Pekka Salomaas långa arbetskarriär belönades med hederstecken av presidenten
På sin arbetsplats – Österviksgatans S-market i Helsingfors – är Pekka Salomaa ett bekant ansikte för många eftersom han arbetat hos S-market i över 20 år. Han är som vilken anställd som helst men får regelbunden handledning, vilket möjliggjort en lång arbetskarriär inom handel.
Pekka Salomaa går längs gångarna i S-market med ett brett leende. Morgonrutinerna är avklarade och till näst för stegen till kontoret – idag står nämligen en intervju på programmet.
Det har gått 20 år sedan Pekka för första gången steg in genom dörrarna till en S-market på Drumsö i sina arbetskläder. Arbetsgivaren är fortfarande den samma men arbetsplatsen har bytts ut under årens lopp. Tidigare arbetade han i en annan S-market på Drumsö som sedermera revs ner. Gatorna på Drumsö är mycket bekanta för Pekka.
”En handledare hjälpte mig att hitta jobb. Då var det inte så svårt att få arbete”, minns Pekka.
I början av sin arbetskarriär fick han mer stöd – nu flyter vardagen ganska rutinmässigt. Pekka har sina arbetsuppgifter som han utför självständigt eller med en arbetskamrat. Arbetsdagen inleds typiskt klockan 8 med ett lass varor som Pekka transporterar med varuhiss från lastbryggan upp till butiken. Han för varorna till skilda butiksavdelningar, till exempel grönsaker till frukt- och grönsaksavdelningen och papper till ”mjuksidan”. Därefter ska tomma pallarna föras tillbaka ned. På måndagar och torsdagar arbetar Pekka på dryckesavdelningen. Ytterligare ansvarar han för sorteringen av papp.
Pekka och hans nuvarande arbetsledare Jaser Hysen inledde sin gemensamma vandring för två år sedan då Jaser utnämndes till butikschef.
”Pekka behöver ganska lite stöd i dessa uppgifter. Han behöver mer stöd då det kommer nya produkter till butiken och vi måste finna ett ställe för dem. Han har funnit ett eget sätt att klara av olika situationer och det har gått fint. Pekka behöver hjälp till exempel med att läsa och räkna”, noterar Jaser.
Cirka en gång per månad besöker Pekkas handledare arbetsplatsen för att fråga hur det går. Mellan dessa möten är han i e-postkontakt med arbetsledaren. Det har varit ett bra tillvägagångssätt.
Sedan 1 januari är Pekka på deltidspension. Nu arbetar han en kortare vecka – runt 15 timmar. De dagar han arbetar slutar han klockan 13. Därmed har han också tid för sin älsklingshobby – musik. Pekka har tyckt om denna lösning fast nya situationer alltid kräver anpassning.
”Jag har fått mer variation i livet och jag behöver extra tid då jag spelar trummor i ett band. Musik har varit min hobby sedan skoltiden”, berättar han.
”Pekka har bland annat uppträtt med sitt band på rekreationsdagen för personalen”, lägger Jaser till.
Glädje att arbeta
”Det finns inte en enda arbetsuppgift jag inte gillade – allt är roligt. Ibland är nog dryckesmaskinerna besvärliga”, ställer Pekka bestämt fast.
”Är Pekka till exempel på semester frågar kunder ofta var han är. Särskilt då han arbetat så länge här på Drumsö är han välkänd bland kunderna. Han kommer överens med alla”, säger Jaser.
Personalen består av 21 anställda. Enligt Pekka är gänget trevligt – inklusive bossen, säger han med glimten i ögat.
”Pekka har lärt vår personal att bättre förstå sig på annorlunda människor. Gänget förhåller sig bra till människor som Pekka och tar hand om honom. Om Pekka glömmer att hålla raster påpekar någon nog detta för honom. Det uppstår aldrig gräl med honom och han har aldrig varit sen”, säger Jaser.
Människan först
Vilka tips gav Pekkas arbetsledare andra arbetsgivare som funderar på att anställa någon som Pekka?
”Du ska inte kräva för mycket i början utan ha tålamod och inte utesluta någon som helst som en potentiell anställd. Jag tror att människor som Pekka klarar sig helt säkert inom handel och andra branscher. Fast vi numera pratar om effektivitet på arbetsplatser får vi inte glömma människan. Vi ska våga ge alla en chans”, svarar Jaser.
Och vad vill Pekka säga dem som funderar på att arbeta?
”Det lönar sig att söka jobb och göra det som erbjuds. Bli inte hemma och tjura utan våga gå ut. Arbetet har gett mig ofantligt mycket”, medger han.
Hans arbetsinsats har också varit värdefull för andra eftersom på självständighetsdagen år 2017 fick Pekka ett hederstecken av presidenten för sin långa och betydande arbetskarriär inom handel.
”Här väntar jag bara på inbjudan till slottsbalen”, skrattar Pekka till.
Enligt förbundet Kehitysvammaliitto finns det cirka 25 000 personer i arbetsför ålder med intellektuell funktionsnedsättning i Finland. Endast cirka 500–600 av dem har avlönat arbete, även om man bedömt att åtminstone 3 000 personer med intellektuell funktionsnedsättning som inte bara har utbildning utan också vill arbeta skulle kunna sysselsättas i avlönat arbete. Läs även en annan artikel som hör ihop med temat: Genom rätt typ av stöd kunde man förbättra sysselsättningsmöjligheterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning