisdagen. Vid mötet diskuteras bland annat handlingsplanen och budgeten för nästa år. Statsminister Sanna Marin håller en taltur som hänför sig till PAM:s 20-årsjubileum.

 

Nyheter